György
14 °C
24 °C

Büntetésre számíthat Raúl és Figo

2001.03.08. 18:20
Raúl és Figo ellen sportszerűtlen magatartás miatt vizsgálatot indít az UEFA. Azt sérelmezik, hogy Raúl nem jelezte, hogy kézzel ütötte a labdát a hálóba, Figo esetében pedig azt, hogy szándékosan gyűjtötte be harmadik sárga lapját. Mindketten komoly büntetésre számíthatnak - jelentette ki Gerhard Aigner a testület főigazgatója.
Alighanem precedens értékű ítélet lesz ez, ha valóban megbüntetik a két játékost. Elsősorban azért, mert olyan vétségért büntetik meg őket, ami nem ütközik szabályba. Nem durváskodtak egyiken sem, nem játszottak alattomosan, csak egy kis csibészséget követtek el.

Raúl
Raúl számonkérését, még csak-csak lehet érteni, bár azt sem teljesen. Lehet, hogy én vagyok még túl fiatal, de még nem láttam olyan csatárt, aki ha gólt lőtt, vagy fejelt utána azt mondja: nem kérem, szabálytalankodtam, könyörögve kérem, hogy érvénytelenítsék a találatot, ellenkező esetben meg fognak büntetni. Komolyan. Még abban sem vagyok biztos, hogy a bíró elhiszi, amit a játékos mond.

Hány játékosnak kellett volna már így bűnhődnie? Közismert a Maradona-kezezés a mexikói vb-n - ezzel a góllal nyertek a negyeddöntőben -, közismert Boniek tizenhatoson kívüli esése a BEK-döntőn, tizenegyest Platini lőtte a kapuba. A futball több mint száz éve íródó történelmében kialakult a világ rendje: a játékos általában igyekszik túljárni a játékvezető eszén.

Ám hogy a csibészségért büntessenek, az mindeddig példátlan. Így több száz fair play díjas futballista lesz szerte a világban, de igazi bálványok aligha.

Figo
Figo esete még furcsább. Őt azzal vádolják, hogy szándékosan gyűjtötte be harmadik sárga lapját, hogy az előbb-utóbb bekövetkező eltiltását egy tét nélküli csoportmeccsen töltse le. Figo nem csinált mást, mint ami ésszerű és törvényszerű. Mindenki ezt tette volna a helyében. Emlékezetes: tavaly a Barcelona tagjaként éppen azért játszott gyengébben csapata a BL elődöntőjében a Valencia ellen, mert őt nélkülözni kellett.

Figo akkora klasszis, hogy az ő hiánya tüstént érződik. Most ezt akarta elkerülni. Tudtommal az UEFA-nak a klubok és a játékosok érdekeit is szem előtt kell tartani, hiszen kizárólag velük tehet szert rekordbevételre. Az a leginkább sportszerűtlen, ha mindezt figyelmen kívül hagyják - és komolyan büntetnek.