Márk
13 °C
28 °C

31-0-ra verték az ausztrálok Szamoát

2001.04.11. 16:56
Az ausztrál labdarúgó válogatott megdöntötte saját, hétfőn felállított gólrekordját. Míg két nappal ezelőtt a tongaiaknak lőttek huszonkét gólt, ezúttal Amerikai Szamoát verték 31-0-ra. Mindezt nem barátságos találkozón, hanem a 2002-es világbajnokság selejtezőjének óceániai zónájának mérkőzésén. A meccsen Archie Thompson tizenhárom gólt akasztott be, amely szintén világcsúcs, mivel egy találkozón még senki sem szerzett ennyi találatot.
Az ausztrál labdarúgó válogatott hétfőn lőtt huszonkét gólos rekordja mindössze két napig élt. A Coffs Harbourban megrendezett világbajnoki selejtezőtornán ezúttal Amerikai Szamoát gázolták le az auszik. A mérkőzés a hihetetlen, 31-0-ás végeredményt hozta.

Ha az előzményeket jobban megvizsgáljuk, kevésbé tűnik valószínűtlennek a meccs eredménye. Amerikai Szamoa a FIFA hivatalos világranglistáján az utolsó, 203. helyet foglalja el, ráadásként a selejtezőcsoportban mind a két mérkőzésüket elvesztették. Legutóbb Szamoától szenvedtek nyolc nullás vereséget.

Gólok hárompercenként

A vendégek talán azzal menthetik magukat, hogy a kezdő csapat több játékosának nem volt érvényes útlevele, ezért kénytelenek voltak egy tizenhét éven aluli csapatot indítani a selejtező sorozatban. Az egyébként sem túl acélos szamoai gárda ekkora hátrányt már nem tudott elviselni. Tíz percig hősiesen tartotta magát a szamoai gyerekcsapat, de azután beindult az "ausztrál henger".

Félidőben már tizenhatnál jártak a hazaiak, és a második félidőben már nem is volt kérdés, hogy meglesz az új gólrekord. Az utolsó tíz percben még ötöt vágtak be a házigazdák mesterlövészei, akik a végelszámolásban harmincegyig jutottak.

Archie Thompson gólrekordja

Az ausztrál válogatottból ezúttal is hiányoztak az európai sztárok, így a Leedsből Kewell és Viduka, valamint a kapitány Paul Okon. A góllövésben Archie Thompson jeleskedett, aki tizenháromszor vette be Nicky Salapu hálóját. Ez a teljesítmény világcsúcs, egy hivatalos mérkőzésen még soha senki sem szerzett ennyi gólt. Az eddigi rekordot tíz találattal a dán Sofus Nielsen, és a német Gottfried Fuchs tartotta. Nielsen az 1908-as párizsi olimpián a franciák elleni tizenhét egyes mérkőzésen, míg Fusch az 1912-es stockholmi játékokon az oroszok ellen lejátszott tizenhat nullás találkozón szerzett tíz gólt.

Ausztrália -Amerikai Szamoa 31-0 (16-0)

Ausztrália: Petkovic- Muscat, Moore, Popovic(Faustio de Amicis 46), Tony Vidmar (Miller 46), Colosimo, Aurelio Vidmar, Horvat, Boutsianis, Thompson,Zdrilic.
Amerikai Szamoa: Nicky Salapu- Mexico Lisi Leututu (Richard D.Mariko 50), Soe Falimaua, Levaula Fatu, Sulifou Faaloua, Travis Pita Sinapati, Baby Mulipola, Pat Feagiai, Ben Falaniko (Darrell Ione 84), Tiaoli'l Savea, Young Im Min.
Gólszerzők: Boutsianis 10, 50, 84, Thompson 12, 23, 27, 29, 32, 37, 42, 45, 56, 60, 65, 85, 88, Zrdilic 13, 21, 25, 33, 58, 66, 78, 89, Vidmar 14, 80,Popovic 17, 19, Colosimo 51, 81, de Amicis 55