Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Angol lépéselőny a spanyolok ellen

2001.04.04. 23:01
A Bajnokok Ligája elődöntőinek szerdára eső két találkozóján két-két angol, illetve spanyol együttes mérte össze erejét. Mindkét mérkőzésen az angolok voltak a pályaválasztók. És ezt az előnyüket ki is használták. Leedsben a végig jobban játszó hazaiak súlyos háromgólos vereséget mértek a spanyol bajnok Deportivora. Az Arsenal pedig két perc alatt fordította a maga javára a mérkőzést a tavalyi döntős Valencia ellen.
Leeds United -Deportivo La Coruna 3-0

A Depor, a Bajnokok Ligája idei kiírásában mindössze egy vereséget szenvedett idegenben, még a csoportmeccsek közben a Galatasaraytól. A hazaiak ugyancsak egy vereséget szenvedtek el hazai pályán, a Galata tegnapi ellenfelétől, a Real Madridtól.

Ami nem ment akcióból, ment szabadrúgásból

Rio Ferdinard (balra) és Roy Makaay (jobbra)
fotó: EPA
Nagy iramban kezdtek a csapatok, a hazaiak folyamatos nyomás alatt tartották a spanyolok kapuját, de igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. A vendégek, ha megszerezték a labdát, igencsak megbecsülték azt, és nyugodtan adogattak. Főleg a baloldalon támadó Smith volt aktív. A 26. percben is őt nem tudták szabályosan szerelni - igaz ezúttal középen - és a jogosan megítélt szabadrúgásból Harte lőtt ritkán látható nagy gólt.

A leedsiek továbbra is támadásban maradtak és a félidő vége előtt akár növelhették volna az előnyüket, ha Dacourt és Smith jobban céloz. A hispán bajnok az első játékrészben többet birtokolta a labdát, de kapura semmi veszélyt nem jelentettek. A jól összerakott csapat benyomását keltő hazaiak megérdemelten vezettek.

Gyors angol ébresztő

A Depor ugyanolyan álmatagon kezdte a második játékrészt, ahogy az elsőben végig játszott. Ebből hamar felrázták őket az angolok. A 4. percben egy gyors baloldali akció után Smith, a mezőny legjobbja fejelt a kapuba. Bő negyedóra elteltével pedig már három gól volt a csapatok között a különbség. Egy baloldali szögletet a saját védői csúsztattak tovább Molina elől és Rio Ferdinand nagy erővel fejelt a kapuba.

A vendégek a végére minden mindegy alapon támadtak, a hazaiak közül pedig voltak olyanok, akik szinte lépni sem bírtak az utolsó percekben. Gólt azonban így sem tudtak elérni a végig indiszponáltan játszó spanyolok. A Leeds United teljesen megérdemelten szerezte meg a BL negyeddöntők legnagyobb gólarányú győzelmét.

Leeds United -Deportivo La Coruna 3-0
Leeds, 25.000 néző, v.: Veissiere (francia)
Leeds: Martyn - Mills, Ferdinand, Dacourt, Harte - Batty, Bowyer, Matteo, Smith - Kewell (Wilcox, 85.), Viduka.

Deportivo: Molina - Manuel Pablo, Romero, Naybet, Cesar - Duscher (Valerón, 53.), Scaloni (Tristan, 67.), Emerson, Fran (Pandiani, 67.) - Djalminha - Makaay.

Gólszerző: Harte (28.), Smith (49.), Rio Ferdinand (65.)
Sárga lap: Emerson (22.), Matteo (38.), Dacourt (63.)

Arsenal -Valencia 2-1

A másik összecsapás annyiban hasonlított a keddiekhez, hogy ez is visszavágónak tekinthető. Igaz elég régi visszavágónak. 1980. május 14-én a KEK -döntőben mérkőzött egymással a két gárda, és akkor 0-0-ás mérkőzés után a Valencia nyert 11-esekkel 5-4-re.

Angol fölény, spanyol gól

Az Arsenal két perc alatt fordította a maga javára a mérkőzést a tavalyi döntős Valencia ellen
fotó: EPA
Az angolok kezdtek aktívabban, de mezőnyfölényüket nem sikerült gólra váltaniuk. Az első negyedóra végén Viera fejelt egy méterről kapufát. A londoniak állandó nyomás alatt tartották Canizares kapuját, a tavalyi BL döntős a 22. percben vezette első veszélyes akcióját. Igaz ez majdnem góllal végződött, de Sanches rosszul célzott.

A folyamatos hazai próbálkozások közben meglepetéskent hatott, hogy a vezetést mégis a vendégek szerezték meg. A játékrész vége előtt négy perccel, Mendieta jobboldali beadása után fejjel(!) megverték az angol védőket, a lecsorgó labdát pedig Ayala vágta a léc alá.

Két perc alatt két gól

A második félidőben szó szerint egymásnak estek a csapatok és ezt három gyors sárgalappal "honorálta" a holland bíró. Aztán az Arsenal úgy gondolta inkább a focival foglalkozik és két perc alatt, megfordította a találkozó állását. Előbb az 58. percben a francia világ- és Európa bajnok Henry egalizálta az eredményt (a gólt eredményező támadásban csak franciák értek a labdához), majd Parlour egy 25 méteres bombagóllal, már a vezetést is megszerezte.

Öt perccel később pedig Henry a nap helyzetét hagyta ki, miután már a kapust is kicselezte, elesett a labdában. A gólok felszabadultabbá tették az angolokat, de előnyüket már nem tudták növelni. A Valencia pedig nem is erőltette a támadást, valószínűleg úgy gondolták, majd a két hét múlva sorra kerülő visszavágón.

Arsenal - Valencia 2-1 (0-1)
London, 35.000 néző, v: Jol (holland)
Arsenal: Seaman - Dixon, Adams, Keown, Cole - Ljungberg (Wiltord, 46.), Parlour, Vieira, Pires - Henry, Kanu (Lauren, 84.).

Valencia: Canizares - Angloma, Ayala, Pellegrino, Carboni - Baraja, Mendieta (Vicente, 89.), Aimar (Angulo, 68.), Kily Gonzalez - Carew, Sanchez

Gólszerző: Henry (58.), Parlour (60.), ill. Ayala (41.)
Sárga lap: Baraja (33.), Ayala (53.), Pires (55.), Kily Gonzalez (57.)