Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Couto pozitív doppingtesztje

2001.04.05. 16:54
Két eset tarja lázban az olasz labdarúgás rajongóit, Fernando Couto pozitív doppingtesztje és Francesco Toldo pénzbüntetése. Coutónak, a Lazio portugál védőjének januárban elvégzett doppingtesztjének "A" próbája hozott pozitív eredményt. Ha a "B" teszt megerősíti az első vizsgálat eredményét, akkor a játékos akár börtönbüntetésre is számíthat. Felelőtlen nyilatkozat miatt 52 millió lírás (7.2 millió forint) pénzbüntetést kapott Francesco Toldo, a Fiorentina kapusa. Az egyesület vezetése azért büntette meg a játékost, mert valótlanul nyilatkozott a sajtónak távozásáról.
Couto pozitív doppingtesztje

Fernando Couto (kék mezben)
fotó: EPA
Az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Lazio védőjének, Fernando Coutónak a doppingtesztje pozitív eredményt hozott. A vizsgálatot még két hónappal ezelőtt, január huszonnyolcadikán, a Fiorentina elleni meccs után végezték el. A portugál válogatott játékos szervezetében nandronol nevű tiltott szert találtak. Az "A" próba eredményét természetesen még meg kell erősítenie egy "B" tesztnek is, amely ha szintén pozitív lesz, akkor a játékos súlyos büntetésre számíthat. Azonban nem csak sportpályafutását törheti ketté az eset, de az új olasz doppingtörvény alapján akár három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik játékost.

Az elnök csodálkozik

A Laziónál nem tudtak arról, hogy Couto esetleg doppingszert szedett volna. A klub képviselői azt állítják, hogy a játékosoknak csupán multivitaminokat és ásványi anyagokból készült készítményeket adnak. A római egyesület elnöke, Sergio Cragnotti is csodálkozott a hír hallatán:
"Nagyon különösnek tartom a bejelentést, mert mi rendszeresen ellenőrizzük játékosainkat, és eddig egyetlen pozitív eset sem volt. Éppen ezért amíg a "B" próba nem erősíti meg az első vizsgálat eredményét, elhisszük, amit Couto állít, vagyis, hogy ártatlan" - fogalmazott az elnök.

Toldo pénzbüntetése

Francesco Toldo
Francesco Toldo, a Fiorentina kapusa több mint 52 millió lírás (7.2 millió forint) pénzbüntetést kapott, mivel a sajtóban hamis híreket közölt átigazolásáról. Az olasz labdarúgó-válogatott hálóőre azt állította, hogy nyáron a klub el akarja őt adni. A firenzi egyesület vezetői azét büntették meg a játékost, mert véleményük szerint szerencsétlen dolog, hogy a bajnokság hajrájában a kapus nyíltan árulja magát, ezzel játékostársai jövőjét is veszélyezteti:
"Toldo nem mondott igazat. Ha csak tőlem függne, akkor eligazolhatna, de Vittorio Cecchi Gori elnök úr marasztalja Az FC Barcelona érdeklődött, de Toldo nem akar külföldre távozni" - mondta Mario Sconcerti alelnök.

Rómába tart a kapus

A katalánok mellett az AS Roma és a Lazio is szívesen látná soraiban az Eb-ezüstérmes kapust. A Fiorentina akkor járulna hozzá Toldo távozásához, ha az AS Roma Vincenza Montellát, Jonathan Zebinát vagy Nakata Hidetosit, a Lazio pedig Dejan Stankovicot, Roberto Baroniót vagy Simone Inzaghit ajánlaná fel cserébe.