Ágnes
-1 °C
2 °C

Negyvenhárom áldozat a dél-afrikai futballmérkőzésen

2001.04.12. 11:29
Tragédiába torkollott egy dél-afrikai labdarúgó-mérkőzés, mivel kétszer annyi néző próbált bepréselődni a stadionba, mint amennyi befért volna. A Reuters hírügynökség szerint 43-an meghaltak, 85-en megsebesültek, mikor az emberek négy helyen átszakították a kerítést. Thabo Mbeki államfő szerint sürgős kivizsgálásra van szükség a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

"Láttam, hogy egy lány a kerítés rácsai közé szorult. Ahogy a tömeg meglökte, egyszerűen eltört a nyaka" - meséli egy biztonsági őr, aki később a lány holttestét kiemelte a rácsból.

"Hátulról meglöktek. Aztán arra emlékszem, hogy, a földön feküdtem, és valaki, aki mellettem volt, megütötte a kezemet. Később megtudtam, hogy az a valaki meghalt" - mondja egy másik szemtanú.

Kétszer annyi jegyet adtak el, mint amennyi férőhely volt

Hasonló tragédiákról mesélhettek a két dél-afrikai klubcsapat, a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates mérkőzésére bejutni vágyók. A 62 ezer férőhelyes, johannesburgi Ellis Park stadionba ugyanis szerda este közel 120 ezer, jeggyel rendelkező szurkoló próbált bejutni. Az arénába igyekvő emberek négy helyen átszakították a kerítést, és beözönlöttek a stadionba.

A 30. percben az egyik csapat gólt rúgott, és ez csak tetőzte a lökdösődést. A szemtanúk szerint a biztonságiak és a mentők későn reagáltak az eseményekre. A tragédiának 43 áldozata lett, 85-en pedig súlyosabban megsérültek.

Reklámtáblákon szállították a sérülteket

Kétszer annyi jegyet adtak el, mint amennyi férőhely volt
fotó: EPA
Egy szurkoló szerint senki sem fogta fel igazán a helyzet súlyosságát. Eleinte azt hitték, hogy valaki elájult, de később kiderült, hogy 10 holttestet vittek ki a gyepre. A nagy tolongás miatt a sérülteket nem tudták azonnal kórházba szállítani, hanem miután a mérkőzést lefújták, a pályára vitték őket. Később hordágyak helyett reklámtáblákon szállították őket a mentőautókhoz. A súlyos sebesülteket pedig helikopteren vitték kórházba.

Kormányszintű kivizsgálást szorgalmaznak

Thabo Mbeki államfő otthon nézte a mérkőzést, és szóvivőjén keresztül azt üzente, hogy minél előbb vizsgálatot indítanak, azért, hogy elkerüljék a hasonló helyzeteket.

Hasonló tragédia történt Dél-Afrikában 1991-ben, mikor ugyanannak a két csapatnak a mérkőzésén Orkney városában 42-en haltak meg hasonló körülmények közt. Ngconde Balfour sportminiszter szerint csütörtökön kormányzati képviselők a klubcsapatok képviselőivel találkoznak, és megpróbálják kideríteni a tragédia okait. Az Orlando Pirates elnöke, Irwin Khoza szerint azt is meg kell vizsgálni, miért adtak el 120 ezer jegyet egy 62 ezer férőhelyes stadionba.

A szerdai tragédia kedvezőtlen fényben tünteti fel Dél-Afrikát, amely - miután Németországgal szemben elvesztette a 2006-os világbajnokság szervezési jogát - a 2010-es vb megrendezésének jogáért pályázik.