Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Kispesti stadion: nézők kitiltva?

2001.04.16. 21:36
Soron kívüli vizsgálatot kezdeményez kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a kispesti Bozsik stadionba, s ha hiányosnak bizonyulnak a másnapi meccs biztonsági feltételei, akkor javasolják a nézők kitiltását.
A BRFK hétfői közleményben ismertette a hétvégi találkozón történteket, illetve az előzményeket.

A rendező cég nem állt a helyzet magaslatán

Eszerint a Kispest-Honvéd futballklub a stadionon belüli rendőri intézkedésre nem tartott igényt, a szervezők előzetes szerződést nem kötöttek a BRFK-val, így az ORFK Készenléti Rendőrségének munkatársaival egyetemben a rendőrök csak a stadion közvetlen körzetében és csak külső biztosítási feladatokat láttak el. A rendőrség egyúttal úgy véli, a stadion biztosításával megbízott cég munkatársainak létszáma kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megfelelően ellássa a vállalt feladatot.

A közleményben a BRFK felhívja arra a figyelmet, hogy az idevágó kormányrendelet értemében a mérkőzés előtt legalább tíz munkanappal köteles a szervező a rendőrséget írásban tájékoztatni az eseményről, a vendégszurkolók hazatérésének módjáról, illetve tervezett útvonaláról. Ennek hiányában a szombati mérkőzésen a rendőrség nem tudott előre felkészülni a vendégszurkolók buszának, illetve útvonalának biztosítására.

A BRFK a rendőri intézkedés költségeit a rendezvényt szervező céggel (Kispest-Honvéd Football Club Sportkör Kft) fizetteti ki, egyúttal a Kispesti Bozsik Stadionban 2001. április 17-edikére pálya-bejárást kezdeményez. Amennyiben a szerdai mérkőzés biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek hiányosak, a BRFK a szakszövetségnél kezdeményezni fogja a nézők részvételének megtiltását - áll a közleményben.

A meccs kezdete volt a verekedésé is

A mérkőzés megkezdését követően szóltak a rendőröknek, a szurkolók a stadion közelében összeverekedtek. A rendőrök egy percen belül a helyszínen voltak, ahol egy megrongált autóbuszt találtak.

A meccs kezdetét követően a kispesti és a székesfehérvári szurkolók összeverekedtek. A hazai és a vendégszurkolókat külön kapun engedték be ugyan a stadion területére, de a szektorok elválasztása nem történt meg, feltehetően ez vezetett a tömegverekedés kialakulásához.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrségének munkatársai látták a verekedést. Ezzel egy időben a stadion egyik rendezője sürgős rendőri beavatkozást kért a parancsnoktól, miután a tömegverekedést ők nem tudták megfékezni. A stadion területére bevonuló rendőri egységek 15 percen belül helyreállították a rendet, a két szurkolótábort szétválasztották.

A mérkőzés további ideje alatt a rendőri egységek a stadionon belül maradtak, mivel úgy vélték, a rendezvényt biztosító cég segítségük nélkül nem lenne képes megőrizni, illetve fenntartani a rendet. A meccs végéig nem is volt további rendőri beavatkozásra szükség.

A mérkőzést követően a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának járőrei a szurkolók biztonsága érdekében a Székesfehérvárra visszainduló autóbuszt Kispest határáig kísérték, mivel a meccs kezdetekor a kispesti és a fehérvári drukkerek a kerületi újtemetőnél összeverekedtek, és a fehérváriak járművét megrongálták.