Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Huszonkét ausztrál gól Tongának

2001.04.09. 13:59
Gólzáport hozott az Ausztrália-Tonga labdarúgó világbajnoki selejtező. Az auszik huszonkettő nullra verték ellenfelüket a Coffs Harbour Stadiumban lejátszott mérkőzésen. Az eredmény a FIFA hivatalos listája alapján új gólrekord. Soha, egyetlen hivatalos nemzetek közötti mérkőzésen nem volt még ekkora különbég két ország válogatottja között.
Új gólrekord

Auszrália labdarúgó-válogatottja világbajnoki selejtezőn huszonkettő nullra verte Tongát. A kontinensnyi ország nemzeti tizenegye ezzel az eredménnyel egyszerre két rekordot is megdöntött. A világbajnoki selejtezőkön eddig a tavaly novemberben, Teheránban lejátszott Irán-Guam meccs vitte a prímet. Az ázsiai zóna első körének mérkőzésén a perzsák tizenkilenc nullra verték ellenfelüket. Az összes hivatalos mérkőzés tekintetében az Ázsia Kupa selejtezője, a Kína-Bhután találkozó volt a rekord, ahol kereken húsz góllal terhelték meg ellenfelük hálóját a kínai csatárok.

A legnagyobb különbségű mérkőzések:

Ausztrália-Tonga 22-0 (2001. április)
Kína-Bhután 20-0 (2000. február)
Irán-Guam 19-0 (2000. november)
Kína-Guam 19-0 (2000. január)
Irán - Maldív-szigetek 17-0 (1997. június)
Üzbegisztán-Mongólia 15-0 (1998. december)
Vietnam-Guam 13-0 (2000. január)

Az Ausztrália-Tonga meccset a 2002-es koreai-japán közös rendezésű vb-selejtezőjének óceániai zónájának első csoportjában játszották. A hazaiak már a harmadik percben betaláltak Scott Chipperfield révén, félidőben pedig már tíznél tartottak a "kenguruk". Már akkor lehetett érezni, hogy ezen a napon csak gólrekord lesz az ellenfele az ausztrál tizenegynek.

Muscat és Aloisi járt élen a góllövéssel

A góllövésben két európai játékos, az angol Premier Ligában, Covenryben légióskodó John Aloisi és az új kapitány, az angol első ligában, Wolwerhamponban szereplő Kevin Muscat jeleskedett. Előbbi "duoble hat tricket", azaz hat gólt vágott, míg Muscat ötöt vállalt a huszonkettőből. A tongaiak még szerencsésnek is mondatják magukat, hiszen nem lépett pályára az ausztrálok legjobbjai a múlt héten BL-meccsen remeklő Leeds két csatára Kewell és Viduka, valamint a kapitány Paul Okon.

Új rekord a láthatáron

A tongaiak a hírügynökségek jelentése szerint egy kapussal játszották végig a találkozót, sőt még mezőnyjátékost sem cseréltek. Ennek okát nehéz megmondani, talán a kapitányuk elégedett volt a látottakkal, de lehet, hogy csak a kezdő tizenegy állt rendelkezésére. Mielőtt még túlságosan lesajnálnánk a "kicsi" Tongát, nem árt megjegyezni, hogy az előző fordulóban egy nullra verték Szamoát. Az új rekord valószínűleg nem sokáig fog élni, hiszen az Ausztrália-Szamoa meccset április tizenhatodikát rendezik.

Ausztralia-Tonga 22-0 (10-0)

Ausztrália: Bolton;- Muscat, Moore, Popovic, Tony Vidmar, Wilson, Corica (Con Boutsianis, 71), Foxe, Chipperfield, Aloisi (Thompson, 75), Mori ( Zdrilic, 71)
Tonga: Tuahiva Fincfeuiaki; Kilifi Uele, Toakai Toto, Filisione Taufahema, Halapua Falepapalangi, Lokoua Taufahema, Siua Maamaloa, Akoli Mafi, Hateni Manu, Kaisani Uhatahi, Teu Fakava
Gólszerzők: Chipperfield 3, 83, Mori 13, 23, 40, Aloisi 14, 24, 37, 45, 52, 63, Muscat 18, 30, 54, 58, 82, Popovic 67, Tony Vidmar 74, Zdrilic 78, 90, Thompson 80,Boutsiania 87


  • Vennék
  • Hírek