Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Schlosser és Puskás az évszázad gólkirályai között

2001.01.09. 09:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A németországi Rotenburgban hétfő este sor került a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS gálájára. A rendezvényen összesen tíz kategóriában jelölték ki az elmúlt év, illetve évszázad legjobb labdarúgóit. Magyar szempontból a legelőkelőbb helyezést Schlosser Imre érte el, aki a negyedik helyen végzett az évszázad gólkirályai között. Ugyanezen a listán a hetedik helyet szerezte meg Puskás Ferenc. Az elmúlt év legjobb kapusai között pedig Király Gábor, a Hertha BSC hálóőre lett a 14.
Puskás Ferenc
Az ünnepélyes keretek között megrendezett gálán többnyire az elmúlt év legjobbjait tüntették ki, ám a gólkirályi címnél az évszázad legeredményesebb labdarúgóit is jutalmazták. A kizárólag statisztikai adatok alapján felállított rangsort aszerint készítették el, hogy első osztályú bajnokságban ki hányszor lett gólkirály. Az első helyet a cseh Josef Bican szerezte meg 1933 és 1950 között elért 12 elsőségével. Második holtversenyben két brazil - az évszázad labdarúgójának is megválasztott Pelé, illetve az elmúlt évtized sztárja, Romario - lett, mindketten 11-11 alkalommal voltak gólkirályok. Utánuk következik Schlosser Imre, a század eleji magyar labdarúgás kiemelkedő alakja. Schlosser 1907 és 1917 között tízszer lett a magyar bajnokság gólkirálya. Nem hiányzik a listáról Puskás Ferenc sem, aki a második világháború után nyolcszor lőtte a legtöbb gólt hazánkban, s ezzel - holtversenyben - a hetedik helyet szerezte meg.

A jelenkor gólkirályai

A jelenleg is aktív labdarúgók számára külön listát állított fel a szervezet. Ebben a kategóriában a bolíviai Victor Hugo Antelo diadalmaskodott 429 mérkőzésen szerzett 343 góljával. Mögötte Carlos Hermosillo végzett, a mexikói csatár 534 találkozón 314-szer jutatta a labdát az ellenfelek kapujába. A dobogó harmadik fokára egy európai, a Panathinaikoszban szereplő lengyel Krzysztof Warzycha léphetett fel 498/293-as teljesítménnyel.

Az elmúlt év bajnoki találkozóin szerzett gólok alapján készített statisztikák szerint a tavalyi év legjobb góllövője Mario Jardel volt. Az FC Porto brazil idegenlégiósa ugyanis 38 alkalommal késztette megadásra az épp aktuális ellenfél kapusát. Alig maradt le az első helyről honfitársa, Jose Eduardo Esidio, az Universitario Lima labdarúgója 37-szer gólt jegyzett. Harmadik helyen a szaúdi Hamzad Idris Fatelleh végzett 33 találattal.

A legjobb kapusok

Az elmúlt év legjobb kapusai között előkelő, 14. helyen végzett a magyar válogatott hálóőre, Király Gábor. A német Hertha BSC kitűnősége nemcsak a válogatottban, hanem a Bundesligában is remek formában védett, így helyezése teljesen megérdemelt. Az év kapusa Fabien Barthez, a Manchester United francia légiósa lett. Második helyen Oliver Kahn, a Bayern kapusa végzett, nem sokkal megelőzve Francesco Toldót, a Fiorentina csapatkapitányát.

Király Gábor
Kapott gól nélkül leghosszabb ideig a belga Dany Verlinden őrizte kapuját. A Bruges játékosa 1990. március 3-a és 1991. szeptember 26-a között 1390 percig nem kapott gólt, ami több mint 15 mérkőzést jelent. Az ezüstérmet Abel Resino Gómez (Athletico Madrid) szerezte meg 1275 perccel, megelőzve a Bordeaux egykori portását Gaetan Huardot, aki mindössze kilenc perccel maradt le mögötte. Mindketten - hasonlóan Verlindenhez - a 90-es évek elején állították fel a rekordot.

További díjazottak

Az IFFHS a játékosok mellett megnevezte a 2000-es év legjobb klubcsapatát, bajnokságát, vezetőedzőjét, szövetségi kapitányát és játékvezetőjét is. A klubcsapatok rangsorában a Bajnokok Ligája győztes Real Madrid végzett az élen. Az UEFA Kupát elhódító Galatasaray a második lett, míg a bronzérmet Dél-Amerika legjobbja, a Boca Juniors szerezte meg.

A tavalyi év legszínvonalasabb bajnoksága a spanyol lett, megelőzve az angol és az olaszt. A magyar pontvadászatot a 38. helyre sorolták. A vezetőedzők közül az első kettő két argentin lett, a Boca trénere Carlos Bianchi, illetve a Valencia mestere Hector Cuper. Harmadiknak a Real Madriddal sikereket elérő Vicente del Bosque-t választották.

A legjobb szövetségi kapitány a franciákkal Európa-bajnokságot nyert Roger Lemerre lett. A 270 pontot kapott szakvezető mögött második helyen jócskán lemaradva a portugál kapitány, Humberto Coelho végzett 102 ponttal, megelőzve a 91 pontot elért argentin szövetségi kappitányt, Marcelo Bielsát.