Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Patkós, Veron, Recoba

2001.02.06. 16:56
A középkori pestisjárványhoz hasonló gyorsasággal söpört végig Nyugat-Európán a legújabb futballbotrány. A nemzeti szövetségek éjt nappallá téve vizsgálják az Európai Unión kívülrôl érkezett játékosok minden eddiginék nagyobb honosodási lázát.
Veron
Hamis anyakönyvi kivonatok alapján lett jogosult olasz útlevélre
A sort a Lazio alkalmazásában álló argentin Veron nyitotta, akirôl kiderült, hamis anyakönyvi kivonatok alapján lett jogosult olasz útlevélre. Nem sokkal késôbb Franciaországban is lebukott az elsô áluniós, a chilei Contrerasszal klubja, a Monaco sürgôsen szerzôdést is bontott, s a latin-amerikai megszégyenülten térhetett haza az Andok lábához. A két - egymástól független - eset felkeltette a talján és gall szövetség figyelmét, s kutakodni kezdtek. Kiderült, hogy nem egyedi esetekrôl van szó, hiszen jónéhány klub él a törvények adta lehetôséggel, miszerint a - fôleg délamerikai - légiósok esetében biztosan kimutatható egy óvilági ôs, s ez alapján jogosultak az uniós paszportra, melynek kézhezvételétôl már nem számítanak légiósnak. Ez a káosz nem jött volna létre, ha nincs a Bosman-szabály...

Mára - talán a Brit-szigeteket és Németországot leszámítva - nincs olyan pontvadászat a kontinens nyugati részén, melyben ne nyomoznának a nyilvánvalóan hamis állampolgárságú játékosok ügyében. Vannak teljesen meglepô esetek is, például a francia Saint Etienne ukrán kapusa, Levickij egyik napról a másikra görög útlevéllel a zsebében kezdett védeni (hasonlóképp a hellén útiokmányokat favorizálta a Metz kolumbiai kapusa, Mondragon is), természetesen felszabadítva egy EU-n kívüli helyet a keretben. Sôt, Platini egykori társulatában rögtön két üresedés történt, ugyanis a gárda brazil - és meglehetôsen sötét bôrű - csatára, Alex portugál iratokkal igazolta, hogy Luzitániábôl származik. Ez a trükk egyébként már sok brazil játékosnak eszébe jutott, csak nem mindegyiküknek sikerült a nagy átejtés: az Arsenal csábította Edu például a londoni reptéren bukott le - megérkezése pillanatában.

Fabio Capello
A St. Etienne csapata egyébként meglehetôsen nagy árat fizetett jóhiszeműségéért(?), hiszen a gall szövetség pontlevonással sújtotta a klubot, minek következtében a zöld-fehérek minden valószínűség szerint az idény végén búcsúznak az élvonaltól. Még ennél is többet követel azonban Fabio Capello, az olasz Roma mestere, aki egyenesen a Serie A tavalyi végeredményének megváltoztatására szólította fel a talján szövetséget. A Milan egykori sikeredzôje szerint ugyanis Veron szerepeltetése révén a Lazio meg nem engedett elônyhöz jutott riválisaival szemben, s így jogosulatlanul varrhatta fel mezére a scudettót, a bajnoki jelvényt. Capello úgy véli, a római vetélytársnak át kellene adnia az aranyérmet a tavalyi második Juventusnak. Ha viszont ez így történne - amire valljuk meg, kevés az esély -, akkor az Inter háza táján is körül kellene nézni, hiszen az uruguayi Recoba Veronhoz hasonló cipôben jár. De cidrizhetnének az afrikai játékosokat, brazilokat alkalmazó gárdák is, sôt a legújabb hírek szerint a Roma sem tiszta, legalábbis gyanúsak két játékosának, Cafunak és Guigounak olasz papírjai.

Esetükben talán még megmagyarázható lenne valamiféle felmenôági kapcsolat Csizmaországhoz, ám a cseh Repka és a szerb Mihajlovics elolaszosodására nehéz megfelelô válasz találni. Illetve válasz több is akad, csak egyik sem legális. A latin bajnokságokban otthonosan mozgó menedzserek ugyanis több olyan személyt meg tudnak nevezni, akik - sztárok esetében természetesen némi felárral - bárkirô bármilyen nemzetiséget hajlandóak kideríteni, s ehhez meg is szerzik a szükséges okmányokat. Jólértesültek szerint egymillió dollár kenôpénz elegendô lenne a teljes brazil válogatott uniósításához, beleértve a gyúrót is.

Bár kis hazánk jelenleg még nem tagja az EU-nak, ezáltal a mostani botrányban sem érintett, mégis, a hazai futballnak is megvoltak (-vannak?) a hasonló esetei. Csak vissza kell lapozni a rendszerváltás éveihez, és máris találunk idevágó emlékeket. No nem arról van szó, hogy Romario vagy Maradona próbálta papírokkal igazolni, hogy ôsei ott voltak már a Vereckei-szorosnál Árpád vezérrel, és nem is a kilencvenes világbajnok német válogatott sztárjai, Klinsmann, Völler és Matthäus keresték ôseiket a Vértes és Mecsek sváb falvainak templomaiban, az anyakönyvi kivonatok közt, hanem a határon túli alacsonyabb osztályú bajnokságokból érkezô magyarok - esetleg egy két kiöregedett szovjet/orosz/ukrán - kavarták meg az akkoriban újdonságnak ható honi légióskérdést.

Ugye mindenki emlékszik még a Ferencváros Szatmárnémetibôl igazolt legendáira, Szenesre és Patkósra, az Donyeckbôl érkezett ukrán Kuznyecovra, no meg a Dinamo Kijev egykori sztárjára, a Magyarországon a levezetés levezetést tökéletesen bemutató Rácz Lászlóra. Négyük közül egyszerre csak hárman lehettek volna pályán a Veszprém (csak pár név: Csík, Kelemen, Csomai, Bimbó, Mónos, Palla, no és a Bakony Maradonája, Rugovics Vendel...) elleni derbin, ám a zöld-fehér kispad "elcserélte" magát, s az utolsó percben - Patkós, Szenes és Rácz mellé - pályára küldte Kuznyecovot is. A Veszprém óvott, hiszen a megengedettnél több légiós volt a pályán, ám hosszas huzavona után kiderült, hogy ugyan papírjuk még nincs róla, de Szenes és Patkós már letette az állampolgári esküt. Ezerkilencszázkilencven egyet írtunk ekkor. Tíz évvel megelôztük a világot...