Béla
12 °C
27 °C

Miért nem jelenti fel Hrutka a Fradit?

2001.05.23. 16:30
Nemrégiben Furulyás János, a Ferencváros társadalmi elnöke nyilvánosságra hozta Hrutka Jánosnak, a csapat válogatott védőjének szerződését. Ebben a kontraktusban az szerepel, hogy Hrutkának - teljesítménytől függetlenül - havi ötmillió forint a járandósága, noha ebből alig kapott meg valamennyit. Hrutka sem emiatt, sem - mint az Indexnek kifejtette - szerződésének napvilágra hozatala miatt nem kíván jogi lépéseket tenni, jóllehet néhány ügyvéd vállalná a megbízatást.
Hrutka János
Hrutka János az alapszakasz vége után lett ismét a Ferencváros játékosa, és érkezésével a védelem megszilárdult, neki is része volt abban, hogy hat forduló alatt nem kapott gólt a Fradi. Tavasszal azonban megsérült, visszaesett, alig került be a kezdőcsapatba. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy Furulyás kiteregette szerződésének részleteit.

Az összeg igen tetemesnek számít, kivált, mert teljesítménytől függetlenül jár neki. Azt tegyük hozzá, hogy ebből alig kapott meg valamennyit a válogatott játékos. Hrutka azonban társaival együtt türelmesen vár, nem jelentik fel egyesületüket. Szokatlan dolog ez a magyar futballban, hiszen két éve Diósgyőrben, Siófokon, és még jó néhány csapatnál is tüstént feljelentést tettek a játékosok, ha elmaradást tapasztaltak.

Baráti kölcsönökből élnek a csapattársai

Hrutka szerint nemcsak türelmesebbek, hanem ésszerűbbek is lettek a magyar futballisták. "Rájöttek arra, hogy nem jó megoldás a feljelentés, mert nincs arra garancia, hogy a per után száz százalékos biztonsággal hozzájutnak a pénzükhöz." - fejtette ki véleményét, ezért helyezkedett ő is várakozó álláspontra. Erősíti Hrutka szavait, hogy a csődbe jutott Diósgyőr futballistái közül sem kapta meg senki teljes mértékben a járandóságát.

Azt sem rejtette véka alá, hogy tudomása szerint jó néhány csapattársa baráti kölcsönökből él, és szó szerint megélhetési gondjaik vannak. Többnyire fiatal játékosokról van szó, akik még nem tudtak korábban félretenni. Ettől függetlenül jobbnak, és nem utolsósorban biztosabbnak látják, ha várnak. "Többet lehet nyerni késedelmes fizetés esetén, mint ha esetleg bebizonyosodik a szerződésbontás, és szabadon továbbállhat egy futballista." Az ugyanis nem biztos, hogy a következő állomáshelyen kedvezőbb lesz a helyzet.

Hrutka azt is elárulta az Indexnek, hogy a szerződésének nyilvánosságra hozatala miatt sem fordul bírósághoz, jóllehet van egy pont a kontraktusban, hogy annak részletei nem publikusak, csak az érdekelt felek tudhatnak róla. Ebből adódóan már három ügyvéd is biztosította arról, hogy per esetén képviselik az érdekeit. "A Ferencváros labdarúgója vagyok fiatal korom óta, úgy érzem, nem tehetem meg, hogy pereskedjek" - összegzett.