Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Szétesik a Vasas?

2001.05.29. 13:43
Pénteken a Vasas a bajnoki tabella második helyére ugrott, ám az ünneplés helyett indulatok keletkeztek. A klub elnöke, Gyalog András és a szakosztály menedzsere, Mészáros Zoltán összeveszett egymással, ami hétfőn végül szakításhoz vezetett. A játékosok félnek a Vasasnál, s előfordulhat, hogy több meghatározó klasszis is elhagyja az egyesületet, vagyis széteshet az ígéretesen induló, bajnokesélyes csapat.
A bajnoki címet védő Dunaferr pénteken 3-2-es vereséget szenvedett a Vasastól, a gárda ezzel együtt a második helyre lépett elő, ebben a szezonban ilyen előkelő helyen még nem szerepelt. Az öröm azonban nem tartott sokáig, szombaton kiderült, hogy kibékíthetetlen ellentét húzódik a klubelnök, Gyalog András és a menedzser, Mészáros Zoltán között.

Hogy mik is ezek pontosan? Erről mindkét felet igyekeztünk megkérdezni, de csak Mészáros válaszolt, Gyalog - udvariasan - elutasította érdeklődésünket. Mészáros viszont nem titkolta, nem kapott néhány kisebb, a csapat életét érintő szakmai kérdésben szabad kezet, és annak sem örült túlzottan, hogy a játékosok szerződésének hosszabbítása ügyében kihagyták őt.

Elúszni hagynak 200 milliót a Vasasnál?

Az Indexnek elmondta a menedzser, hogy az elnök késlekedett, mert három héttel ezelőtt már meg kellett volna kezdeni a meghatározó egyéniségekkel - Kabát, Sowunmi, Tóth Norbert, Zováth - a tárgyalásokat, mert így, hogy mindeddig még nem hangoztak el konkrétumok a jövőjükkel kapcsolatosan, bizonytalanok lettek. Mi több, egyre inkább kezdtek odafigyelni arra, hogy más klubok - a hírek szerint öten is vannak - mennyivel többet ajánlanak nekik.

Mészáros szerint Kabát és Sowunmi megtartása az eddignél semmiképpen nem kerülhet többe, mint maximum tizenötmillió forint egy évre - eddig erre a többletjuttatási igényre nem kaptak választ -, és ez az összeg igazán nem mondható szerinte tetemesnek, hiszen mindkét válogatott futballista egy esetleges külföldi szerződés esetén 100-100 milliót hozhatna a klubnak. Így azonban, ha nem kapnak szerződést, akkor ingyen igazolhatóvá válnak - csak velük kell megegyezni - a Bosman-szabály értelmében.

Főállásban megfizethetetlen Mészáros

Könnyen előfordulhat tehát, hogy szétesik az egyik legjobb játékosállománnyal rendelkező magyar csapat, mert a játékosok sokkal inkább bíznak Mészárosban, mint Gyalogban. Mészárost egyértelműen az a szándék vezérelte, hogy összehozzon egy jó csapatot, és azzal sikert érjen el. Tudni kell, hogy Kabátot évekkel ezelőtt például 5 millió forintért igazolta le a Honvédtól. Ma 100 milliót ér. Előfordulhat, hogy nem a Vasas kapja meg ezt a pénzt, hiszen ha nem tudják megtartani őt, akkor az őt leigazoló klub jár jól.

Mészáros azt is taglalta, hogy Gyalog András felvetette azt, hogy ő csupán társadalmi munkában tevékenykedik az egyesületnél, és ezen is időszerű lenne módosítani. Erre azonban a menedzser azt felelte, hogy üzletemberként tevékenykedik, főállásban megfizethetetlen lenne bármelyik magyar futballcsapat számára.

A már szerződtetett játékosok is bizonytalanok

A bajokat csak tetézte, hogy Mészáros szerint Gyalog néhányszor a szakmai dolgokba is beleszólt. A játékosok pillanatnyilag némileg félnek, megrémültek, még azok is, akik már aláírták hosszabb távra a szerződésüket. Hiszen ők meggyengült csapatban nem szívesen játszanának.

Gyalog András klubelnök annyit mondott el az üggyel kapcsolatosan, hogy pillanatnyilag folynak a tárgyalások a játékosokkal, s mivel még négy forduló van hátra bajnokságból, ezért nem kívánna mindehhez hozzászólni, tíz nap múltán azonban szívesen. Akkorra talán majd is kiderül, hogy szétesik-e a Vasas.