Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bicskei: Utánpótlás korban nem jól neveljük a labdarúgókat

2001.05.03. 08:33
Szerdán Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt az Index Törzsasztal vendége. Az olvasók kérdéseire válaszolva Bicskei elmondta, hogy a vb-selejtezők kezdetekor számára véget ért a kísérletezgetés, de senkinek nincs biztos helye a válogatott keretben. Az elmúlt évek eredményei alapján benne van a 10 legjobb eredményt elért kapitányok sorában, de igazán csak akkor lenne elégedett, ha sikerülne kiharcolni a vb-döntőbe jutást. Erre még mindig lát reális esélyt, még úgy is, hogy szerinte Hamar a legjobb magyar ballábas támadó.
(Kormoslászló): - Milyen eredményt(eredménytelenséget) kell még a Bicskei-csapatnak produkálnia, hogy Bicskei Úr lemondjon? Sajnálom, hogy Ön is az erősen "székétfogó" kapitányok közé tartozik! Egyszer már ezt eljátszotta. Ne csinálja ezt velünk még egyszer, mert a csapata ugyanolyan "duplanulla", mint korábban!!!

- Lehet, hogy Ön meglepődik, de olvassa el Hoffer Péter A magyar labdarúgás 100 évéről most nemrég megjelent könyvét, amely szerint az elmúlt 3 és fél év alapján benne vagyok a 10 legjobb eredményt elért kapitányok sorában.

(Zeuszka): - A finn meccsen miért nyúlt vissza a T. Kapitány úr a többször is megbukott egycsatáros játékhoz? Miért játszott a középpályán egyszerre Dárdai, Halmai és Lendvai, amikor az ilyen típusúakból max. 2 is elég? Ugyanezek már tavaly tavasszal is megismétlődtek, amikor hasonló játékkal játszottunk 0-0-at a lengyelekkel, és akkor utána úgy tűnt, hogy ez a fajta kísérletezgetés lezárult, nyertünk is egy-két meccset, de azóta megint visszatértünk a kályhához.

- A lengyel és a finn válogatott is - sajnos - a nemzetközi labdarúgásban pillanatnyilag jobban elismert csapat (világranglista), ezért maga az eredmény nem rossz, nekem sem tetszik, hogy nem sikerült gólt rúgni, remélem, ezen javítani tudunk.

(Tomcsó):

- Miért van, hogy a csapat az atlantai olimpiai csapattal majdnem azonos volt, mégse képes olyan eredményeket elérni, mint akkoriban (bár kiestünk, szerintem nem szerepeltünk le). Lehet, hogy Ön összerakta a lehető legjobb válogatottat, de akkor miért nem játszanak csatárposzton csatárok? Sowumi a Vasasban csereember. Azért vannak csatáraink: pl. Fehér, Horvát Feri, Kabát, Horváth Péter, Szabics, és így tovább.

- Ez a csapat csak félig épült az atlantai csapatra. Nagyobb részt az utána következő korosztály alkotja. Ez a csapat is ért el olyan eredményeket (35-40 helyet feljött a világranglistán), kétségtelen, az igazi nagy eredmény a bejutás lenne.
Fehér, Horváth játszik a válogatottban, Kabát is bemutatkozott, sajnos Horváth Péter hónapok óta sérült, Szabics, bár közel van a válogatottsághoz, még nem érett meg rá, és így tovább.
Úgy látom, Ön nem büszke arra, hogy már 1,2 éve nem kaptunk ki, pedig higgye el, ez is eredmény.

(Vargist):

- Tisztelt Kapitány úr! Hogyan éli meg kapitánysága kudarcait, mint magánember, és mennyire önkritikus saját edzői munkájával kapcsolatban?? Ti. az utóbbi időben egyre többet magyarázkodásra szorul, és van egy olyan érzésem ,hogy lassan kifogy majd az érvekből!!

- A litvánok elleni döntetlent én is kudarcnak érzem, azt viszont, hogy 14 hónapja veretlenek vagyunk - pedig az ellenfelek között voltak nagyon erős csapatok is - egyfajta sikernek. Ezen persze lehet csúfolódni, de a helyzet az, hogy tényleg nem kaptunk ki 14 hónapja, amire a magyar labdarúgás történetében nemigen volt példa. Ez nem magyarázkodás, ez a valóság. Kétségtelen, az igazi siker a kijutás lenne.

