Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyermeteg gólt kapva vesztett az MTK

2001.04.14. 19:23
A forduló rangadóját kétségkívül a Megyeri úton játszhatták. A stadion ugyan átépítés alatt van, de a kerületi rendőrkapitány engedélyt adott a lebonyolításra, jóllehet a hét közben arról szóltak a hírek, hogy nem ezen a helyszínen ütközik meg egymással a bajnokság második és harmadik helyezettje. Amennyiben az Újpest meg szerette volna őrizni dobogós pozícióját semmiképpen sem volt szabad veszítenie. Az MTK-nak viszont az volt tét, hogy ne kerüljön négypontos hátrányba a Fradival szemben. Egy kisiskolás gól miatt viszont meghiúsultak a tervek.
Az első tíz percben igen erős iramot diktálva kezdett az Újpest, Orescsuk rögtön a második percben megszerezhette volna vezetést, de miután kiverekedte magának a labdát, és már csak Vlaszákkal állt szemben, gyatrán a kezébe emelt.

A rohamok után azonban érthetetlenül megtorpantak a lilák, az MTK pedig egyáltalán nem erőltette a támadásokat. Biztonsági játékot produkáltak, semmit sem kockáztatva. A támadások jogát szinte eleve feladták. Illés teljesen eltűnt a mezőnyben, így ő sem volt képes színt vinni a játékba.

A szünet után ismét agilisan támadott az Újpest, és ezúttal nem is álltak meg a gólig. Az MTK eladott egy labdát, és ebből kontráztak a hazaiak. Dvéri pompás labdával ugratta ki Herczeget, aki maximálisan kihasználta a gyorsaságát, és Vlaszák kapujába bombázott. Az MTK megpróbált tempót váltani, Füzi lövése kis híján Bíró kapujába ment, de összesen ennyi lehetőséghez jutottak a vendégek.

Herczeg gólja után tíz perccel újabb találatot szerzett az Újpest. Érdekes, furcsa gólt lőtt Terjék. Lesgyanús helyzetből lépett ki, a partjelző be is intette a helyzetet, ám Ábrahám felülbírálta őt. Az MTK védelme mintha elfelejtette volna a futball alaptételét, miszerint sípszóig kell játszani. Megálltak, várták a megváltó sípszót, Ábrahám azonban határozott mozdulatokkal továbbot intett. Döbbenetes volt látni, hogy az MTK profijai egyszerűen nem vették komolyan. Terjék úgy guríthatott a hálóba, hogy Vlaszák el sem vetődött.

Ábrahám visszaért, és így meglepetésére konstatálhatta: ő az utolsó ember. Ő visszaért a támadással, a kék védők azonban nem. Az Újpest szárnyakat kapott a kétgólos előnytől, Herczeg ismét helyzetbe került, de ezt már nem tudta a hálóba továbbítani. A cserékkel lendületet kapott a tavalyi kupagyőztes, egyre többet veszélyeztettek, de az utolsó előtti percig eredménytelenül. Akkor Illés lépett ki és higgadtan megoldotta a feladatot. Mindent egybevéve megérdemelte a győzelmet az Újpest a hatvan percig alibiző MTK ellen.

Az MTK hátránya így a listavezető Ferencvárossal szemben négy pontra nőtt, és az Újpest pontszámban utolérte Pölöskei Gábor tanítványait.

Jegyzőkönyv
Újpest-MTK 2-1 (0-0)
Megyeri út, 2500 néző vezeti: Ábrahám (Balajti, Georgiou)
Újpest FC: Bíró Sz. - Medgyesi, Urbán, Tamási, Lőw - Tokody, Dvéri, Kunzó, Szélesi - Herczeg (Pető Z., 90.), Orescsuk (Terjék, 46. perc)
MTK Hungária: Vlaszák - Schindler, Kuttor, Szmiljanics, Szamosi - Bükkszegi (Balaskó, 79.), Erős (Buzsáky, 72.), Jezdimirovics, Füzi Á. (Madar, 72.) - Illés, Kincses
Gólszerző: Hercegh (52.), Terjék (60.), illetve Illés (88.)