Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Valencia kiütötte a Sturmot és továbbjutott

2001.03.07. 23:13
A Bajnokok Ligájának utolsó előtti csoportmérkőzései közül a magyar szurkolók a Sturm-Valencia összecsapást követték kiemelt figyelemmel és szomorúan tapasztalták, hogy a spanyolok ikönnyedén léptek át a sógorokon. A Manchester is könnyed görög kirándulásra készült és csak az utolsó pillanatokban biztosította be magának a döntetlent. A B csoportban a Galatasaray megverte a Milant, míg a Deportivo egy parádés második félidővel kápráztatta el közönségét és ütötte el a továbbjutástól a Paris SG-t.

A csoport: Győzelem helyett súlyos Sturm Graz-vereség

A Sturm vezetősége egyszerűen az évszázad mérkőzésének titulálta a Valencia elleni összecsapást. Számukra csak a győzelem jelenthette (volna) az életben maradást.
Az 5. percben azonban igen messze kerültek ettől, mert Mendiéta szögletét Ayala fejelte az osztrák kapuba. Jó negyedóra kellett az osztrákoknak, mire magukhoz tértek. Ezután viszont folyamatosan dolgozták ki helyzeteiket a spanyol kapu előtt. A legnagyobb lehetőség a 25. percben Haas előtt adódott, de Canisarez bravúrral védett. Tízperccel később az állandósuló grazi fölényben - egy spanyol ellentámadásnál - Prilasnig utolsó emberként csak szabálytalanul tudta szerelni Carewt, így az olasz játékvezető kiállította a hazai védőt. Így nem csak gól, de emberhátrányba is kerültek Korsósék.

A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint az első. Az ötödik percben gólt lőtt a Valencia, egy korszerű támadás végén Carew volt eredményes. Egy perc múlva Kily Gonzalez is a hazaiak hálójába talált, de a teljesen szabályos gólt az olasz játékvezető nem adta meg, amin nem sokat rágódott a játékos. Mert nyolc perccel később tizenhat méterről kilőtte a hazai kapu jobb alsó sarkát. Védhetetlen lövés volt. A 85. percben Szabics az addigi legnagyobb osztrák helyzetet hagyta ki. A végén jött a kegyelemdöfés. A csereként beállt Diego Alonso révén három perc alatt kétszer mattolta Sidorczukot, így nagyon súlyos 5-0-s vereséget mért a Valencia Ivics Oszim csapatára. A két magyar a Sturm legjobbjai között volt.

Jegyzőkönyv:

Sturm Graz (osztrák)-Valencia (spanyol) 0-5 (0-1)
Graz, 16 ezer néző, v.: Braschi (olasz)
G.: Ayala (5.), Carew (50.), Kily Gonzalez (59.), Diego Alonso (88., 91.)
K.: Prilasnig (35.)

Az utolsó utáni pillanatban egyenlített a Manchester

Az angol bajnokság éllovasa azzal a szándékkal utazott Görögországba, hogy győzelmével bebiztosítsa továbbjutását. Ezért számított agy meglepetésnek, hogy a hazaiak szerezték meg a vezetést a 25. percben Seitaridis gyönyörű 20 méteres lövése révén.

A Manchester mindent egy lapra téve támadott, de nem sikerült bevenni a görögök kapuját. Egészen a 92. percig, amikor is Scholes volt eredményes. Ez a gól azt jelentette, hogy a Sturm már csak abban az esetben juthat tovább, ha a zárófordulóban legalább három góllal nyer Manchesterben...

Jegyzőkönyv:

Panathinaikosz (görög)-Manchester United (angol) 1-1 (1-0)
Athén, 27,230 néző, v.: Nilsson (svéd)
G.: Szeitaridisz (25.) ill. Scholes (90.)

A csoport állása az 5. forduló után:

1. Valencia 9 (8-1)
2. Manchester United 9 pont (7-3)
3. Sturm Graz 6 (4-10)
4. Panathinaikosz 2 (3-8)

B csoport: Az öreg rókák góljaival nyert a Galatasaray

Nagy vehemenciával esett egymásnak a Galatasaray és a Milan, aminek bizonyítéka az első negyedórában kiosztott három sárgalap. A 20. percben azonban Hagi inkább egy góllal vezette le a feszültségét. A 32. percben majdnem kettőre nőtt a török előny, de Capone lövése milliméterekkel kerülte el az olasz kaput. A második félidőben a Milan mindent egy lapra téve támadott, gólt mégis a hazaiak értek el, mégpedig Jardel révén a 86. percben.

Jegyzőkönyv:

Galatasaray (török)-AC Milan (olasz) 2-0 (1-0)
Isztambul, 22 ezer néző, v.: Krug (német)
G.: Hagi (19.), Jardel (86.)

0-3-ról nyert 4-3-ra a Deportivo

A spanyolok az odavágón magabiztosan győzték le otthonukban a Paris St. Germaint, így ennek a mérkőzésnek is ők voltak az esélyesei. Egy jól eltalált lövéssel mégis a vendégek szereztek vezetést a 29. percben Augustine Okocha révén. A 42. percben Leroy révén már kettőre nőtt a vendégek előnye. Mindenki azt várta, hogy a második félidőben vehemens spanyol rohamokkal kell számolni, mégis az 55. percben a párizsiak szereztek gólt, ismét Leroy révén. Aztán ,,felébredtek" a hazaiak!

Pandiani és Tristan - a két csereember - három perc alatt máris egy gólosra csökkentette a vendégek előnyét. A 76. percben pedig Pandiani - második góljával - egyenlítettek a hazaiak! És még nem volt vége a Pandiani shownak. Ugyanis a 86. percben megszerezte önmaga harmadik, csapata negyedik(!) gólját. Mesterhármas 40 perc alatt!
Ebben a csoportban minden az utolsó fordulóban dől el. Csak két dolog biztos, hogy a Galata már továbbjutott és hogy a PSG már nem juthat tovább, ,,köszönhetik" önmaguknak és Pandianinak.

Jegyzőkönyv:

Deportivo La Coruna (spanyol)-Paris St. Germain (francia) 4-3 (0-2)
La Coruna, 23 ezer néző, v.: Meier (svájci)
G.: Pandiani (57., 76., 84.) Diego Tristan (60.) ill. Okocha (29.), Leroy (43., 55.)

A csoport állása az 5. forduló után:
1. Galatasaray 10 pont (6-4)
2. Deportivo La Coruna 9 (9-6)
3. AC Milan 6 (5-6)
4. Paris St. Germain 2 (6-10