Márk
13 °C
28 °C

Az elmúlt 15 év júniusi mérlege tétmeccsen: 1 pont

2001.05.31. 21:02
Mivel a selejtező csoportunk programjának időpontjait az UEFA jelölte ki, már a részletes beosztáskor a fejünket foghattuk. A kezdet ugyan ennél jobban nem is sikerülhetett volna, hiszen az olaszok még akkor vendégeskedhettek a Népstadionban, amikor nem kezdődött el a bajnokság Itáliában. Ám a sorsdöntő összecsapásokra a magyar futball fekete hónapjában, júniusban kerül sor. Bár mostanság nálunk mindegyik meccs sorsdöntő.
Maguk a szövetségi kapitányok sem titkolták, hogy itthon júniusban a játékosokat a legcsekélyebb mértékben sem érdekli egy válogatott meccs, nem tudnak fejben kellőképpen ráhangolódni, mert már általában a saját jövőjükkel foglalkoznak. Jobban foglalkoztatja őket az, hogy melyik csapat mennyit képes fizetni a szolgálataiért, így sokkal nehezebb felkészíteni őket, alkalmatlanok az igazi profi gondolkodásra.

No meg óhatatlanul leeresztenek, egy "fárasztó" szezon után, amelyikben igen kihajtották magukat. Az utóbbi időszakban ez a babona, vagy nevezzük magyar betegségnek, maximálisan igazolódott.

Sajnálatunkra: a világbajnokságok is ezekre az időszakokra estek, és a mostaninál sokkal jobb képességű játékosoknak is nehéz volt koncentrálni a fontos mérkőzésekre. Tizenöt éve például Mexikóban múlta alul magát egy sokkal többre hivatott társulat. A statisztika azóta egészen elképesztő adatokat hozott nyilvánosságra.

Eb illetve vb-selejtezők
1989. június 4. Írország-Magyarország 2-0
1992. június 3. Magyarország-Izland 1-2
1993. június 16. Izland-Magyarország 2-0
1995. június 11. Izland-Magyarország 2-1
1997. június 8. Magyarország-Norvégia 1-1
1999. június 5. Románia-Magyarország 2-0
1999. június 9. Magyarország-Szlovákia 0-1

Izland ellen háromszor kaptunk ki

Az újkori magyar futball legtragikusabb produkciója az Izland ellen meccsekhez köthető. Háromszor kaptunk ki - mindannyiszor júniusban - a félamatőr társulattól. Mindent egybevéve, mindössze egyetlen pontot értek el a mieink a nyár eleji selejtezőkön, az emlékezetes norvégok elleni találkozó döntetlenje jelenti ezt.

Barátságos találkozón is döbbenetes a mérleg, ekkor kaptunk például hetet Hollandiában. Ezen a csúfos mérlegen illő lenne javítani. Mondjuk Bukarestnél kedvezőbb helyet is el lehetne képzelni a mérleg csinosítására, de hát ezzel már nem is érdemes gondolkodni.

Mindazonáltal két éve, a két júniusi tétmeccsen még gólt sem sikerült lőni. Pedig a szlovákok ellen itthon sokkal egyszerűbbnek tűnt.

Barátságos találkozók
1990. június 2. Magyarország-Kolumbia 3-1
1994. június 1. Hollandia-Magyarország 7-1
1994. június 8. Belgium-Magyarország 3-1
1996. június 1. Magyarország-Olaszország 0-2
2000. június 3. Magyarország-Izrael 2-1