Márk
13 °C
28 °C

Nyolc áldozat a kongói stadion-katasztrófában

2001.04.30. 15:27
Még egy hónap sem telt el a Dél-Afrikában, Johannesburgban bekövetkezett stadionkatasztrófa óta, ahol negyvenhárom ember vesztette életét, újabb szerencsétlenség történt Afrikában. Ezúttal a Kongói Demokratkus Köztársaságban, pontosabban annak déli határánál fekvő Lumubashiban rendezett futballmérkőzésen kitört rendbontásban haltak meg nyolcan.
A Lipopo-Mazembe mérkőzés vérbeli rangadónk számít Kongóban, hiszen ország két legnépszerűbb klubjáról van szó. A két klub találkozója végig feszült légkörben zajlott, és sokáig úgy tűnt a hazaiak megnyerik a meccset. Már csak tíz perc volt hátra a találkozó végéig, amikor vendégcsapat kiegyenlített.

Hét halott a stadionban

Az indulatok elszabadultak, a nézők beözönlöttek a pályára. A szurkolók összeverekedtek, kövekkel dobálták egymást. A rendőrség a nézők megfékezésére könnygázt vetett be, amely azonban csak olaj volt a tűzre. A drukkerek pánikba estek, egymást taposva menekültek.

A tömeg több embert agyontaposott, mások megfulladtak. A szerencsétlenség a legutolsó hírek szerint nyolc ember életét követelte, legalább ötvenen megsebesültek. Az ország hírközlési minisztere Kikaya Bin Karubi az ország legsúlyosabb labdarúgó tragédiájának nevezte az ország második legnagyobb városában bekövetkezett szerencsétlenséget.

A rendőrség hibázott

Az okok most is ugyanazok, mint általában a minden stadionkatasztrófánál . A stadion befogadóképességénél jóval több szurkolót engedtek be a nézőtérre. Az eredetileg negyvenezer fősre tervezett stadionba húszezerrel többen, hatvanezren voltak. A túlzsúfolt lelátókhoz mellett rossz volt a szervezés, és a rendőrség nem volt képes ellátni a feladatát.

Európában az 1985-ös brüsszeli Heysel tragédéia, és az 1989-es sheffieldi katasztrófa után radikális intézkedéseket tettek. A pályákon túlnyomó részben megszüntették az állóhelyeket, modernizálták a biztonsági rendszereket, kitiltották a notórikus rendbontókat. Most ugyanezeket a döntéseket Afrikában is meg kell hozni, mert különben ismét újabb katasztrófákról fognak hírt adni a hírügynökségek.