Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Boszniában játszik futballválogatottunk

2001.02.27. 18:23
Egy héten belül két összecsapással kezdi tavaszi sorozatát a magyar labdarúgó-válogatott. Elsőként szerdán délután, 17.30-kor játszik csapatunk barátságos mérkőzést Bosznia-Hercegovina legjobbjai ellen Zenicán. A találkozó, és az egy hét múlva sorra kerülő Jordánia elleni összecsapás a tavaszi világbajnoki selejtezők főpróbáját jelenti. Nemzeti tizenegyünkből ezúttal hiányzik több ismert játékos is (Illés Király, Hrutka), de Bicskei Bertalan szövetségi kapitány így is győzelmet vár a csapattól.
Légiósokkal a győzelemért

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán Bosznia-Hercegovina válogatottjával játszik barátságos mérkőzést idegenben, Zenicán. Bicskei Bertalan szövetség kapitány már a tavaszi világbajnoki selejtezőkre gondolt, amikor kialakította a Bosznia elleni keretet. A bosnyák és a jordán mérkőzést olyan egységnek tekinti, amelyen játék lehetőséget ad valamennyi, a vb-kvalifikációs találkozókon bevethető futballistának. Az első ( bosnyák) meccsen inkább a külföldi bajnokságokban szereplő légiósoké lesz az elsőbbség, míg az egy hét múlva következő Jordánia elleni találkozón inkább a honi bajnokság ,,menői" lépnek pályára. A kaptány indoklása szerint erre a megoldásra azért volt szükség, mert a hazai pontvadászat még nem indult el, így a magyar bajnokságban játszók még nincsenek megfelelő formában.

Miriuta lehet a csapat vezére

Magyarország
Kapusok: Babos Gábor (NAC Breda - holland), Sáfár Szabolcs (Wüstenrot Salzburg - osztrák)

Védôk: Bodnár László (Dinamo Kijev - ukrán), Dragóner Attila (Ferencváros), Juhár Tamás (Vasas DH), Korsós György (Sturm Graz - osztrák), Sebôk Vilmos (Energie Cottbus - német)

Középpályások: Dombi Tibor (Utrecht - holland), Hamar István (Maccabi Netanya - izraeli), Halmai Gábor (Hapoel Tel-Aviv -izraeli), Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart - német), Vasile Miriuta (Energie Cottbus - német), Petô Tamás (Vasas DH), Rósa Henrik (Dunaferr)

Csatárok: Fehér Miklós (Sporting Braga - portugál), Horváth Ferenc (Maccabi Tel-Aviv -izraeli), Szabics Imre (Sturm Graz - osztrák)

A keretben több változás is történt a megszokotthoz képest. Az ismert hiányzókon kívül (Illés, Király, Hrutka) a három év után meghívást kapó Torma Gábor sem tarhatott a kerettel. Helyére a Strurm Graz fiatal támadóját, Szabics Imrét hívta meg a kapitány. Betegen érkezett Budapestre a másik berlini vendégmunkás, Dárdai Pál. Az orvosi diagnózis tüszős mandulagyulladást állapított meg, így a középpályás már el sem utazott a dunavarsányi edzőtáborba. A maródiak listáját szaporította a belga Germinal Beerschot játékosa, Lendvai Miklós, helyettese az újpesti Pető Zoltán lehet. Biztosan játék lehetőséghez jut a remek formában lévő cottbusi Vasile Miriuta. Kérdés, hogy a válogatottól eltérő, egyéni játékstílusa, hogyan illeszthető be a válogatott játékrendszerébe.

