Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kiütötték az Újpestet: Bozsik bámulatos bemutatkozása

2001.03.03. 21:42
Január első napjaiban derült ki véglegesen, hogy nem Mezey irányítja tavasszal a Vasast. Utóda Bozsik Péter - az Aranycsapat kapitányának - fia lett. (Az Aranycsapat tagjai közül mindössze "Cucu" fia adta a fejét edzősködésre.) A Vasas a hetedik helyen kezdte a tavaszt, így Bozsiknak sokak szerint nem volt veszítenivalója, hiszen - a ,,nagy Mezey" után - ha csak egy hellyel előbb végeznek, akkor már nem végezte rosszul a munkáját. A cél azonban a dobogó, és a bemutatkozás pompásan sikerült.
Sokan már a mérkőzés előtt esküdni mertek volna rá, hogy egy felszabadult Vasast látnak majd az Újpest ellen. Hogy miért? Mert úgy tartották, hogy Mezey nem találta meg a megfelelő hangot a játékosaival, túlságosan rátelepedett a csapatra, emberileg megközelíthetetlen volt, egyhébb terror alatt éltek a játékosok. Bozsik viszont már csak a kora miatt is közelebb kerülhet a társulathoz. És azt fontos kiemelni, hogy nem egy játékoshoz, hanem a csapathoz.

Talán az utolsó találat érzékeltette leginkább, hogy mi is zajlott ezen a mérkőzésen: Kabát kilépett a védők közül - hiába loholtak a nyomában, nem érték utol -, elemelte a labdát Bíró mellett, ami a kapufát érintve a hálóban kötött ki. A Vasasnak minden sikerült, befelé pattantak a labdák a döntő pillanatokban. A játékhoz szerencse is kell, egy induló pályáról nem is beszélve.

A meccs egyébként a pocsék minőségű talaj ellenére nagyszerű küzdelmet hozott, soha rosszabbat. A gólok során Kabát nyitotta meg. Tóth Norbert három védő között betört a tizenhatoson belülre, Medgyesi röviden szabadított fel, épp Kabát elé került a labda, aki tizenhatról nem hibázott(1-0).

Jegyzőkönyv
Vasas DH-Újpest FC 6-2 (2-1)
Fáy utca, 7000 néző, V: Szabó

Vasas: Kövesfalvi - Mónos, Herczeg Cs., Juhár, Aranyos - Simek (Sowunmi, 71.), Zováth, Szili, Tóth N. (Zabos, 74.) - Tiber (Maróti, 90.), Kabát

Újpest: Bíró Sz. - Medgyesi, Urbán, Kunzo, Pető - Lőw, Kőhalmi, Dvéri, Korolovszky (Galaschek, 34.) - Orescsuk (Terjék, a szünetben), Pest (Herczeg M., 61.)

Gólszerzők: Kabát (7., 18., 92.), Juhár (57.), Tiber (58.), Sowunmi (90.), illetve Dvéri (8.), Galaschek (70.)

Nem kellett sokáig várni a válaszra, mindössze kér percet. Dvéri ballal egy jobboldalról érkező beadást Kövesfalvi mellett - tizennyolcról - a kapuba lőtt(1-1). Majd jött az újabb Kabát-találat. A tizenhatos baloldali sarkánál befelé cselezett a válogatott keretbe is meghívott játékos, váratlanul lövésre szánta el magát, és nagy gólt lőtt. Az Újpestnek a félidő végén több ziccere is volt, de ezek kihasználatlanul maradtak, Kövesfalvi ugyanis remekül hárított.

A másoidk félidő első negyedórája végén jóformán egy perc alatt döntésre vitte a dolgot a Vasas. Juhár szöglet után bólintott a dermedten álló, Bíró mellett a kapu közepébe (Bíró igencsak benne volt a gólban), majd Tiber következett(4-1). Tíz perc elteltével az ex-vasasos Galaschek még szépített (4-2), de a hosszabbítás perceiben Sovunmi és Kabát is eredményes volt. (6-2)

Igazi csapatmunka volt a diadal, annyit azonban meg kell jegyezni, hogy Tóth Norbert eddigi legjobb meccsét játszotta a Vasasban, Sowunmi is újra lendületes volt, mi több eredményes is, Kövesfalvi élt a bizalommal, Aranyos sem játszott rosszul. Ők a Mezey-érában némileg kegyvesztettek voltak, illetve egyszer sem közelítették meg ezt a játékot. Ennyit ér egy edzőváltás?!

Eddig lejátszott meccsek eredmenyei:

Debrecen-MTK 0-4
Győr-ZTE 1-1
Kispest-Sopron 2-1
Ferencváros-Dunaferr 2-0