Klaudia
-3 °C
3 °C

Az ötödik Liverpool-gól döntött

2001.05.16. 20:41
A spanyol Alaves már eddig is történetének a legnagyobb sikerét érte el az UEFA Kupa döntőjébe jutással, de a fináléban a nagyobb múltú Liverpoolt tartották esélyesebbnek. Az angolok Dortmundban a harmadik trófeáért szálltak harcba, hiszen Angliában már elhódították az FA és a Liga Kupát is. A Liverpool végül aranygóllal, egy fordulatos, jelzőkkel alig jellemezhető meccsen végül 5-4-re megverte a baszkokat.
Az angolok semmiképpen sem szerették volna elkövetni azt a hibát, hogy lebecsülik az Alavest, hiszen igen tekintélyt parancsoló volt a baszkok legutóbbi két mérkőzése, amikor is 9-2-es összesítéssel búcsúztatták a német Kaiserslauternt. A spanyolok nem léphettek pályára szokásos, szerintük szerencsét hozó rózsaszín mezükben, mert az hasonlított volna árnyalataiban az angolok vörös dresszére.

Történelmileg mindkét társulatnak fontos volt ez a találkozó, hiszen a Bilbao '77-es kupadöntője óta nem került baszk csapat európai fináléba. Másrészt az Alaves újonc a nemzetközi kupaporondon. A Liverpool pedig a '85-ös brüsszeli botrány óta először jutott el a véghajráig.

Három gól az első félórában

Remekül kezdett a Liverpool, három perc sem telt el a mérkőzésből, amikor egy jobbról belőtt McAllister-szabadrúgásra a német Babbel nagyszerűen érkezett, és öt méterről gyönyörűen fejelt a bal sarokba.

A spanyolokat érthetően megfogta a korai gól, de alig telt el pár perc, amikor alkalma nyílt az egyenlítésre az Alavesnek. Astudillót szabálytalanul akadályozták a kaputól mintegy 25 méterre. Tellez szabadrúgást nagy bravúrral hárította az angol kapus.

Az angolok tüstént válaszoltak, ők azonban megint betaláltak. Owen kapott labdát az ellenfelén térfelén közepén, maga elé tette, és remek ütemben szöktette az előrelopakodó Gerrardot, aki a kapus mellett jobb oldalról - tíz méterről - a rövid sarokba lőtt. Herrera csak érinteni tudta a labdát.

Owen villant, McAllister büntetett

A spanyol tréner, látva csapatának vergődését: cserére szánta el magát, és ez a húzás kitűnőnek bizonyult. A norvég Eggen helyett az uruguayi Ivan Alonsót cserélte be, aki a sorozatban eddig már négyszer betalált. Sokat ezúttal sem tétlenkedett, Contra beadását - Babbelt lefejelve - a léc alá bólintotta. Éledni kezdtek a spanyol remények. Pár perccel a gól után ismét a baszkok veszélyeztettek, előbb Geli majd Tellez révén. Ezzel még nem volt vége a spanyol helyzeteknek: Javi Moreno és Tomics is gólt szerezhetett volna.

A spanyolok nem használták ki a lehetőségeiket, és ezt megbüntette a Pool. Owen kapott egy kiváló indítást a leshatáron, megiramodott a labdával, a rosszul kijövő Herrera mellett elvitte a labdát, aki buktatta. A büntetőt a 36 éves MacAllister lőtte a jobb alsó sarokba.

Három perc alatt egyenlítettek a spanyolok

A második félidőt parádésan kezdték a spanyolok, egy szemvillanás alatt nyílttá tették az eddig is eseményekkel teli meccset. Három perccel a félidő kezdete után a román Contra kevergetett a jobb oldalon, nagyon megforgatta Carraghert, beadását pedig Moreno az ötösről gyönyörűen fejelte a kapuba. Újabb három perc elteltével a második félidőből, amikor Moreno ismét a kapuba lőtt. Húsz méterről végezhetett el szabadrúgást, és a felugró sorfal alatt a hálóba lőtt. Káprázatos mérkőzés, elképesztő iram, fergeteges fordulat! Kezdődhet minden elölről.