Fejlődő bosnyákok

A bosnyák válogatott eddig nem jelentkezett számottevő eredményekkel az európai futballközvélemény előtt. Ezen aligha kell csodálkoznunk, hiszen a jugoszláviai polgárháború alaposan megviselte az egész nemzetet, és tönkre tette az egykor virágzó sportéletet. A háborús romeltakarítás után immár a sportra is egyre több figyelem irányul a balkáni országban. Futballjuk is jelentős fejlődésnek indult. Míg régebben csupán néhány nemzetközi mércével is komoly játékos egyénisége határozta meg a gárda stílusát, az utóbbi időkben az összjátékban is sokat fejlődtek. Játékuk a klasszikus jugoszláv iskola nyomait viseli, magas, erős játékosok, akik remekül bánnak a labdával is.

Figyeljünk Barbarezre!

Bosznia-Hercegovina
Kapusok: Adnan Guso (Zseljeznicsar), Arnel Mujcsinovics (Publikum Celje - szlovén)

Védôk: Admir Adzsen (Zseljeznicsar), Omer Joldics (Zseleznicsar), Nenad Miskovics (Partizan Beograd - jugoszláv), Veldir Musics (Antalyaspor - török), Szasa Papac (Siroki Brijeg), Munever Rizvics (Torpedo Moszkva - orosz)

Középpályások: Bruno Akrapovics (Energie Cottbus - német), Senad Brkics (Cselik), Szamir Duro (Maribor Pivivarna Lasko - szlovén), Almedin Hota (FC Kärnten - osztrák), Faruk Hujdurovics (Energie Cottbus - német), Ivan Medvid (Poszesje), Edin Mujcsin (Dinamo Zagreb - horvát)

Csatárok: Szergej Barbarez (Hambureger SV - német), Mario Dodik (Slaven Belupo - horvát), Dzsemaludin Muharemovics (Zseljeznicsar), Marko Topics (Austria Wien - osztrák)

A csapat játékosai többnyire külföldi egyesületekben rúgják a labdát, leginkább Ausztriában, Németországban, valamint spanyol és német gárdákban. Ezúttal azonban több meghatározó játékos maradt távol a válogatottól. A legjelentősebb hiányzó játékosuk a Bayern München légiós csatára, Haszan Salihamidzics. A másik nagy távollévő, a középpályásuk, Elvir Bolics, aki Madridban, a Rayo Vallecanoban játszik. Ezúttal nem lesz tagja az alakulatnak a Fenerbahche játékosa, Elvir Baljics és Mirza Varesanovics (Austria Wien) sem. A hazai közönség leginkább az újpesti Emir Granovot ismerheti, akit ezúttal nem láthatunk a szerdai összecsapáson.

Ott lesz viszont Szergej Barbarez, a német Hamburg SV támadó középpályása. Barbarezre igencsak ügyelniük kell Sebőkéknek, mivel bosnyák játékos tizenöt góljával a Schalke 04 dán csatárával, Ebbe Sanddal holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövő listáját. A csapat másik ásza a Horvátországban, a Dinamo Zágrábban remeklő Edin Mujcsin.

Emlékeztetô
A két válogatott eddig egyszer, 1999. március 10-én, az Üllôi úton találkozott egymással, amikor is a félidôben még a délszlávok vezettek Meho Kodro góljával, ám a második negyvenöt percben Illés Béla révén tizenegyesbôl egyenlített válogatottunk.

Magyarország-Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)
Üllôi út, 8000 nézô. Vezette Ingvarsson (svéd)
Magyarország: Király - Sebôk V. - Korsós Gy., Hrutka, Szekeres - Dárdai (Pisont a szünetben), Illés, Somogyi - Sztipánovics (Kovács Z. a 85. percben), Fehér M. (Dombi az 57. percben), Egressy (Tóth N. az 51. percben)
Bosznia-Hercegovina: Dedics - Hibics - Szmijanics (Mulalics az 55. percben), Konjics, Mujdzsa - Repuh, Ihtjarevics, Turkovics (Szabics a szünetben), Mujcsin (Jolovics a 72. percben) - Kodro (Muratovics a szünetben), Topics (Andics a 85. percben)
Gólszerzô: Illés (11-esbôl) a 65. percben, illetve Kodro a 39. percben  • Vennék
  • Hírek