Példaképünk: Hoszam Hasszán

2001.01.16. 09:39
A teljesítmény előtt mindenképpen fejet kell hajtani, hiszen Hoszam Hasszán egyiptomi futballista egyedülálló rekordot ért el, minden idők legtöbbszörös válogatottja lett. 151-szer még senkinek sem sikerült eddig a földkerekségen hazája nemzeti mezében kifutni a gyepre. Mégis van az emberben egy kis fanyalgás, hiszen Lothar Matthäus lekerült a trónról.
Voltaképpen az egyiptomi spíler példakép lett. Matthäust utasította maga mögé, a német világbajnok eggyel lemaradt mögötte. Nem akármilyen cselekedet mindez, jóllehet ők talán soha nem mérték össze erejüket a pályán. Van valami - talán ősi - ellenszenv és elutasítás iránta, kivált azzal a mozdulatával sikerült mindezt elérnie, amikor magára mutatott a Zambia elleni - 3-1-re nyertek - meccsen, mondván, most már egyedül ő van a világ tetején.

Hoszam Hasszán
minden idők legtöbbszörös válogatottja
Hoszam Hasszán bizonnyal jó futballista, ügyesen keverget, bár pontosan még csak azt sem tudni róla, hogy melyik poszton játszik, és igen nagy futballrajongónak kell ahhoz lennie valakinek, akinek szempillantás alatt eszébe jut akár egy mozdulata is, aki villanásnyi idő alatt képes felidézni tőle egy cselt vagy akár egy gólt.

Nem is lenne ezzel még semmi baj, csak ezáltal szinte teljesen elértéktelenedett egy válogatottsági örökranglista. (Amelynek mondjuk leginkább akkor volt értéke, amikor futballnagyhatalom játékosa vezette.) Matthäusról, a korábbi elsőről egy év alatt több pillanat maradt meg, mint Hasszánból egész pályafutása alatt, bár szinte mindenki drukkolt neki, hogy vegye át az első helyet. Az ugyancsak a százasok klubját gyarapító Franz Beckenbauer, Dino Zoff, Peter Shilton, Pat Jennings, Gheorge Hagi egy szezon alatt emlékezetesebbet produkáltak, mint az egyiptomi, amióta megszületett. (Jóllehet a '90-es világbajnokságon ő is ott lehetett.)

Azt már majdnem szentségtörésként kell megemlíteni, hogy annak idején azt hittük, hogy Bozsik Cucut nem lehet felülmúlni. Olyan elképesztően magas szám volt a 100. (Mint későbbi kutatások kiderítették: 101.) Tessék, ide jutott a világ, ma már pontosan ötven válogatottsággal szerzett többet Hasszán. Beleborzongunk. És ki tudja, lesz-e a sornak vége? Hiszen Afrikában, nem idegenlégiós játékosként nem nehéz röpke idő alatt felkerülni a listára.

A "trónkövetelőkön" végigtekintve, vannak azért néhányan olyanok, akik még be tudják hozni Hasszánt, és aki lelkileg is közelebb áll hozzánk. Az ember óhatatlanul szorít az olasz Paolo Maldininek, aki mögött mégis ott van néhány BEK-döntő, szerepelt Eb-, vb-fináléban, mégha vesztesen is került ki a csapata mindkettőből.

Annak mégis más az íze, ha egy ilyen - számos nagy csatában gyötrődött, helytálló - sztár dönti meg a másik rekordját, mintha egy ismeretlen, jeles momentum nélküli afrikai.  • Tippek
  • Bankszámla