Márk
13 °C
28 °C

Király a Bundesliga legjobb magyarja

2001.01.22. 20:33
Bár a labdarúgó pályák még Németországban is csendesek, a téli üresjáratot azonban igyekeznek hasznosan kitölteni a futballszakemberek, ezért összeállították az őszi szezon legjobb teljesítményt nyújtó Bundesliga játékosainak listáját. Több változat is napvilágot látott, a legújabbat a Kicker sportmagazin mutatta be. Az újság az első félév tizennyolc mérkőzését vette alapul, és pontozta valamennyi pályára lépő futballistát egytől tízig. Azok a játékosok kerültek értékelésre, akik minimum öt meccsen, legalább félórát a pályán töltöttek.
Oliver Kahn a Bundesliga élén

A Bundesliga legjobbja a Bayern München kapusa, Oliver Kahn lett. A szőke portás, aki a válogatott első számú hálóőre összesen kilencvenhárom pontot gyűjtött, és viszonylag simán, több mint öt pont előnnyel végzett a rangsor élén. A népszerű kapus helyi sajtó kedvence, hiszen a Bild magazin listáján a kapusok között a legjobb minősítést kapta, csupán ő került a világsztár kategóriába (Király Gábort mindössze a negyedik kategóriába, a ,,felvillanásai voltak" csoportba sorolták...)

Király Gábor
A Hertha egyes számú játékosa
A második helyezett, és egyben a legjobb mezőnyjátékos, a szintén müncheni Mehmet Scholl. Scholl győzelme némileg meglepő, főleg ha a bajor piros-kékek bajnoki botladozásaira visszaemlékszünk. Holtversenyben szintén ezüstérmes, a Shalke 04 dán csatára, Ebbe Sand. Az északi légiós valóban fantasztikus őszt hagyott maga mögött, tizenhárom gólt szerzett, amellyel nem csak gólkirályi címet gyűjtötte be, hanem főszerepet vállalt a geiselkircheni kékek bajnoki menetelésében is. Scholl és Sand teljesítményét összehasonlítva, egyértelműen a dán játékos a nyerő. Ha valamelyik nevesebb klubban rúgná a labdát, akkor talán az első helyet is megszerezhette volna. Erre minden esélye meg is van, több gazdag elitcsapat kívánságlistáján is előkelő helyen szerepel a neve, így aligha lenne meglepetés, ha nem Németországban fejezné be a szezont. A negyedik helyre is két futballista került, a másik szuper-klub, a Bayer Leverkusen válogatottjai, Michael Ballack és Jens Novotny.

Király az éllovas, Mátyus a sor végén

A hat magyar Bundesliga szereplő eredménye meglehetősen széles skálán mozog. Természetesen a legelőkelőbb pozíciót Király Gábor foglalja el, huszonegyedik helyen zárt 79.7 ponttal. Mivel összesen majd háromszáz sportolót tartalmaz a ranglista, a huszonegyedik helynek igazán örülhetünk. Király nem csupán a berlini klubjában nyújtott folyamatosan kiváló teljesítményt, de a válogatottban is elismerésre méltót produkált. Nem véletlenül környékezte meg az angol Premier Liga él-gárdája az Arsenal. A kontraktusból nem lett semmi, így Királynak lesz még lehetősége még jobb helyezést elérni a szavazásokon.

Dárdai Pál
Nincs oka a szégyenkezésre Vasile Miriutanak, akit a negyvenedik helyre soroltak a szakírók. Az Energie Cottbus csapatában többször volt egyesülete legjobbja, sőt hatszor eredményes is volt. Kár, hogy az Energie a nem bírta a bajnoki hajrát, és visszazuhant a kiesőjelöltek közé. Dárdai Pál hosszú sérülés után tért vissza a Herthába, csupán kilenc meccsen jutott szóhoz, a 116, helyén ezért nem érdemes csodálkozni.

A többiek nem kerültek a legjobb kétszáz közé, főleg Lisztes Krisztián 243. helyezése csalódás. A Vfb Stuttgart középpályása nem egyedül gyengélkedett a piros mezeseknél, hanem az egész csapat nagyon mély gödörbe került, akár még nagy bajban is lehetnek a végelszámolásnál...

Sebők Vilmos és Mátyus János éppen csak rákerült a listára, túl sok emlékezetes pillanatot nem okoztak a szakembereknek, legfeljebb Sebők Bayern Münchennek lőtt győztes gólját tekinthetjük valóban kiváló produkciónak. De mint tudjuk, egy szezon nem egy mérkőzésből áll.

A Kicker magazin rangsora
1.Oliver Kahn (Bayern München) 93 pont
2.Mehmet Scholl (Bayern München) és 87.6-87.6
Ebbe Sand (Schalke 04)
4.Michael Ballack és 86.6
Jens Novotny (mindketten Bayer Leverkusen)
21.Király Gábor (Hertha BSC) 79.7
..40. Vasile Miriuta (FC Energie Cottbus) 78.1
..116. Dárdai Pál (Hertha BSC) 73.3
..243. Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart) 63.6
..268. Sebők Vilmos (FC Energie Cottbus) 58.4
..280. Mátyus János (FC Energie Cottbus) 53.1