Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Döntetlen megszokásból

2001.04.25. 20:22
Idei negyedik találkozóját játszotta szerdán a magyar labdarúgó válogatott. Az ellenfél ismét egy volt azon kevés csapatok közül, mely ellen győzelmi reményekkel szállhattak harcba legjobbjaink. Finnország nem is a legerősebb összeállításában érkezett Budapestre, legnagyobb sztárjai sérülés miatt nem tartottak társaikkal. Ennek ellenére folytatódott az idei tendencia: döntetlen gyenge játékkal.
Bicskei Bertalan szövetségi kapitány az utolsó pillanatban úgy döntött, Pető Tamás lesz a jobboldali középpályás, Dombi helyett. A magyar kapitány azt mondta, örülne, ha csapata győztesen hagyná el a pályát, mert ez megfelelő önbizalom-növelő lenne a három döntetlen után, a romániai selejtező előtt. A finnek ugyancsak fontos selejtezőre készülnek Németország ellen.

Olasz játékvezetői hármas vezetése mellett vonultak ki a játékosok és a himnuszok elhangzása után az MLSZ elnökségének nemes gesztusaként, Pál Zoltán kezdőrúgásával kezdődött a játék. (A Vasas játékosának szívelégtelenség miatt kellett abbahagyni a labdarúgást.)

A vendégek kezdték a mérkőzést és rögtön a meccs elején feltünt, hogy megilletődöttség nélkül, nyugodtan adogadtak játékosai. Az ötödik percig kellett várni az első magyar helyzetre, de Dárdai ívelését a finn kapus lehúzta. Egy perccel később a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyták ki a fehér mezes vendégek. Egy gyors ritmusváltás után Királynak kellett kifutva tisztáznia.

A 11. percben Johansson lefutotta az egész magyar védelmet, Halmai visszahúzni se tudta, de lövését Király védte. Az első negyedóra végén Dárdai indításával Pető ment el a jobb oldalon, beadását Horváth ollózta jócskán a kapu fölé. Aktívabb lett a hazai gárda, több helyzetet is teremtettek a finn kapu alőtt, de egyik sem volt igazán gólveszélyes.

A félidő közepére a finnek visszaálltak, átadták a területet a magyar csapatnak és gyors ritmusváltásokkal próbáltak kontrázni. A 33. percben ismét Pető lépett meg a jobb oldalon, beadásáról Horváth csak centiméterekkel maradt le.

Az első játékrész utolsó perceiben a kapuk szinte alig forogtak veszélyben, a mezőnyben kiegyenlített csata zajlott.

A magyar szövetségi kapitány a szünetben cserékkel próbálta meg aktívabbá tenni a magyar csapatot. Király és Illés helyett Babos és Lisztes állt be. A második félidő első negyedórája, az első játékrész koreográfiája szerint zajlott: erőtlen magyar próbálkozások és finn várakozás egy jó kontra lehetőségére.
A 64. percben aztán két nagy magyar helyzetet is hárított a finn kapus. Előbb Lisztes szabadrúgását, majd Hamar jól eltalált lövését kellett bravúrral háritania Nieminek.

Hat perccel később, egy jobb oldali beadás után, Pető és Hamar szinte agyonrúgta egymást a finn tizenhatoson belül... A szurkolók pedig - akik végig parádés hangulatot teremtettek - rákezdtek a jól ismert "Ébresztő! Ébresztő!" rigmusra.

Hiába cserélt sorra a magyar együttes, hiába voltak a cserék aktívabbak mint elődjeik, nem volt igazán jelentős helyzetünk. Így elmondhata magáról a magyar gárda, hogy egy félidő alatt volt két kapura lövése...

Magyarország - Finnország 0-0
Üllői út, 7.000 néző, v.: Treossi (Fameti, Gini, olaszok)

Magyarország: Király (Babos, 46.) - Korsós, Sebők, Mátyus - Pető, Dárdai (Sowunmi, 62.), Halmai, Lendvai (Dombi, 55.), Hamar - Horváth F., Illés (Lisztes, 46.).

Finnország: Niemi - Pasanen (Ylonen, 60.), Kuivasto, Tihinen, Nylund - Grönlund, Kolkka (J. Niemi, 83.), Karjalainen (Koppinen, 66.), Nurmela (Helin, 75.) - Forsell (Roiha, 75.), Johansson (Nuorela, 88.).

Sárgalap: Tihinen (63.)

Bicskei Bertalan a mérkőzés után - akárcsak három éve folyamatosan, ha nem selejtezőt játszunk - elmondta, hogy a találkozó jól segítette a felkészülést és a küzdőszellem is dicsérhető volt. Hát ha a románok is csak elvétve fognak kontrázgatni Bukarestben, akkor igen...

Európa szerte játszottak
Szerdán, a Magyarország-Finnország találkozón kívül játszottak hat világbajnoki selejtezőt és további tizenegy barátságos labdarúgó mérkőzést Európában. Ezek közül kiemelkedett a világ- és Európa-bajnok francia válogatott Portugália elleni és a jugoszlávok oroszok elleni összecsapása. Magyar szempontból a román-szlovák találkozót kísérhettük megkülönböztetett figyelemmel.

Labdarúgó vb-selejtezők, Európa.
1. csoport: Jugoszlávia-Oroszország 0-1
2. csoport: Hollandia-Ciprus 4-0
Írország-Andorra, 3-1

3. csoport: Málta-Izland 1-4
6. csoport: Lettország-San Marino 1-1
7. csoport: Ausztria-Liechtenstein 2-0

Barátságos mérkőzések:
Moldova -Észtország 0-0
Svájc-Svédország 0-2
Románia-Szlovákia 0-0
Horvátország-Görögország 2-2
Dánia-Szlovénia 3-0
Norvégia-Bulgária 2-1
Csehország-Belgium 1-1
Lengyelország-Skócia 1-1
Franciaország-Portugália 4-0
Olaszország - Dél-afrikai Köztársaság 1-0
Törökország-Albánia 0-2
Spanyolország-Japán 1-0