Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar futballtavasz Izraelben

2001.01.15. 18:58
Az Izraelben légióskodó magyarok kiválóan szerepeltek a hétvégi fordulóban. Különösen kitett magáért Horváth Ferenc, aki csereként lépett pályára és tizenöt perc alatt két gólt lőtt. Nyilatkozatában elárulta, azért volt csak kispados a mérkőzésen, mert összekülönbözött edzőjével. Nyilas Elek góljával mentet pontot idegenben az Asdod, így maradt esélye a bennmaradásra.
Horváth Ferenc
Jól szerepeltek labdarúgóink az izraeli bajnokság legutóbbi játéknapján. A legjobb teljesítményt Horváth Ferenc nyújtotta, aki mindössze tíz perc játéklehetőséget kapott, és két gólt szerzett. Csapata, a Maccabi Tel-Aviv gólparádét rendezett, tíz gólt lőtt a Rishon Leicion gárdájának. Nem panaszkodhat Nyilas Elek sem, akinek aktív szerepe volt az Asdod idegenbeli pontszerzésében, és mindössze két ponttal vannak lemaradva a bennmaradást jelentő helyezéstől.

A Maccabiban csereként beállt, és két gólt szerzett Horváth Ferencet kérdeztük a bravúros teljesítményről, valamint izraeli tapasztalatairól.

- Tíz perc alatt két gól, bizonyára elégedett volt vezető, szurkoló egyaránt! Kapott dicséretet a mérkőzés után?

- Pontosabban tizenöt perc alatt lőttem a két gólt, de egyébként ilyen rövid idő alatt két gólt szerezni, ez még itt is nagy ritkaság. Egyébként összesen, körülbelül tizenháromszor lőttünk kapura, és abból lőttünk tíz gólt. Tehát ezen a napon minden bejött, amit kapura ment, abból gól is született.

- Röviden elmesélné a gólok történetét?

- Az elsőnél egy bal oldali beadás után visszatett labdát sikerült belőnöm, míg a másodiknál egy bedobást ollóztak tovább, és az így kapott passzt értékesítettem.

- Most kevesebb játéklehetőséget kapott, gondolja, ez most megváltozhat?

- Eddig mindig kaptam játéklehetőséget, csupán ez az egy mérkőzés volt, amikor csak a meccs végén állhattam be. A mellőzésem oka az volt, hogy a csapat edzőjével volt egy kis nézeteltérésem, és ő fegyelmezési okokból ültetet a kispadra.

- Megtudhatnánk konkrétabban mi volt a nézeteltérés oka?

- Igazából szerencsére semmi komoly. Csupán taktikai jellegű nézeteltérésről van szó, és remélem, mindössze erre az egy meccsre szól a száműzetésem! A szurkolók és a játékosok szerint is a csapatban a helyem, és valószínűleg a jövő héttől ismét visszatérek a kezdő tizenegybe.

- Hogyan érzi magát Izraelben, mik az első benyomásai?

- Köszönöm jól! Az egyesületnél befogadtak, a kinti magyarokkal is jó a kapcsolatom. Életformában, aki tud alkalmazkodnia körülményekhez, annak igazán kellemes az élet Izraelben. Legfontosabb különbség, hogy a mérkőzések előtt nincs hosszabb edzőtábor, csupán néhány órával a meccsek előtt találkozunk. Ez Németországban, például elképzelhetetlen lett volna!

- Csapata milyen játékerőt képvisel, a hazai csapatokkal összehasonlítva, hová helyezné a magyar mezőnyben?

- A bajnokságban a kilencedik helyről feljöttünk a hatodik helyre, amely azért fontos, mert a legjobb hat csapat kerül be a rájátszásba. Egyénileg képzettek a játékosok, többen tagjai a válogatott keretnek, de mint csapat, még kiforratlan. A magyar mezőnyben jól szerepelne, az első négy hely valamelyikére lenne esélye.

- Magyarországon sokan kissé lenézően beszélnek az izraeli bajnokságról, mit tapasztalt, milyen a liga színvonala?

- Igen ezt én is hallottam, de kellemes meglepetés ért a játékot illetően. Iramában felveszi a versenyt az európai bajnokságokkal, így a német-belga ligákkal is! Taktikailag azonban elmaradnak a kontinens elitjétől, ,,fejben" még nem érik el a legjobbak színvonalát.

- Nyilas Elek, a kieső jelölt Asdod csapatában lépett pályára a hét végén, és egy távoli lövéssel szerzett góljával, nagyban hozzájárult csapata értékes pontszerzéséhez. Az idegenbeli három-három után, az Asdod lehetőséget kapott, hogy elmozduljon a kieső helyről.

- Talán most már elmozdul a csapatunk a kieső helyről, most már csak két pont a hátrányunk a bennmaradást jelentő helytől, a mely elvileg egy mérkőzés alatt is ledolgozható. Ha a gárda fel tudna zárkózni a középmezőnyhöz, azt már a vezetők is nagy eredménynek tekintenék. Úgy érzem, a hét végi fordulóban jól ment a játék, kezdőként léptem pályára, és sikerült gólt lőnöm.