A Liverpool a tizenkét meccses sorozatban öt gólt kapott, ezen a derbin mindjárt hármat. A gólok után némileg eseménytelenebb időszak következett, persze az iramra ekkor sem lehetett különösebb panasz, egy pillanatra sem volt megállás.

A másik csere: Fowler is eredményes

A kisebb fújtatás után ismét a Liverpool került előnybe. A csereként beállt Fowler remek indítást kapott, a tizenhatoson belülre érve a védők nem tudták szerelni, és ahogyan tanítják, ütemtelenül, a kapus bal kezére célozva, laposan a kapufa mellé vágta a labdát. Fowler első találatát érte el az UEFA-sorozatban. A legjobbkor.

És még mindig nem volt vége! Az Alaves nem adta fel, képesek voltak még egy fordulatra. Magno lövését még hárította Westerveld, ám egy baloldali szögeletnél ő is tehetetlen volt. Jordi megelőzte őt a késlekedő védőket. 4-4! Gólrekord-beállítás az UEFA Kupa-döntőben! Parádés mérkőzés, fantasztikus futballünnep!

Jöhetett a hosszabbítás, és a csata mindent eldöntő találatért. A ráadásban sem volt megállás, az Alaves megint lőtt egy gólt - igaz lesről, úgyhogy folytatódhatott a találkozó. Magno buta szabálytalansága miatt viszont emberelőnybe került a Liverpool. Nagy esélyt kaptak a Vörös Ördögök.

Ördögi góllal nyert a Liverpool

A skót McAllister lett a döntő legjobbja
A Liverpool rendületlenül támadott, de igazán komoly helyzetük már nem akadt. Egészen három perccel a második hosszabbítás letelte előtt. Akkor Smicer rázta le magáról Karmonát - ki is állították -, aki lerántotta a cseh csatárt. A szabadrúgásból - ismét McAllister ívelt középre - pedig Geli saját kapujába csúsztatta a labdát.

Furcsa, egyszersmind hihetetlenül balszerencsés - a meccshez nem illő - góllal kapott ki a rendkívül szimpatikus spanyol kiscsapat, amelyik egyszer sem vezetett az összecsapás során. Ám ettől függetlenül egy nagyszerű, mindvégig élvezetes és izgalmas mérkőzést láthattunk. Mindezzel egyedülálló bravúrt hajott végre a Liverpool, a harmadik trófeáját is megszerezte. Ily módon az ördögök írtak történelmet, és a '84-es BEK-győzelem után ismét európai serlegnek örvendezhettek.

Ám az Alaves sem szégyenkezhet, hiszen heroikus küzdelemben maradtak alul. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a spanyol bajnokság kilencedik(!) helyezettjéről van szó.

Jegyzőkönyv:
FC Liverpool-Alaves 5-4(3-1)
Dortmund, UEFA Kupa-döntő, 50000 néző V: Veisierre(francia)
FC Liverpool: Westerveld - Babbel, Henchoz(Smicer 56.), Hyypia, Carragher - Gerrard, McAllister, Hamann, Murphy - Owen(Berger 78.), Heskey (Fowler 65.)
Deportivo Alavés: Herrera - Contra, Eggen (Ivan Alonso 23.), Karmona, Tellez, - Cruyff, Tomics, Desio, Geli - Astudillo(Magno 46.), Javi Moreno (Pablo 65.)
Gólszerző: Babbel a 3., Gerrard a 16., Ivan Alonso a 27., McAllister a 41., Javi Moreno a 48 és az 51., Fowler a 73., Jordi a 88., Geli(öngól a 117. percben)
Sárga lap: Astudillo 11., Herrera a 40., Contra a 49, Karmona a 60., Magno a 82., Tellez a 95. percben
Kiállítva: Magno a 99., Karmona a 116. percben