(Cserju): - Értjük, hogy tétmeccseken nem kockáztat. De a finnek ellen miért játszatta Illést - ráadásul ékként? Mi van, ha nagy napot fog ki, és rúg három gólt? Attól javulnak a csapat középtávú esélyei? Miért nem rak a keretbe 22-23 éves játékosokat, miért nem játszatja Kabátot, Thomast, Gerát, Szabicsot, Simeket - akit akar, csak ne folyton a húszból tizenkilencszer betlizőket?! (A kivétel az olaszok elleni 2:2. Mikor lesz még egyszer ilyen eredményünk!? Nem is olyan régen még a brazilok elleni 3:0 volt az etalon.)

- A válogatott átlagéletkora fiatal, pillanatnyilag nem kell tovább fiatalítani. Nem csak az olaszok elleni 2-2 volt jó meccs, én tudnék legalább 15-öt mondani (pl.: Ausztria 3-2, románok ellen 1-1, litvánok ellen 6-1, Észak-Írország ellen 1-0, Svájc ellen 2-0, stb.)

(csabor): - Be kellene vezetni a jégkorong mintájára a B-C csoportos világbajnokságokat! A C vb-re simán kijutnánk,és micsoda öröm lenne, ha 10-15 év múlva feljutnánk a B csoportba! Mi a véleménye?

- Már többekben fölmerült ez az ötlet.

(Szerm): - Elöljáróban: nagy tisztelője vagyok, és hiszek a magyar foci jövőjében. Ugyanakkor nem értem, hogy amikor összeválogatja a csapatot, miért nem ad lehetőséget azoknak, akik gólokat is tudnak lőni? Gondolok itt arra, hogy a legkézenfekvőbb a góllövőlista vezetőihez nyúlni. Itt van pl.: Kabát, Horváth.

- Horvát Péter hónapok óta sérüléssel bajlódik, ezért tavasszal alig rúgott gólt, Kabát már többször játszott a válogatottban, jelenleg is a keret tagja.

(Itep): - Én csak egy valamit szeretnék kérdezni: Miért ilyen rossz a magyar foci? Régebben igenis sikeres volt. Hol rontottuk el a dolgot? Hisz más sportágakban továbbra is vannak sikerek! Akkor meg mi lehet az oka?

- Utánpótlás korban nem jól neveljük a labdarúgókat.

(Petur): - Ha ki akart próbálni néhány olyan játékost, akik képesek meccseket eldönteni - gondolok Kabátra, Szabicsra, Tökölire - miért nem adott számukra több lehetőséget. Helyettük Hamart és Dombit erőltette, akikről pedig mindenki - így Ön is - tudja, hogy a válogatottban mire képesek. A csapat játékában nehéz bármilyen tudatos elképzelést felfedezni. Magában látja inkább az okokat vagy a játékosok képességében? Nem értek egyet azokkal, akik szerint ez a hajó már elment! A román és grúz meccsek lesznek a meghatározók! A kockáztatásban, a meglepő húzásokban -- játékban és játékosban egyaránt -- több az esélyünk, mintha azt játsszuk, amit eddig!

- Tököli 5 meccset játszott, gólhelyzete se nagyon akadt. Kabát és Szabics a jövő embere. Ez nem igaz, sok mindent lehet a válogatottra mondani, de a csapatjátékunk szervezett. Az utolsó kérdésben igaza van.

(Salez): - Miért csak az olasz válogatottnak sikerül feltüzelnie csapatunkat? Ön miért nem tud fellelkesíteni egy csapatot? Ön (lehet, hogy) kiváló szakmunkát végez, de nem gondolja, hogy egy szövetségi kapitánynak többel kell rendelkeznie a szaktudásnál? És nem csak a kezét széttárni, hogy én mindent megtettem, és a létszám is teljes volt.

- Tudom motiválni a játékosokat, ezért is van az, hogy ha esetleg rosszabbul is játszik a csapat, küzdeni mindig küzd. Ez persze a játékosoktól kellene megkérdezni.

(Daze): - Barátságos meccsek szervezésébe mennyi a hozzászólási lehetőség? Mert ha van akkor valami nagyon el van b....altázva. Komolyan gondolta a finnek elleni döntetlen utáni nyilatkozatában (asszem, szombaton láttam), hogy a sztárjátékosaink hiánya magyarázza a dolgot? (pl. Fehér, Miriuta) Ha igen Ön kiket tart (még) sztárjátékosnak a csapatban? Ön szerint a mostani 22-23 évesnél fiatalabb játékosok közül kik lehetnek később húzóemberek? Illés Béla biztos, hogy nélkülözhetetlen? Külön örülnék, ha a románokat leküldenénk vagy 3-4 góllal!!!

