Gerzson
-3 °C
2 °C
Magyarország, férfi váltó
ma 12:52
Magyarország, férfi váltó
Rövidpályás gyorskorcsolya

Viktort centerben mozgatják

2001.04.26. 10:13
A Martonvásár-Felcsút örökrangadó nem tartozik a sporttörténelem kiemelkedő eseményei közé. A helyi aréna hangja azonban exponenciálisan emelkedett, amikor a vendégek kettes mezében játszó labdarúgója a labdát rúgta. A haza miniszterelnöke azonban válaszok nélkül tűrte, hogy a kék planéta azon részére küldjék, ahol az anyák sértődöttséggel vegyes büszkeséggel nézik fiaik focimeccseit. Igaz, nem volt más választása, hiszen a partvonal mellett öccse éppen a focit tanulmányozta, a Frei Tamáson felnőtt helyi Fidesz-alapszervezet pedig a martoni gyepből kivágott pálya biztonságtechnikai megoldásait.
Orbán Viktor csak azért nem az egyes mezt választja, mert azt hagyományszerűen a kapusoknak osztják
Néhány pszichológus bizonyára autokrata személyiségvonásokat vélne felfedezni az általunk követett labdarúgó mezének számozásában: ti. Orbán Viktor csak azért nem az egyes mezt választja, mert azt hagyományszerűen a kapusoknak osztják. Ennek persze a martonvásári arénában kevés jelentősége van, hiszen az előttünk beszédelgő háromszáz szurkoló inkább a hazaiak szereposztásával van elfoglalva, lévén "gerincbántalmak" miatt hiányzik Samu, a csapat gólkirálya, valamint egy átlagosnál jobb képességű középpályás. A Magyar Kupa meccsein ez sokat számít - mondja az egyik vezérszurkoló, majd megmutatja, hogy kit szemelt ki Orbán emberfogójaként a helyi vezérkar. Közepes hosszúságú börtönéletre tippelünk először, de a martoniak játékos-edzője, Patkós Csaba megnyugtatja a haza sorsa iránt aggódó riportert: "Nem készülünk Orbán ellen, játsszuk, amit játszunk".

Egy félidő, három labdaérintés

Mindenki a "ketteskét" figyeli: hogyan mozog, hogyan passzol, hogyan "teszi bele az érzést a labdába"
A csapattársak Viktornak hívják Orbán Viktort, ami a szurkolók fantázia- és érzelemgazdag beszólásait figyelembe véve snassz megjelölés. Szíjjártó István a Felcsút vezetőedzője szerint Orbán rendelkezik a kellő játékintelligenciával, "bár néha elragadja a játékhév, de a foci márcsak ilyen" - vonja aztán védelme alá a lelkiismeretesen melegítő centert. Mindenki a "ketteskét" figyeli: hogyan mozog, hogyan passzol, hogyan "teszi bele az érzést a labdába." Ez az első félidő tizenharmadik percében történik először, amikor baloldali szögletet rúg, majd röviddel később tizenöt méterről próbálja kapásból eltalálni a labdát, a labdaszedő gyerekek legnagyobb örömére.

Előnyök

- Vedd már el tőle, mi vagy te, kisgazda, hogy traktor kell! - ordítja be a hazai védőnek mellettünk valaki, majd felénk mosolyog: lássuk a megélt nyolcvan éve mellett szellemileg teljesen friss maradt. Az elnök nem érzi a ritmust, a helyiek viszont becsülettel küzdenek: iksz esetén nekik áll a zászló, ugyanis egy osztállyal lejjebb (a megye kettőben) szerepelnek, mint a Felcsút.

A gólszerző mellére ölelte a kormányfő fejét
Többen sportcsarnokszerzés ürügyeként jobbnak látnák, ha Orbán a Martonban focizna, de a félidő lefújása előtti beadása után már senki sem jegyzi az ötletet. A hazaiak kapusa biflázott, így Orbán beadását az érkező csatár ellenállás nélkül fejelte a hálóba. A gólöröm szimpla magasba tartott két kéz, és ha eláruljuk, hogy a gólszerző úgy ölelte a mellére a kormányfő fejét, hogy egyszerre zizzent fel a helyi Fidesz-alapszervezet, nem csodálkozhatunk azon, hogy többen Frei Tamás humoros bérgyilkosaira utaltak.

