Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A finnek csak Puskást ismerik

2001.04.25. 08:05
Idei negyedik találkozójára készül a magyar labdarúgó-válogatott. Az ellenfél ezúttal Finnország csapata lesz, szerda este fél kilenckor az Üllői úton. Bicskei Bertalan válogatottja idén még nem nyert meccset. Mindkét gárda fontos felkészülési állomásnak tekinti a június 2-ai vb-selejtezője előtt. A mieink Romániával, a finnek Németországgal találkoznak.
A legutóbbi két összecsapás a magyar gárda szerencséjéről szólt. Mindkettőt az 1998-as franciaországi világbajnokság selejtezői során játszották. 1996. szeptember 1-jén Budapesten 1-0-ra nyertünk Orosz potyagóljával, míg 1997. október 11-én Helsinkiben úgy lett 1-1 az eredmény, hogy az utolsó percben három hazai játékoson pattant meg a labda, mire átgurult a gólvonalon.

Idén eddig három döntetlen a mérleg

Bicskei Bertalan
Az 1-1-gyel nincs szerencséje idén válogatottunknak, ugyanis 2001-ben mindhárom mérkőzésüket ilyen eredménnyel zárták Illésék. Pedig az ellenfelek nem a világ focielitjéhez tartozó csapatok voltak. (Bosznia, Jordánia, Litvánia.) A vendégek ezzel szemben idei két fellépésükből legalább egyet nyertek (idegenben Luxemburg ellen), míg Angliától vereséget szenvedtek.

Bicskei Bertalan szövetségi kapitány szerint most se várjanak a szurkolók több gólos hazai sikert, még ha legjobbjaik (Sami Hyppia és Jari Litmanen, mindkettő Liverpool) nem is tartottak a finn csapattal. Bicskei szerint az angolok is csak kínkeservesen tudták legyőzni szerdai ellenfelünket. A kapitány örül, hogy a finnekkel tudunk játszani, mert ugyanabban a szerkezetben (4-4-2) futballoznak, mint Románia.

A magyar kapitány örülne, ha csapata győztesen hagyná el a pályát, mert ez megfelelő önbizalom-növelő lenne a három döntetlen után, a romániai selejtező előtt. Az összeállításban meglepetésként hat, hogy Bicskei Illést ezúttal csatárposzton szerepelteti.

A magyar csapat várható összeállítása:
Király - Korsós Gy., Sebők, Mátyus - Pető, Dárdai, Halmai, Lendvai, Hamar - Horváth, Illés

A finnek csak Puskástól tartanak

A finnek bíznak tartalékos csapatukban és a győzelemben
Azért örülünk, hogy a magyarokkal játszhatunk, mert hasonló stílusban játszanak, mint következő ellenfelünk, Németország. Ezt a meglepő kijelentést Timo Walden, a csapat sajtófőnöke tette azon a sajtótájékoztatón, melyet a vendégek adtak a magyar újságíróknak. Hogy mennyire vették komolyan az egészet, arra jellemző, hogy Antti Muurinen le se jött a szobájából, mint mondták: pihen.

A finnek az eredményt nem tartják fontosnak, de bíznak tartalékos csapatukban és a győzelemben. Válogatottjuknak eddig nem sok babér termett Magyarországon, az eddigi négy mérkőzésen még pontot sem szereztek. Valószínűleg fontos szerep vár Jonatan Johanssonra, az angol élvonalbeli Charlton támadójára, aki a számukra tragikus emlékű négy évvel ezelőtti meccsen az utolsó percben állt be időhúzás céljából.
- Beálltam, és a magyarok egy szöglet után máris egyenlítettek. Ezzel elúszott a vb-pótselejtező lehetősége. Nem baj, ha nem nyerünk, de még egyszer nem kaphatunk olyan potyagólt, mint akkor.

Utána azért hozzátették, hogy emlékeznek rá, a Jokerit csapatát az MTK verte ki nem is olyan rég az UEFA Kupából. Arra a kérdésre, hogy kit ismernek a magyar játékosok közül, az évek óta megszokott válasz érkezett: Puszkász.

A finnek várható összeállítása:
Miemi - Ca:sa:nen, Kuiva:sto, Tihinen, Nyland - Grönlund, Koppinen, Karja:la:inen - Nurmela - Forssell, Johansson