- Barátságos meccsekre nem mindig azok jönnek, akiket mi szeretnénk. A 2. kérdésére: én ilyet nem mondtam. Fehér Miklós 21 éves, mellette legnagyobb lehetősége pillanatnyilag Kabátnak, Szabicsnak és Simeknek lehet. 4. Nem tudom, esküszöm. Egyébként senkinek sincs bérelt helye. Köszönjük a jókívánságokat.

(Grof): - Kap-e lehetőséget Kabát a románok vagy a grúzok ellen? Mennyi időt tölt együtt a csapat a román meccs előtti felkészüléskor? Marad-e a 3-5-2, vagy tervez változást a felállásban a közeljövőben? Gondolt arra komolyabban, hogy a bal oldali középpályás posztján valamelyik jobblábas középpályásunkat próbálja ki az ismert okok miatt?

- Kabát bent van a keretben. Egy hetet voltak együtt. A csapat két alapfelállást tud szervezetten játszani: a 3-5-2-t és a 4-3-3-at. Már gondoltam, de Hamar jól játszik. Igaz, mellette a többiek nem tudtak bizonyítani.

(T.C. Junior): - Lenne egy kérésem, ha lehet: nagyon szeretném ha megígérné, hogy az Illés Bélát nem játszatja többet! (legfeljebb csak ha már mindenki sérült...) Könyörgök, Berci Bácsi, mikor játszott az Illés Béla valaha - akár csak egyszer is - jól a válogatottban?!

- A finnek ellen Illés tényleg nem játszott jól, de az elmúlt 3 évben Horváth Feri után Ő rúgta a legtöbb gólt. Tán ezért kellett volna kihagyni?

(Willoughby Smith): - A válogatottban régóta hiányposzt a bal oldali középpályásé. Van-e szakmai oka annak, hogy az elmúlt 10-15 évben eltűntek a jó (válogatott szintű) bal oldali középpályások a magyar fociból? Felfigyelt-e erre az edzőbizottság, tesz-e ez ügyben valamit?

- Sajnos, magam sem találom a magyarázatát. De kérdése teljesen reális.

(M_Tom): - Lemond, ha kikapunk a románoktól? Nevetségesnek tartom, hogy nagy eredménynek tekinti azt, hogy a válogatottunk a világranglista legvégén elhelyezkedő csapatokkal döntetleneket szenved ki. Így soha nem jutunk ki a vb-re. Remélem, Pető a románok ellen a kezdőcsapatunkban kap helyet. Miért nem ad lehetőséget a tehetséges fiataloknak, például Szabicsnak? Miriutát játszatja a románok ellen? Nem fél attól, hogy esetleg a román szurkolók céltáblájává válhat a magyar csapat karmestere?

- Már 14 hónapja nem kaptunk ki, tudom én is, hogy ennek a sorozatnak egyszer vége szakad - remélem, minél később - és ha egyszer majd vége szakad, nem hiszem, hogy egy vereség miatt le kellene mondani. A döntetleneket én sem tartom nagy eredményeknek. Pető, ha továbbra is bizonyít, miért ne kaphatna lehetőséget. Szabics közel áll a válogatottsághoz. A Mirjuta-kérdés valóban meggondolandó.

(Ig18): - Ön szerint a válogatottnak szüksége van szurkolókra? Mert az MLSZ mindent megtesz azért, hogy senki se jusson ki Bukarestbe, a román-magyarra. Aztán mindenki siránkozik, ha kevesen vannak a hazai meccseken. Most akkor ez hogy is van? Ha a románokkal játszunk, akkor nem kell a szurkoló, ha mással, akkor meg kell?

- Romániába inkább a szurkolók védelme érdekében nem tervez az MLSZ utat. Természetesen a szurkolóinkra szükség van, eddig is sokat segítettek a csapatnak.

(Mike McCready): - Én azt szeretnem megkérdezni, hogy miért kell az idegenlégiósokat erőltetni, amikor egy csomó itthon játszó focista nagyon jó formában van, megállná a helyet.

- Az idegenlégiósok erősebb bajnokságokban edződnek.

(Kandur Bandi): - Én csak azt szeretném kérdezni, miért nem próbálja ki Dombit egyszer kezdőként, ha a meccs elejétől fel tudja venni a ritmust veszélyes tud lenni! (Lásd olimpiai válogatott!) Gondolom, ezt Ön is végiggondolta, miért döntött mégis másként mindig?

- Dombi Tibi már többször volt kezdő, de kiderült, hogy egy igazi csereember, aki új lendületet tud hozni a játékba.

(jfk1974): - Berci, gyere vissza Kispestre edzőnek, jövőre BL-indulás garantált! Egy klubcsapattal jobban lehet dolgozni!

- Ennél jobb eredményt nem lehet a Kispestből kihozni, mint ez a nagyszerű szereplés.