Auguszta
-3 °C
2 °C

Détári Felsőpatonyán

2001.02.03. 17:52
Détári Lajos, az egykori hatvanegyszeres válogatott labdarúgó a szlovák negyedeik ligás Felsőpatonyába igazolt. A hajdani világválogatott játékos sportfelszereléseket gyártó cégét kívánja reklámozni szerződésével. A harmincnyolc éves középpályás bemutatkozására még várni kell, mert Détári vírusos betegségben szenved.
Legutóbb a Legyen Ön is milliomos! című kvízműsorban húszmillió forintért azt kellett kitalálnia a vállalkozó szellemű versenyzőnek, hogy az első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd tervei alapján építették a híres debreceni Arany Bika szállót. Nem tudom, hányan mondták volna meg a helyes választ, jómagam is mindössze sportvonatkozása miatt emlékeztem rá halványan és bizonytalanul. De arra nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy ha azt kellett volna megtippelni, hol van Felsőpatonya, azt száz emberből, egy sem tudta volna.

Détári Lajos
az egykori világválogatott labdarúgó a szlovák negyedeik ligás Felsőpatonyába igazolt
Pedig, helyesebb, ha elkezdjük keresgélni az atlaszokban, hiszen a kis település (falu?, város?) hirtelen a híradások középpontjába került. Legalábbis a sporthíradások centrumába feltétlenül, ugyanis a legújabb információk szerint Détári Lajos a felsőpatonyai csapatban folytatja pályafutását. Az ember ilyenkor kissé összeborzad, és még utolsó szalmaszálként reménykedik, talán ez a Détári nem az a Détári, valami rosszízű tréfa csupán. De, nem, nincs menekvés, ez a Détári, az a Détári!

A hatvanegyszeres válogatott, és világválogatott, aki olyan gólt lőtt a Frankfurt színeiben a berlini kupadöntőn szabadrúgásból, amire máig sokan emlékeznek. Meg a lengyeleknek, meg a hollandoknak, meg a fél világnak. Akinek az aláírásáért az igazán nagy klubok (nem izraeli, belga) versenyeztek hajdanán, aki egy ország bálványa volt egykoron.

Sajnos, csak egykoron! Az igazán nagy kiugrás nem sikerült, a nemzet Döméje egyre lejjebb süllyedt a képzeletbeli ranglétrán. Játszogatott még közepes és gyengécske itáliai klubokban ( Bologna, Ancona) és Svájcban, Ausztriában. Majd jött a hazai mélyrepülés: a Ferencváros, utána a BVSC, Dunakeszi. Akkor azt gondoltuk, ez már valóban a vég, igazából érthetetlen miért is égeti magát komolytalan gárdákkal a hajdani sztár, hiszen pénze biztosan van még bőven, az egész csak arra jó hogy saját nimbuszát rombolgassa hetente.

De ez sem volt elég, a tavalyi év szenzációjaként Détári ismét külföldre, no nem Angliába, vagy Spanyolországba, hanem csak a szomszédba, Nagyváradra, a román második ligába ruccant át. Nagy tervekkel érkezett a partiumi városba, de valahogy ez túra sem váltotta be a reményeket. A nagy hírveréssel beharangozott kontraktus rövid idő alatt lecsengett, Döme szépen csendesen, a fű alatt távozott. Ekkor sokan már azt hitték, Détárit legközelebb már csak egy-egy öregfiúk meccsen láthatjuk a téli teremfoci gálákon, de tétmérkőzésen már nem koptatja a stadionok zöld gyepét.

Az egykori Honvéd játékos azonban, úgy látszik még mindig tud újat mutatni. Ezúttal a szlovák (!) negyedik (!!!) ligás Felsőpatonyába szerződött. Ez már tényleg a mélypont, ezzel olyan alacsonyra került a léc, amit már egyszerűen lehetetlenség alulmúlni. És a tálalás, az tényleg nem semmi! Ünnepélyes külsőségek között bemutatták a sajtónak, volt fotózás a híres tízes mezzel, stb. És persze a szokásos pletykák, hogy százezer korona egy meccs, és sajnos betegség miatt egyelőre elmarad a felvidéki fellépés. Mintha teljesen természetes volna, hogy a nyolcvanas évek legtehetségesebb magyar labdarúgója, egy, a futballvilágban jelentéktelen ország ikszedik ligájában focizgasson. Nem akadt senki, aki odaállt volna Détári elé, és azt mondta volna: ,,Te, Döme, ne tedd, ne röhögtesd ki magad!" Így az ex-világklasszis lelkesen készülget, hogy felgyógyulása után ismét elkápráztassa a nézőket csodálatos játékával. A szlovák negyedik ligában...