Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Torma Gábor ismét a válogatottban

2001.02.22. 20:54
Bicskei Bertalan, a labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kijelölte keretét a február huszonnyolcadikán Bosznia-Hercegovina elleni válogatott mérkőzésre. Nem tart a csapattal gyermeke várható születése miatt Király Gábor, sérülése miatt Hrutka János, a szövetség és az MTK megállapodása alapján Illés Béla. Meghívást kapott viszont három év után ismét Torma Gábor, a holland Roda Kerkrade támadója.
Boszniával játszik válogatottunk

A tavasz közeledtének legbiztosabb jele, hogy labdarúgó válogatottunk is elkezdi a felkészülést a világbajnoki selejtezőkre. A komoly tétmérkőzések előtt bemelegítésként február huszonnyolcadikán idegenben, Zenicán Bosznia-Hercegovina nemzeti tizenegyegyével méri össze tudását Bicskei Bertalan gárdája. A szövetségi kapitány kijelölte tizennyolc fős keretét a szerdai összecsapásra.

Távollévők: Király, Hrutka, Illés

Bicskei Bertalan
Az előzetes bejelentéseknek megfelelően ezúttal nem tart a csapattal több, a válogatottban alapembernek számító játékos. Nem tér haza Berlinből a Hertha BSC kapusa, Király Gábor, akinek felesége szülés előtt áll, és portás természetesen hitvese mellett kívánja tölteni az izgalmasnak ígérkező napokat. Helyettesnek a bredai légióst, Babos Gábort, és a Salzburg egyesét, Sáfár Szabolcsot hívta meg Bicskei.

A hátvédsorban is jelentős változások történtek. Sérülése miatt nem utazik a ferencvárosi Hrutka János. Meghívást kapott viszont a sokszoros ukrán bajnok, a Dinamo Kijev hátvédje, az egykori debreceni játékos, Bodnár László. Bodnár, aki többszörös utánpótlás válogatott, már bemutatkozott a nagyok között, Litvánia elleni meccsen csereként jutott szóhoz. Ott lesz a keretben a hét európai szenzációját okozó Sturm Graz játékosa, Korsós György is.

Az MTK Hungária és a szövetség megállapodása értelmében nem játszik a meccsen a csapat irányító középpályása Illés Béla. Meglehetősen ,,súlyos" indoka volt a mellőzésnek, mivel a válogatott szerdán játszik, másnap, csütörtökön érkezik haza a keret, és Illésnek pénteken már bajnoki mérkőzésen kellene pályára lépnie. Ezt az ,,embert próbáló" tempót valóban nem várhatjuk el senkitől. Egy héten belül két meccs, és micsoda csapatok ellen, Bosznia! Debrecen! Feszült csaták, hihetetlen iram jellemzi majd mindkét összecsapást, amelyre nyilvánvalóan nem lehet felkészülni. Nálunk legalábbis nem! Érdekes módon, egyes országokban (Anglia, Spanyolország, Olaszország stb.) bírják a terhelést a futballisták. Ezekben a bajnokságokban edződött sportolók nem ritkán heti két tét (nem barátságos) meccset vívnak (válogatott, bajnokság, kupa, nemzetközi kupa) valóban nehéz ellenfelekkel szemben.

Miriuta helyettesítheti Illést

Illés helyetteseként jöhet számításba, az őszi sorozat utolsó mérkőzésén, a ködbe veszett macedóniai találkozón bemutatkozó Vasile Miriuta. A skopjei meccsen alig félóra után megsérült cottbusi középpályás remélhetőleg ezúttal több lehetőséget kap a sorstól és a kapitánytól. Bajnoki mérkőzéseken, a Bundesligában jól játszott, gólokat is szerzett, remélhetőleg a címeres mezben is megőrzi jó formáját.

Torma Gábor visszatér

Horváth Ferenc
A helye megkérdőjelezhetetlen
A csatársor összeállítása nem okozott túl nagy problémát Bicskeinek. A gárda gólfelelősének, Horváth Ferencnek, és a portugál Bragában szenzációs félévet produkáló Fehér Miklósnak a helye megkérdőjelezhetetlen, hozzájuk csatlakozhat Torma Gábor. A holland Roda Kerkrade támadója három év után léphet pályára a válogatottban. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány így indokolta a döntését:

,,Torma Gábor a tavalyi szezont sérülése miatt szinte teljesen kihagyta, nem játszott csapatában. Az idei évadra felgyógyult, egyre többször kap lehetőséget edzőjétől. Amikor szóhoz jut, jól játszik, gólokat is szerzett. Jó véleményt halottam róla, ezért meghívtam a keretbe."

A válogatott programja

A válogatott vasárnap tizenegy órakor találkoznak a Népstadionban, a nap hátralévő részét és a hétfőt a dunavarsányi edzőtáborban töltik. Kedden utazik a társaság Boszniába, ahol a mérkőzés időpontjában tréningeznek. Az utánpótlás (U21) válogatott szintén szerdán, 13 órakor Travenikben játszik Bosznia-Hercegovina válogatottjával.

A válogatott keret összeállítása:
kapusok: Babos Gábor (NAC Breda), Sáfár Szabolcs (SV Salzburg)
hátvédek: Korsós György (Sturm Graz), Sebők Vilmos (FC Energie Cottbus), Dragóner Attila (FTC), Juhár Tamás (Vasas), Bodnár László (Dinamo Kijev)
középpályások: Dombi Tibor (Utrecht), Halmai Gábor (Hapoel Tel-Aviv), Dárdai Pál (Hertha BSC), Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart), Lendvai Miklós (Beerschot), Vasile Miriuta (FC Energie Cottbus), Hamar István (Netanya), Rósa Henrik (Dunaferr),
csatárok: Horváth Ferenc (Maccabi Tel-Aviv), Fehér Miklós (Braga), Torma Gábor (Roda Kerkrade)

Az utánpótlás csapat névsora:
kapusok: Takács Tamás, Sólyom Csaba
mezőnyjátékosok: Bognár Zsolt, Korolovszky Gábor, Gyepes Gábor, Udvari Tamás, Lőw Zsolt, Bodor Boldizsár, Simek Péter, Zabos Attila, Hajnal Tamás, Tokody Tibor, Halmosi Péter, Gera Zoltán, Szabics Imre, Szélesi Zoltán, Buzsáky Ákos, Tóth Balázs


  • Vennék
  • Hírek