Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tornyi: Most már jobban érzem magam!

2001.04.12. 17:50
Csütörtök négy órára Tornyi Barnabás, a Kispest-Honvéd szerdán menesztett vezetőedzője sajtótájékoztatót hívott össze. Ezen az összejövetelen megjelent dr. Krasznai András, az edző ügyvédje is. Mindketten hangoztatták: jogi lépések megtételét kezdeményezik. Addig azonban konkrét kérdésekre szerencsésebb, ha nem válaszolnak, nehogy később felhasználják ellenük az elmondottakat.
Az ügy konkrét előzménye még vasárnapra tehető, amikor a szokásos gólösszefoglaló vendége volt Tornyi. A műsorban arra a kérdésre, hogy a sorozatos győzelmek után jól érzi-e magát Kispesten, egy tömör nem volt a válasza. Amikor a riporter firtatta a miértet, akkor azt felelte: az emlékirataiban - ha egyáltalán lesz ilyen - majd megírja. Szerdán az elbocsátásával egyidejűleg megtudtuk: kezdheti írni az emlékezéseit, amennyiben lesz kedve hozzá.

Tornyi Barnabás
Jogi lépésekre szánják el magukat a klub munkáltatói ellen
Csütörtökön négy óra után pár perccel meg is érkezett az ügyvéd és "védence". Tornyi egy befőttesgumival játszadozva leplezte zavarát és idegességét. Megtört volt, olykor szemlátomást a könnyeivel küszködött.

Tornyi elsőként azt jegyezte meg, hogy ugyan megszokott ez a helyzet számára, de már nem bulldogként megy előre, visszafogottabb lett. Kispesten az alapszakasz zárultával már adódtak sérelmei, de visszatartotta magában az indulatokat. "El sem tudjátok hinni, hogy mennyire jól összejött minden. A játékosok partnerek voltak, dolgoztak, hajtottak, minden edzésen - egytől egyig - gyarapodtak."

Szaloncukrot kapott a csapattól

Aztán mégis beütött a krach. Tornyival kapcsolatban egyébként érdekesség, hogy rendszerint akkor kell mennie, ha nyer a csapata. (Diósgyőrben harmadik helyen adta át a stafétabotot, a ZTE élén sem működött rosszul, az olimpiai válogatott éléről a "politika" távolította el.) Ezúttal sem volt másként, ám láthatóan ez a váltás viselte meg a legjobban. A csapat előtt egyébként mindvégig titkolta a szakvezető a vezérkarral felgyülemlett problémáit, még a szerdai edzést is levezette. Akkor a futballisták nem sejthették, hogy mi zajlik a kulisszák mögött.

"A szakmai munkát úgy érzem, elvégeztem"
Mi több, a játékosok szaloncukorral köszöntötték őt a közelgő húsvétra való tekintettel. (Furcsa ajándék, de a bolondozást és a bizalmas hangulatot jól szimbolizálja.) "A szakmai munkát úgy érzem, elvégeztem" - tért vissza a kirúgatására. Bár olvasta azt a nyilatkozatot, amelyikben az elnök épp ezt kifogásolta. Ezt azonban már - ügyvédje tanácsára - nem akarta véleményezni.

Azt viszont nem rejtette véka alá, hogy mindenképpen ott lesz a szombati meccsen, és továbbra is egyik elsőszámú szurkolója lesz a piros-feketéknek. Szombaton mellesleg a Videoton elleni ütközeten ünnepelhette volna a 48. születésnapját a Kispest kispadján. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: most már jobban érzi magát, noha a szíve szakad meg, hogy el kell hagynia a klubot, a játékosokat.

A felmondólevél nem került nyilvánosságra

Azt is hozzáfűzte: igen sajnálja, hogy a nyáron nem tájékozódott eléggé a vezetőkkel kapcsolatban. Mert most már napnál világosabb számára, hogy ők voltak a gátjai a további munkának. Beszédében sugallta, hogy nem minden kérdésre adtak egyenes választ a klubnál dolgozó elöljárók. Ketten nem tudták elviselni a gerinces magatartásomat - összegzett.

Ezek után dr. Krasznai András vette át a szót, aki kifejezésre juttatta, hogy a tanítványainak rendre azt tanítja, hogy a szerződés szent, és ennek a pernek alaptétele a szerződésbe vetett hit. A felmondólevelet ő maga nézte át, és jogi lépések megtételét helyezte kilátásba, jóllehet, még nem válaszoltak. Arra a kérdésre azonban nem adott határozott választ, hogy milyen válaszlépéseken gondolkodik. Addig be kell érjük ilyen nyilatkozatokkal, mert minden más - a felmondás oka, maga a szerződés - már egy következő beszélgetés témája lesz.

Az elnök: Tornyi szerződést szegett
A Kispestnél mindeközben már az új vezetőedző, Szurgent Lajos, az eddigi pályaedző vezényelte a tréninget. Koncz László, a KHFC társtulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy ezt végleges megoldásnak tekintik, és nem tárgyalnak senkivel azok közül az edzők közül, akiknek a neve felmerült a sajtóban (Dajka László, Gergely Károly).

Koncz szerint épp idejében történt az edzőváltás, mert Tornyinak már rég nem olyan a kisugárzása és a hozzáállása, mint azt róla sokáig hitték. Az együttes sokkal inkább köszönheti magának a tavaszi eredményeket, mint a kirúgott edzőnek. Nem szabad, hogy a csapat lendülete megtörjön, az eredeti célkitűzést pedig Szurgenttel is el kell érnie a csapatnak.

A kiesés soha nem került szóba a vezetőség köreiben, ez is csak Tornyi rémálma volt. Az alapszakaszban mutatott gyengébb szereplés után igazoltak is neki megfelelő játékosokat, akik aztán nem kellettek. Ha Tornyi pereskedni akar, állnak elébe, mert szerintük a vezetőedző megszegte szerződését.