Öltöző

Az öltözőben szikvízzel hűsíti magát Felcsút csapata. Szíjjártó edző úr instrukciókat szór: "Viktor, jobban vissza kéne jönni a labdákért" , "játsszuk meg a fineszeket, úgy mint edzésen!", "most ki fognak nyílni, ezért meg tudjuk őket kontrázni" - szólnak folyamatosan az intelmek, amit félig elmenőben "Patrik, figyeljél kevés lövés lesz" - mondattal Orbán zár le. Kifelé menet még aláír egy piros fedelű emlékkönyvet, a pályáralépés viszont eldöntetett, "végig fogja játszani, mert egyszer neki is szabad" - tudjuk meg az egyik cserétől, aki egyszerre informál és kacsint. Körben nincsenek testőrök, amit Orbán úgy magyarázott az Indexnek, hogy "az sokkal jobban feszélyezné, mint a szurkolói beszólások". A miniszterelnök szerint az első félidőben egyébként az volt a baj, hogy "a Martoniak döntetlenre játszottak, így nehéz volt feltörni a falat".

Szíjjártó edző úr instrukciókat szór: "Viktor, jobban vissza kéne jönni a labdákért"

A testvér tanulmányoz

A miniszterelnök a második félidő első öt percében megdönti aznapi rekordját: ötször ér labdához, és érezhetően a meccs is felpörög. Egy abszolút ziccer, de a kormányfői fejest a kapus megfogja. Megvan a kép? - szól ki a háló mögül a kapus.

Abszolút ziccer, de a kormányfői fejest a kapus megfogja
- Meg - mondjunk, de hirtelen a korlátokkal végigívelt pálya egyik kiszögelésében a lelátón meglátjuk Orbán Viktort. Cseppnyi tanácstalanság, laposkúszás, és bizonytalan kérdezés:
- Elnézést, Ön a miniszterelnök rokona?
- Igen, az öccse vagyok - mondja Orbán Áron, aki azért érkezett a meccsre, hogy tanulmányozza a játékot. A szombathelyi főiskolán ugyanis most a focit tanulják, ahol a nevezett testnevelés és technika szakos. Konspirációra gondulunk, de a csőbe nem lehet berántani: keveset látja a bátyját focizni, nem ér rá, tanul.

Közben Felcsút egy makonya góllal elhúz, a hazai szurkolótábor már most meg akarja várni a hazai kapust, és a hangulaton a partjelző bírósporttárs "csönd van, csönd van, uraim" mondatai sem segítenek. Aztán a vége előtt pár perccel újabb gól, de ebben a pillanatban a magyar néplélek sajátossága szerint a helyi szurkolók az eddigi ostorozásból szimpátiatüntésbe váltanak át: "Nem baj fiúk, ennyi a különbség".

Kimondottan ügyes

Szíjjártó a meccs végén szintén ezt mondja, a vendégek egyik játékosa szerint pedig "ezzel az állománnyal Martonnak a megye egyben lenne a helye". Patkós Csaba szerint ez a cél, majd kérdésünkre ügyesnek titulálta a miniszterelnök játékát.
- Kimondottan ügyes - kiabál utánunk nyomatékosítva előbbi megjegyzését, amivel Szíjjártó kolléga is egyetért, bár nem volt hajlandó értékelni a játékosinak teljesítményét.
- Közepest adnék magamnak - értékelt viszont a kormányfő, aki sajnálta, hogy nem adták le az utolsó gól előtt a labdát: pedig tisztán futott, ziccerben. Orbán szerint a Felcsút korszerű futballt játszott, és a második félidőben már sikerült áttörni a fellazult védelmet, "így a játékban volt már muzsika is".

"Közepest adnék magamnak " A bírósporttársak szerint ez egy korrekt meccs volt

A bírók is emberek

A helyi közvélemény markáns részét megosztó bírósporttársak szerint ez egy korrekt meccs volt, ők nem szimpatizáltak senkivel: tették a dolgukat, befújtak mindenkinek mindenkor.

A riporter már éppen a helyi érdekeltségű baráti köréhez csatlakozott volna a mondatok után, amikor vállán egy puha nagy tenyér landolt, fülében pedig a kérés.
- Ha lehet, a miniszterelnökről el tudnál juttatni egy fényképet nekem? - szólt a kérdés halkan, de a partjelzőnek csalódnia kellett.
Sportemberi méltóssággal vette tudomásul, és zuhanyozni indult.