Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szégyenletes döntetlen

2001.03.24. 22:38
A magyar labdarúgó-válogatott idei első világbajnoki selejtezőjén a Népstadionban Litvánia csapatát fogadta. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, hogy számára csak a győzelem az elfogadható eredmény. Erre az optimizmusra okot adhatott a két csapat tavalyi, Kaunasban lejátszott mérkőzése, melyet a mieink 6-1 arányban megnyertek. Szombat este egy teljesen elképzelés nélküli, gyenge magyar csapatot láthattunk. A magyar csapat idei harmadik döntetlenjét játszotta a bosnyákok, a jordánok és a litvánok ellen.
A magyar csapat eddig két mérkőzést játszott a 2002-es világbajnoksági selejtezőben a kijutás reményében. Az ezeken mutatott játék alapján a közvélemény sima győzelmet várt hazai pályán a csoport leggyengébb válogatottja, a litván együttes ellen. Az előjelek is ezt mutatták, ugyanis ennek a mérkőzésnek az ,,odavágóján" 6-1-re nyertek Fehérék. A csapat tagjai ilyen gólzáport nem, de biztos győzelmet ígértek.

Bicskei: Litvániát meg kell verni...

Az első félidőben ebből semmit nem lehetett viszontlátni. A vendégek néhol tíz emberrel védekeztek, élő falat húzva kapujuk elé 30 méterrel. Ha pedig valamelyik magyar játékos átverekedte magát ezen a falon, akkor nem riadtak vissza a szabálytalanságoktól sem. A mieink ötlettelen, elképzelés nélküli játékot produkáltak. A megváltóként várt Illés-Miriuta páros szinte semmit sem tudott hozzátenni a játékhoz. Szegény Juhár, aki évek óta a Vasas legmeghatározóbb játékosa középhátvédként(!), szinte csak szenvedett a balhátvéd posztján. A Bicskei kedvencként aposztrofált Hamar pedig "csak úgy" ott volt.

A szünetben a magyar futball ,,legnagyobb tudora", Urbányi István is észrevette, hogy a gárda nem úgy szerepel, ahogy kéne. Az ő tanácsai azonban nem jutottak be az öltözőbe, szerencsére. Klassz lövésnek nevezte például Juhár próbálkozását, amely mintegy négy méterrel szállt a kapu fölé.

A második játékrészben aztán vérszemet kaptak a vendégek, és a játékrész elején több veszélyes próbálkozásuk is volt. A kezdeti próbálkozások után visszaálltak a kapujuk elé, és mindent a rombolásra tettek fel. A meccs a teljes unalomba kezdett merülni, amikor az első valamirevaló támadás végén, az addig szinte láthatatlan Illést buktatták a tizenhatoson belül. A teljesen jogos büntetőt Sebők értékesítette. Mielőtt azonban arra számítottunk volna, hogy megtörnek a vendégek, gyorsan egyenlítettek. A hátralévő időben próbálkoztak Horváthék, de ekkor már semmi nem sikerült.

A magyar csapat idén még veretlen. Játszottak a bosnyákokkal, a jordánokkal és a litvánokkal is. Lassan beérik Bicskei három éve tartó csapatépítése.

További vb-selejtező eredmények.

Magyarország-Litvánia 1-1 (0-0)
Népstadion, 15 ezer néző, játékvezető: Melnyicsuk (ukrán)

Magyarország: Király - Korsós, Sebők, Juhár - Fehér Cs., Miriuta, Dárdai, Illés, Hamar (Egressy, 46.) - Fehér M. (Dombi, 64.), Horváth.

Litvánia: Stauce - Skarbalius, Dedura (Dziauktas, 36. perc), Gleveckas, Zvirgzdauskas - Razanauskas (Joksas, 92.), Zutautas, Poskus, Morinas - Semberas, Mikalajunas.

Gólok: Sebők (69. - büntetőből), illetve Razanauskas (75.).