Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nincs bocsánat?

2001.02.11. 19:40
Bukrán Gábor olyat tett, amit élete során soha. Megütötte ellenfelét. Mentsége nem lehet. Azonnal szabadlistára tették klubjánál. A klubért tett eddigi szolgálatai nem számítottak.
Elmondásából úgy tűnik, hogy a szituáció olyasféle lehetett, mint Törőcsik Andrásnak a 78-as argentínai világbajnokságon, amelyiken szoros védőőrizetet kapott, és rendszerint szabálytalanul állították meg. Aztán egyszercsak hirtelen elszakadt a cérna - törlesztett.

Ő is mondja: nem jellemző rá az ilyesmi. Nem ily módon tűnt ki eddig, hanem azzal, hogy az ő gólját választották meg az osztály legszebb találatának, nem kevesebb, mint 35 méterről lőtt a kapuba. No meg azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyszerűen irányította a Walsallt a januári, West Ham elleni kupameccsen.

Ő az a játékos, aki már 16 évesen a profizmust választotta - jelenleg 25 éves -, korosztályából Lisztest és Dárdait is megelőzte az akkori rangsorban, őt szerződtette le a belga Charleroi, és akkor még Garaba is a csapatban szerepelt. A profizmust eddigi pályáján, magánéletében mindvégig szem előtt tartotta, összeegyezhetetlen dolgokat nem tett mostanáig.

Burkán pályafutása azonban némileg kanyargósra sikeredett azok után, hogy a belga csapatnál kihagyhatatlan volt. Spanyolországot választotta, de menedzser nélkül, önerőből csak a harmadik ligáig vihette, Jerezben és Cordobában futballozott. Megváltásként érkezett számára 99-ben az akkor még másodosztályú Walsall hívó szava, el is fogadta. Az újonccsapat később kiesett, de Bukránról áradoztak, és nem csak a helyiek. Bicskei Bertalan is meghívta a válogatottba, az ausztrálok ellen bemutatkozhatott, és hiába választotta őt a sajtó a mieink legjobbjának, a meghívást nem követte újabb.

Bukrán viszont mit sem törődve ezzel, szorgalmasan tette a dolgát, és fájó szívvel - maradt a Walsallnál. Jóllehet kilenc országból keresték meg a nyáron. Ám igen magas átigazolási összeget kértek érte, és a vevők elriadtak.

Teljesítménye azonban jottányit sem változott, továbbra is kiemelkedő játékosa együttesének. Erre fel is figyeltek több helyről. Pillanatnyilag egy elismert német menedzseriroda szeretné soraiban tudni, angol második ligás csapatok, spanyol egyesületek, francia klubok is szeretnék a soraikban látni. Plusz az iroda a Bundesligát, az első osztályt ígéri neki. Kereslet tehát továbbra is van iránta. Pokoli kín lehet választani. Ő is vívódik, mit legyen, hogy legyen, miként jár jobban. (Emellett kétéves kisfia nem igazán bírja az angliai ködös levegőt...)

Szinte valamennyi alkalommal úgy lép pályára mostanság: merre tovább, kit válasszon. Lehet, hogy megfogja az isten lábát, lehet, hogy még ennél is rosszabb jön. Szörnyű stressz. A legrosszabbkor jött ez az eset, bár az is lehet, hogy épp fordítva, és ezáltal megkönnyítik neki a döntést a csapatnál. Mert ingyen alighanem sokaknak kell egy ilyen szintű játékos. (Végső esetben Magyarországon) Biztosak vagyunk, hogy hallunk még jót is róla...

Bukrán Gábor az Indexnek adott interjújában így látta a pályán történteket:
,,Az első félidő végén járt a találkozó, amikor az ellenfél egyik játékosa letalpalt hátulról. A labda ott sem volt, úgy rúgott meg csúnyán a bokám felett. Hatalmas fájdalmat éreztem, és ösztönszerűen hátra ütöttem. Nem ököllel, hanem csak tenyérrel meglegyintettem, amolyan ,,taslit" adtam a tarkójára. Nem volt ököllel ütés, nem volt verekedés! Még sohasem kaptam még piros lapot, igazából nem tudom mi történt velem! Minden egy másodperc alatt játszódott le, és én csak reagáltam az ellenfél szabálytalanságára. Szerintem az emberek kilencvennyolc százaléka így reagál, ha mondjuk a pályán kívül megütik.

Az edzőm a meccs végén nekem esett, és a nyakamba varrta a vereséget. Azt mondta, tönkretettem egy évi munkáját, mivel ezzel a vereséggel elúszott a feljutás. A trénerrel eddig jó kapcsolatom volt, folyamatosan játszottam negyvenkét mérkőzést. Bár az edző meglehetősen szigorú ember, legutóbb azért küldött el egy játékost a csapattól, mert éjfélkor még egy bárban mulatozott. Mint kijelentette, ezt a mentalitást nem tűri el, csak profi szemléletű játékosokra van szüksége.

Valóban hibáztam, de a döntést túlzottnak és igazságtalannak érzem, úgy gondolom méltatlanul bántak velem. Például Cantona, talán erre sokan emlékeznek, a nézőtérre ugrált ki, és vert meg szurkolókat, mégsem rúgták ki. Az idény végén valószínűleg úgyis más gárdához szerződtem volna, de természetesen nagyon rosszkor jött ez az incidens. Ha játékban van az ember, jobb szerződéseket tud kötni, de remélem így is találok magamnak megfelelő szintű klubot."