Ágnes
-1 °C
2 °C

Kikaptak a brazilok

2001.03.29. 13:11
Hatalmas meglepetés a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkön: a brazil válogatott, amely 1993. július 25-ig sohasem vesztett kvalifikációs meccset, 1:0-ra kikapott attól az Ecuadortól, amely még sohasem győzte le. Rivaldót, a világ legjobban fizetett játékosát, le kellett cserélni, de ez sem segített, mert Romario fejesét az utolsó előtti percben Jose Cevallos kivédte.
Rivaldóéknak ez már a harmadik buktája
Fotó: EPA
Bár a brazil futballválogatott a kezdőrúgás előtt mindössze négy órával érkezett meg a 2800 méter magasan fekvő quitói Atahaulpa stadionba, a légszomjat nem bírták kicselezni. A házigazdák az első félidőben láthatóan tartottak a félelmetes hírű brazil csatároktól, ennek ellenére már ebben a szakaszban is akadt két helyzetük.

Delgado büntetett

A második félidő negyedik percében Kaviedes három brazil védőt is kicselezett a 16-oson belül, majd Delgadohoz passzolt, aki belőtte ötödik selejtezőbeli gólját. A hazai csapat ezután visszaállt védekezni, de a brazilok továbbra sem voltak igazán veszélyesek. A 64. percben Rivaldo, a csapatkapitany helyett Luizaót hozták be. Két percre rá Romario egyenlíthetett volna, de csak a kapufa külső peremét találta el. A veterán csatár az utolsó percben ismét gólt fejelhetett volna, de Jose Cevallos óriási bravúrral a közeli ismétlést is kivédte.

Argentína lazán nyert

Tabella:
1. Argentína 28 pont
2. Paraguay 23
3. Brazília 20
4. Ecuador 19
5. Kolumbia 18
6. Uruguay 15
7. Peru 11
8. Chile 10
9. Bolívia 9
10. Venezuela 3

Az első négy helyezett kijut a 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokságra, az ötödik az Óceániai Zóna győztesével játszik pótselejtezőt.

Nem is tudom, hogy most nevessek vagy sírjak örömömben - mondta a meccs után Hernan Dario Gomez ecuadori szövetségi kapitány. A korábbi 21 összecsapáson a négyszeres világbajnok 9-1-es, 9-2-es és 7-1-es kiütéses sikereket könyvelhetett el. Ecuador a kontinens egyik leggyengébb csapatának számít, eddigi legjobb eredménye egy negyedik hely - azon a Copa Americán, amelyet a kis egyenlítői országban rendeztek 1993-ban. A braziloknak ez már a harmadik buktája volt ebben a selejtező sorozatban, korábban Paraguaytól és Chilétől is kikaptak. A dél-amerikai csoportot a Venezuelát 5:0-ra verő Argentína vezeti 5 ponttal az Uruguayt idegenben 1:0-ra megcsípő Paraguay előtt. Brazília a harmadik három ponttal lemaradt, de ott van a nyakán a negyedik helyezett Ecuador.