Edina
-12 °C
-3 °C

UEFA Kupa-döntős a Liverpool és az Alaves

2001.04.20. 00:43
Az FC Liverpool és az Alaves került be a labdarúgó UEFA Kupa döntőjébe, miután az angolok a Barcelonát egy nullra, míg a spanyolok a Kaiserslauternt verték négy egyre az elődöntők visszavágóján. Kluivert kezezése után megítélt büntetőt értékesített a Liverpool, és mint utólag kiderült, ez a találat döntőt jelentett piros mezeseknek. Null egyről fordított idegenben a vítoriai Alaves, amely a döntőbe jutással története legjobb eredményét érte el.
Idegenben parádézott az Alaves

Megnyugtató, négygólos előnnyel érkezett Kaiserslauternbe az Alaves. A spanyolok öt egyre nyerték az első meccset, és minden reményük megvolt arra, hogy könnyedén biztosítsák helyüket az UEFA Kupa döntőjében. A hazaiak abban bíztak, hogy ha a meccs elején gólt szereznek, talán lesz esélyük ledolgozni tetemes hátrányukat.

Ünnepel az Alaves, miután Bermudez beállította a végeredményt
fotó: EPA

A gyors gól bekövetkezett, mégpedig már a hetedik percben, amikor a francia világ és Európa-bajnok középpályás, Djorkaeff Lokvenc átadásából bevette Herrera kapuját. Továbbra is támadásban maradtak a németek, és ha helyzeteiket kihasználják, akkor az első negyedórában három nullra is vezethettek volna, de Strasser és Klose fejese is célt tévesztett.

Kimaradt hazai helyzetek után - a futball ősi törvényének megfelelően - a másik gárda szerzett gólt. Alonso találata alaposan lehűtötte a házigazdákat, mivel ezzel a találattal gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás. A félidő hátralévő részében már nem esett gól, így a vitoriai gárda már döntősként vonulhatott pihenőre.

A kedveszegett 'Lautern mellett egy inkább lábra kapott az Alaves. Alonso alig lőtt mellé, majd Tomics távoli bombáját ártalmatlanította Koch. A hatvanötödik percben már nem volt kegyelem, a mérkőzést láthatóan feladó németek mellett a frissen beállt Vucko bevette a házigazdák kapuját (1-2). Az utolsó percekben valóságos gálát mutattak be a nagy kedvvel játszó vendégek, Vucko és Ganan is betalált, így végül négy egyre nyert az Alaves, és kilenc kettes összesítéssel jutott a kupa döntőjébe.

UEFA Kupa-elődöntő, visszavágó:
1. FC Kaiserslautern - Alaves 1-4 (1-1)
Kaiserslautern, 32 ezer néző, vezette: Dallas (skót)
1. FC Kaiserslautern: Koch - Ramzy, Koch (Dominguez 34.), Strasser, Ratinho - Grammotzisz, Hrisztov, Buck (Pettersson 64.), Djorkaeff - Klose, Lokvenc
Alaves: Herrera - Karmona, Eggen, Tellez (Bermudez 77.), Geli - Astudillo, Tomic, Desio, Begona - Mocelin (Gabiola 66.), Alonso (Vucko 55.)
Gólszerzők: Djorkaeff (7.), illetve Alonso (23.), Vucko (64., 86.), Ganan (88.)
Döntős: 9-2-es összesítéssel az Alaves

Kluivert kezezése döntött

Teljesen nyílt volt a másik összecsapás, a Liverpool-Barcelona kimenetele. A Spanyolországban elért gólnélküli döntetlennel a 'Pool várhatta optimistábban a találkozót, hiszen hazai pályán idén életveszélyesek Owenék. A Barcelona nem remekelt hispán pontvadászatban, így számukra döntő fontosságú volt a nemzetközi kupasiker.

McAllister magabiztosan értékesítette a büntetőt
fotó: EPA

A nyolcadik percben a huszonkilencedik születésnapját ünneplő Rivaldo szánta el magát lövésre a kaputól huszonkét méterre. A labda veszélyesen csapódott a léc alá, de Westerveld látványos vetődéssel hárított. Nem sokat késett a válasz, a túloldalon Owen került helyzetbe, de hosszan szöktette magát, és Reina kivetődve felszedte a labdát. A félidő legnagyobb helyzetét a katalánok hagyták ki a harmincharmadik percben. Overmars forgatta meg az angol védőket, visszagurított, és jókor érkező Luis Enrique a tizenhatos vonaláról alig lőtt mellé.

Két perccel a félidő lefújása előtt döntő fontosságú pillanatokat láthatott az Anfield Road közönsége. Liverpooli szöglet után a beszálló labdába a rossz ütemben felugró Kluivert kézzel beleütött. A játékvezető tizenegyest ítélt, amit McAllister a bal felső sarokba bombázott.

Spanyol rohamokkal indult a második félidő, különösebb eredmény nélkül. A meccs negatív hőse Kluivert javíthatott volna, de a negyvennyolcadik percben tiszta helyzetből az ötösről a kapu előtt keresztbe előtte a labdát, majd huszonöt perc múlva fejelt mellé kecsegtető helyzetben. A hazaiak részéről Heskey veszélyeztetett, lövésé Reina védte.

Az utolsó pillanatokban mindent egy lapra feltéve támadott a vendégcsapat. A nyolcvanharmadik percben Kluivert fejesével Dani lépet ki, de kisodródva az égbe lőtt. A hazaiak egy nullás győzelmükkel kerültek be a kupa döntőjébe.

UEFA Kupa-elődöntő, visszavágó:
Liverpool - Barcelona 1-0 (1-0)
Liverpool, 40 ezer néző, vezette: Meier (svájci)
Liverpool: Westerveld - Babbel, Henchoz, Hyypiä, Carragher - McAllister, Gerrard (Murphy 79), Hamann, Smicer (Flower 81) Berger - Owen (Berger 63), Heskey
Barcelona: Reina - Gabri, Reiziger (Simao 60), F. de Boer, Sergi- Guardiola, Cocu, Luis Enrique (Simao Sabrosa) - Overmars (Dani 74), Rivaldo, Kluivert
Gólszerző: McAllister 43 tizenegyesből
Döntős: Liverpool 1-0-és összesítéssel