Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Kiütéssel nyert az Alaves, döntetlen Barcelonában

2001.04.05. 23:15
A labdarúgó UEFA Kupa küzdelmeiben az elődöntők első mérkőzéseit rendezték meg. A kis csapatok rangadóján a sorozat meglepetésgárdája, az Alaves, öt egyre verte a Kaiserslauternt, amellyel szinte behozhatatlan előnyre tett szert. A mérkőzésen négy (!) tizenegyest ítélt a játékvezető, hármat a hazaiak, egyet a vendégek javára. A Barcelona csalódást okozott a több mint százezer nézőjének, nem tudott gólt lőni a fegyelmezetten védekező Liverpoolnak. A nulla nullás végeredmény a Liverpool számára kedvező, amely hazai pályán kivívhatja a továbbjutást.
Barcelona- FC Liverpool 0-0

A Barcelona nem bírt a Liverpoollal
fotó: EPA
Jól megy a Liverpoolnak a dél-európai csapatok ellen. Az angolok a legjobb tizenhat között vívott rangadón az esélyesebbnek vélt AS Romát búcsúztatták, míg a nyolcaddöntőben a portugál Portót verték ki. Négyezer angol szurkolót vártak Barcelonába, akik megérkezésük után máris kitettek magukért: rendbontás miatt hét drukkert még a meccs előtt letartóztatott a rendőrség.

Meddő hazai fölény

Beszorította saját kapuja elé a vendégeket a Barca. Folyamatosan támadtak, de akcióikból hiányzott az átütő erő. Az angolok fegyelmezetten, precízen védekeztek, elsősorban arra ügyeltek, hogy a széleket lezárják. Főleg Overmarsra figyeltek a védők, aki alig-alig tudott játéklehetőséghez jutni. A 36. percben Rivaldo két szép csellel játszotta magát tisztára, de a tizenhatos vonaláról leadott lövése célt tévesztett.

Liverpoolban dől el a továbbjutás

A második játékrészben sem sokat változott a játék képe, a hazaiak rohamoztak, a vendégek védekeztek. A 'Pool még csatárait is hátravonta, az ötvenhatodik percben például Emil Heskey szerelte Gabrit a saját tizenhatosán belül. Öt perccel a lefújás előtt az angolok holland kapusáé, Westerveldé volt a főszerep, amikor Xavi tizennégyméteres lövését hárította. A vendégek méltán örülhettek a gól nélküli döntetlennek, hiszen hazai környezetben, fanatikus közönségük előtt kivívhatják a továbbjutást.

UEFA Kupa elődöntő, első mérkőzés
Barcelona-FC Liverpool 0-0

Barcelona, 112 ezer néző, V: Krug
Barcelona: Reina - Puyol, Petit, F. de Boer, Sergi - Guardiola (Xavi 72), Cocu, Luis Enrique, Overmars (Zenden 72) - Rivaldo, Kluivert
Liverpool: Westerveld - Babbel, Henchoz, Hyppia, Carragher - Gerrard, Hamann, Murphy (Smicer 60), Berger ( McAllister 83) - Owen (Fowler 73), Heskey
Sárga lap: Fowler, Cocu

Alavés-1. FC Kaiserslautern 5-1 (3-0)

Vitoriában az év mérkőzésére készülődtek, hiszen a házigazda csapat még sohasem szerepelt európai kupaporondon. Bemutatkozásuk remekül sikerült, már az elődöntőben vannak, és nem tűnnek esélytelennek a németek ellen sem. A'Lautern rossz előjelekkel érkezett Spanyolországba. A hétvégén, hazai pályán szenvedett négy egyes vereséget a Dortmundól. Ráadásként Brehme nem számíthatott Klosra, Bjelicára, Buckra és Djorkaeffre.

Vitatható büntetők után vezet az Alaves

Contra nyitotta meg a gólzáport
fotó: EPA
A mérkőzésen a házigazdák léptek fel támadólag, már az ötödik percben helyzetet tudtak kialakítani. Ivan Alonso kapott jó indítást, és tizenkét méterről kapásból lőtt fölé. Az első negyedóra végén Tellez huszonkét méterről szabadrúgásból nem találta el a kaput. Vitatott tizenegyesből szerezte meg a vezetést az Alaves a tizenkilencedik percben. Cruyffot akadályozták a büntetőterületen belül a labda átvételében, és a bíró meglepetésre a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Contra erősen, az elvetődő kapus mellet az ellenkező sarokba rúgta.

Tíz perc múlva ismét a játékvezető volt a főszereplő, amikor ismét egy vitatható büntetőt ítélt a hazaiak javára. Contra ezúttal a félmagasan helyezett a kapu közepébe. És még nem volt vége! Három perccel a lefújás lőtt egy beadást Cruyff lőtt közelről a hálóba.

Harmadszorra is tizenegyes

Úgy tűnt, az Alaves ott folytatja, ahol az első félidőben abbahagyta. Az ötvenhetedik percben nem csak a meccs, de a továbbjutás szempontjából is döntő momentum következett. A Cruuyff-fal szemben szabálytalankodtak a német védők, és Pedersen immár harmadszorra is büntetőpontra mutatott. A lehetőséget ezúttal Ivan Alonso használta ki, bebiztosítva a házigazdák sikerét.

Itt a negyedik tizenegyes

A 'Lauternt láthatón sokkolta a négy bekapott gól, de ismét bemutatták a német csapatok legnagyobb erényét: vesztett helyzetből is megpróbáltak talpra állni. Ez H. Koch tizenegyből lőtt találatával némileg sikerült is, felélesztve a német reményeket. A 'Lautern reményeit Magno törte végleg össze a nyolcvanegyedik percben, beállítva az öt egyes végeredményt, amellyel az Alaves gyakorlatilag a döntőben érezheti magát.

UEFA Kupa elődöntő, első mérkőzés
Alavés-1. FC Kaiserslautern 5-1( 3-0)

Vitoria, 20ezer néző, V: Pedersen
Alaves: Herrera-Tellez, Contra, Eggen Geli,, Pablo (Astudillo 60), Desio, Begona, Tomics, Cruyff (Karmona 75), Alonso (Magno 80)
Kaiserslautern: G. Koch - Basler - Ramzy, H. Koch - Ratinho, Pettersson (Dominguez 46) , Hrisztov, Grammozisz, Strasser - Klose, Lokvenc ( Marschall 70)
Gólszerzők: Contra 19, 30, mindkettőt tizenegyesből, Cruyff, Alonso 59 tizenegyesből, Magno 81, ill, H.Koch 68 tizenegyesből.
Sárga lap: Tellez, Ratinho, Basler  • Bérelnék
  • Hírek