Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Battistuta kivégezte a Parmát

2001.02.05. 16:15
Gólgazdag fordulót játszottak a hétvégén a dél-európai bajnokságokban. Olaszországban a Lazio-Lecce, míg Spanyolországban a Zaragoza-Rayo és a Real-Malaga derbin született a legtöbb gól.
A Serie A-ban a szombati Perugia-Verona meccsel kezdôdött meg a forduló, melyen a hazaiak Materazzi góljával legyôzték Romeo és Julia városának büszkeségeit. Késô este viszont már igazi rangadóval folytatódott a bajnokság: a Juventus a múlt héten Udinében diadalmaskodó Atalantához látogatott. A hetvennegyedik percig nem láthatott gólt a bergamói publikum, ám ekkor Paganin, a hazaiak védôje a hálóba talált. Némi szépséghibája a dolognak, hogy mindezt saját kapujába tette, így negyedórával a vége elôtt vezetést szerzett az Öreg Hölgy. Nem sok ideje maradt az örömködésre a Zebráknak, ugyanis egy perc elteltével Lorenzi egyenlített, sôt, tíz perccel a lefújás elôtt Ventola már a kék-feketéket jutatta elônyhöz. A hátralévô idôben pedig hiába erôlködött az Ancelotti-gárda, nem sikerült egalizálnia.

Vasárnap újabb rangadókkal folytatódott a tizenhetedik forduló. Az éllovas Roma Parmába látogatott, ahol a hazai tejesek igencsak modortalan házigazdának bizonyultak az elsô játékrészben, hiszen Di Vaio góljával elônnyel vonulhattak pihenni. A második negyvenöt percre magasabb fokozatba kapcsoltak a farkasok, ám a hetvennegyedik percig Buffon kapus mindent hárított. Ekkor azonban ô is tehetetlennek bizonyult Battistuta fantasztikus, húszméteres kapáslövésével szemben. Kilenc perc elteltével ismét az argentin csatár nyerte kettejük párharcát, fontos három ponthoz segítve ezzel csapatát. Búslakodhatott a közönség Bolognában is, ahol pedig mindenki azt várta, hogy a hazai piros-kékek tovább mélyítik a gödröt az Inter számára. Nem így történt, ugyanis Bobo Vieri már a huszadik minutumban vezetéshez jutatta a milánóiakat, majd egy óra elteltével Di Biagio is betalált. A végsô döfést Jugovics adta meg a bolognaiaknak, aki egy perccel a második vendéggól után ismét mattolta Pagliucát.

Ha szenvedve is, de hozta a kötelezô három pontot a bajnoki címvédô Lazio, mely argentinjaiank köszönheti (úgy látszik, a római gárdák csak a gauchókban bízhatttak ezen a hétvégén) a Lecce elleni kínkeserves gyôzelmet. Crespo a fôvárosiakat juttatta elônyhöz az elsô félidô végén, ám Conticchio az ötvenegyedik percben egyenlített. Crespo felvette az eléje hajított kesztyűt, így kilenc perc múva ismét a Zoff-gárda vezetett. Lucarelli révén azonban ismét egyenlített Vincze Pilu egykori csapata, de még mielôtt a déliek beleélhették volna magukat a pontszerzésbe Veron is betalált, s a továbbiakban már nem változott az eredmény. Leonardo góljával, ha nehezen is, de nyert a Milan a Reggina ellenében, az Udinese pedig kiköszörülte a múlt heti csorbát, Margiottának az utolsó percben lôtt góljával gyôzött Vicenzában. Ha lehet fokozni, még mélyebbre süllyedt az utolsó helyen álló Bari, mely hazai pályán bukott el az elôtte álló Bresciával szemben.

Hispániában A Rayo Vallecano zaragozai vizitjét kísérte a legnagyobb érdeklôdés, és nem is csalódtak a futballbarátok, kivéve természetesen a fôvárosiak drukkereit. A Real ugyanis már az elsô félidôben döntésre vitte a dolgot, elôbb Juanmi, majd Esnaider vette be a harmadik madridi klub kapuját. A második félidôben aztán Juanele, Lanna, Acuna és Aguado is lekopírozták társaik teljesítményét, így Cembranos tizenegyesgólja csak szépségtapaszt - vagy még azt sem - jelentett a Rayonak. Hétszer kellett gól miatt közepet kezdeni a Bernabeuban is. Guti révén a királyi gárda szerzett vezetést, ám Roteta, majd Dely Valdes gólja már azt jelentette, hogy a Malaga állt jobban. Raul nem hagyhatta annyiban a dolgot, és a félidô vége elôtti duplájával fordított. Negyedórával a zárás elôtt Dario Silva ismét visszahozta a földközi-tenger partiakat, Ivan Helguera azonban egy perc múlva megintcsak vezetéshez juttatta a BL-címvédôjét, amire már nem érkezett válasz az ellen oldaláról.

Ha nehezen is, de nyert a címvédô Deportivo is a Santander ellen: a holland Makaay duplájára csak Colsa válaszolt a Racing részérôl. Meglepô és fölényes gyôzelmet aratott Osasunában az Espanyol. A kisebbik barcelonai egylet elsôsorban a két gólt szerzô Velamazan remeklésének köszönheti a három pontot. Nem született gól a középcsapatok derbijén Numanciában, míg San Sebastianban ugyan négy gól is esett, ám ez mégis csak egy-egy pontot jelentett a csapatoknak. Hohlov révén a Sociedad jutott vezetéshez, melyet Jankauskas fejelt meg még eggyel húsz perccel a zárás elôtt. A baszkok pechére Loren is betalált, ám ô a saját kapujába, míg egy perccel a vége elôtt a vigói Mosztovoj alakította ki a végeredményt. Továbbra sem talált a kapuba a Villareal csodaszerzeménye, az argentin Martin Palermo, ám Victor és Craioveanu találataival mégis gyôzött egylete az Alaves ellen. Várható volt, hogy elôbb-utóbb valaki beleszalad majd a Barcelonába, ám az senki sem hitte, hogy az utóbbi idôben meglehetôsen halovány katalánok egy félidô alatt egy hatost rúgnak a Bilbaónak. A Barcában Luis Enrique vitte a prímet triplájával, Cocu "csak" dupláig jutott, míg Abelardonak és Overmarsnak be kellett érnie egy-egy góllal.

Eredmények
Olaszország
Perugia-Verona 1-0
Bari-Brescia 1-3
Bologna-Inter 0-3
Lazio-Lecce 3-2
Milan-Reggina 1-0
Parma-Roma 1-2
Vicenza-Udinese 1-2
Atalanta-Juventus 2-1
Az élcsoport állása:
1. Roma 39 pont
2. Juventus 33
3. Lazio 33

Spanyolország
Deportivo La Coruna-Racing Santander 2-1
Numancia-Valladolid 0-0
Osasuna-Espanyol 1-3
Real Madrid-Malaga 4-3
Real Sociedad-Celta Vigo 2-2
Real Zaragoza-Rayo Vallecano 6-1
Villareal-Alaves 2-0
Las Palmas-Oviedo 1-0
Az élcsoport állása:
1. Real Madrid 48 pont
2. Deportivo 41
3. Barcelona 40