György
14 °C
24 °C

Négy között a Valencia és a Leeds

2001.04.17. 22:54
Ahogyan az várható volt, a keddi angol-spanyol BL-ütközetekből a tavalyi döntős Valencia és az odavágón háromgólos előnyt szerző Leeds jutott az elődöntőbe. A Valencia negyedórával a vége előtt szerezte meg a győztes gólt, míg a biztos előny tudatában meleg perceket élt át a Leeds a Riazor stadionban, ám végül továbbjutott.
A Valencia számára egyértelmű volt a feladat: mindenképpen gólt kell lőni. Ennek megfelelően ők léptek fel támadólag, először távoli lövésekkel próbálkoztak, de ezeket Seaman biztosan ártalmatlanította. A Valencia a huszadik perc tájékán került érezhetően nyomasztó fölénybe, ekkor már a kényszerítőkre, az összjátékra helyezték a hangsúlyt. Egy ilyennek a végén - gyönyörű passzok után - Carew került nagy helyzetbe, ám rosszul találta el a labdát.

A norvég Carew juttatta tovább
a Valenciát

fotó: EPA
Később Juan Sanchez is veszélyeztetett, de a harmincadik perc után az Arsenal átvette a játék irányítását, és ha nem is lőtték körbe Canizares kapuját, ügyesen tartották labdát. A Valnecia játékára olykor rá sem lehetett ismerni, kivált, ha a tavalyi látványos futballt vesszük alapul.

Tavaly támadó szellemben, improvizatívan játszottak, igaz, akkor a statikus Carew helyett Claudio Lopez volt ott a csatársorban. A Valencia tavalyi önmagához képest épp ezt a tulajdonságát veszítette el, és a közönség nem véletlenül veszítette el a türelmét, és tüntetett Carew ellen.

Carew-t kifütyülték, majd trónra emelték

Hector Cuper megpróbálta a szünetben feltüzelni a játékosait, még az öltöző folyosó végén is fanatizálta Mendietáékat. Egy ideig nem sok sikerrel. Nagy rohamok helyett, az 57. percben Henry került helyzetbe, de meglehetősen határozatlan volt, és kisodródott.

A Valencia alighanem megérezte, hogy ilyen játékkal nem juthatnak a négybe, és feljavult a játékuk - volt honnan. Nagyon rákapcsoltak, egyre-másra vezették a támadásokat, Keown élete mentését vitte véghez, amikor Carew elől szögletre mentett.

Negyedórával vége előtt aztán már nem volt mentség, a norvég center remekül mozgott a labda felé, és két kézzel sem tudták megakadályozni őt abban, hogy felugorjon és fejeljen - a hálóba. Seaman ugyan még hozzáért a labdához, de hárítani már nem tudott. Most már nem tüntetett a publikum a Carew ellen. Egy pillanat alatt megbocsátottak neki mindent, hiszen ez a találat azt jelentette: továbbjutó a Valencia.

Az Arsenal ezek után mindent egy lapra téve támadott, nyílt lett a meccs, élvezetessé vált a küzdelem, ám az egyenlítést nem érték el, így a Valencia jutott az elődöntőbe. "Egyetlen gólt kell csak szereznünk" - mondta a meccs előtt Cúper, és igaza lett.

Jegyzőkönyv
Valencia-Arsenal 1-0 (0-0)
Valencia, 45000 néző V: Nielsen (dán)
Valencia: Canizares - Angloma, Ayala(Djukics), Pellegrino, Carboni - Mendieta, Baraja, Angulo(Aimar), Vicente - Carew, Juan Sanchez(Zahovics)
Arsenal: Seaman - Dixon, Keown, Adams, Ashley Cole - Lauren, Vieira, Parlour(Ljungberg), Pires(Kanu) - Henry, Wiltord.
Gólszerző: Carew a 75.percben
Sárga lap: Keown, Angulo(a következő meccsen nem játszhat), Parlour, Mendieta
Tj.: 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal a Valencia

Egyet megőrzött előnyéből a Leeds

A La Coruna a 3-0-s leedsi vereséget követően nem is bízhatott másban, mint hogy a Paris Saint Germain ellen - még a csoportmeccseken - alig több mint félóra alatt négyet rámoltak be. A Depor elképesztő rohamok közepette adta riválisa tudtára, hiába a háromgólos előny, ez a meccs nem lesz sima ügy. Apait-anyait beleadva kezdtek.

A labdáért folyó harcot a spanyolok nyerték, mégis a Leeds jutott tovább
fotó: EPA
Jól jelzi a hazaiak fölényét, hogy két apróbb helyzetecskéig jutottak csupán az első félórában O Leary mester tanítványai. Eközben futószalagon alakultak ki a kékek helyzetei. A kilencedik percben Kewell elkésett egy ütemet, és a vitathatatlan tizenegyest a játékvezető habozás nélkül meg is ítélte.

A brazil Djalminha pedig magabiztosan a hálóba lőtte. Ez a találat még nagyobb lendületet adott, de a félidő végéig újabb gólt már nem sikerült begyömöszölniük Martin kapujába. Mi több, a félidő végére feléledt a Leeds, és Smith miután Molinát kicselezte, az oldalhálóba lőtt.

A második félidő elején sem változott döntően a játék képe. Pandiani, Makaay, Djalminha folyamatosan dolgozták ki a helyzeteket - sokáig eredménytelenül. A 73. percben aztán megtört a jég, a csereként beállt Diego Tristan a hálóba lőtt egy beadást, kettő nulla. Már csak egy a Depor hátránya! És még több mint negyedóra hátra volt!

A Leeds ezekben mutatta meg igazán, hogy klasszis csapat, hiszen támadásokat volt képes vezetni, és a spanyol bajnok igazán veszélyes helyzetet már nem tudott kialakítani. A kis United a négy közé jutott!

Jegyzőkönyv
Deportivo La Coruna-Leeds United 2-0 (1-0)
La Coruna, 62000 néző, V: Braschi(olasz)
Deportivo La Coruńa: Molina - Manuel Pablo, Donato, Naybet, Romero - Victor(Tristan), Mauro Silva, Fran - Djalminha(Valerón), Pandiani(Turu Flores), Makaay;
Leeds United: Martyn - Mills, Rio Ferdinand, Matteo, Harte - Bowyer, Dacourt, Batty, Kewell(Bakke) - Viduka, Smith.
Gólszerző: Djalminha a 9. (11-esből), Tristan a 73.percben
Sárga lap: Ferdinand, Martin
Tj.: 3-2-es összesítéssel a Leeds United