György
14 °C
24 °C

Európa a hétvégén is selejtez

2001.06.01. 17:29
Szombaton - a román-magyar találkozó mellett - összesen huszonegy labdarúgó világbajnoki selejtezőt játszanak Európában. Magyar szempontból a 8. csoport másik összecsapása, a Grúzia - Olaszország párharc a legérdekesebb. A németek amennyiben győznek a finnek ellen, szinte már biztos résztvevőnek számítanak a jövő évi világbajnokságon.
Amíg a mieink a bukaresti "pokolra" készülnek - immár végérvényes, hogy Miriuta nélkül - addig a 8. csoport másik találkozója is sok mindent hivatott eldönteni. A másik találkozón Grúzia a listavezető Olaszországot fogadja. Ha fogadja! Előfordulhat ugyanis, hogy nem lépnek pályára. Az olasz AC Milanban játszó Kakha Kaladze öccsét ugyanis elrabolták, és a csapat kilátásba helyezte, amíg nem engedik szabadon, addig nem hajlandóak játszani. Mamuka Kvaratszelija, a helyi szövetség szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy a vb-selejtezőre mindenképpen sor kerül. A taljánoknál Christian Vieri bokasérülés miatt nem játszik, helyettese Marco Delveccio lesz. Amennyiben nyer Trapattoni csapata, már keresheti is magának a szállást Japánban vagy Koreában.

Az 1. csoportban az Oroszország -Jugoszlávia mérkőzésen hazai győzelem esetén a vendég plávik akár el is búcsúzhatnak attól, hogy jövőre Ázsiában játszanak. Az oroszok viszont jelentős lépést tennének a továbbjutásért. A hazaiak esélyét növeli, hogy az eddigi öt selejtezőn mindössze egy gólt kaptak. A csoport másik két találkozóján meglepő lenne, ha nem svájci és szlovén siker születne.

A 2. csoport rangadóján az írek győzelmük esetén stabilizálhatják helyüket a csoport élén, ami azért is tűnik meglepetésnek, mert az előzetes várakozások alapján mindenki holland-portugál versenyfutást várt a csoportgyőzelemért. A két csapat az "odavágón 1-1-es döntetlent játszott. Amennyiben most is megosztoznának a pontokon, annak legjobban a hollandok örülnének, akik részéről meglepetés lenne, ha nem nyernének Észtországban. A kérdés csak az, hogy megmerik-e kockáztatni a doppingolással vádolt de Boer és Davids szerepeltetését.

A 3. csoportban a listavezető csehek Dániába látogatnak, és ha kikapnak, átkell adniuk vezető helyüket a hazaiaknak. Mindkét gárda még veretlen ebben a selejtezősorozatban és ezt a titulusukat szeretnék meg is tartani. Ugyanebben a csoportban a bolgárok akár ki is használhatják, ha a két továbbjutásra leginkább aspiráló gárda döntetlenezik. Észak-Írországi győzelmük esetén akár a vezetést is átvehetik, míg a hazaiaknak ez az utolsó lehetőségük, hogy felzárkózzanak.

A 4. csoport találkozói közül a svéd-szlovák összecsapás emelkedik ki. Amelyik gárda begyűjti a három pontot, el tud lépni vetélytársától. Az "odavágó" döntetlennel zárult, ám most valószínűleg egyik csapat sem lenne elégedett ezzel az eredménnyel. A törökök a biztos győzelem tudatában fogadják az azerieket, és akár ők is átvehetik a vezetést a csoportban.

Az 5. csoportban a meglepetésre még pont nélkül álló Norvégia Ukrajnába látogat, és nem valószínű, hogy itt szerzi meg első győzelmét. Már csak azért sem, mert a hazaiaknak minden pontra szükségük van, hogy ne szakadjanak le az éllovasoktól. Azaz a fehéroroszoktól és a lengyelektől. Az előbbiek az örményekhez látogatnak, míg az utóbbiak Walesben vizitálnak. Eddigi eredményeik alapján nem is esélytelenül.

A 6. és a 7. csoport hétvégi találkozói ígérik papíron a legsimább meccseket. Ugyanis hatalmas meglepetés lenne, ha a Belgium - Lettország és a Horvátország - San Marino találkozók nem hazai győzelemmel érnének véget. De ugyanez elmondható az izraeliek liechtensteini vendégjátékáról és a spanyol-bosnyák összecsapásról is.

A 9. csoportban az Európában egyedüliként százszázalékos német válogatott Finnországban lép pályára. Ha Rudi Völler csapata Helsinkiben is nyer, akkor gyakorlatilag már nem végezhet a második helynél hátrébb, azaz biztos továbbjutó. A görög-albán meccs legfeljebb a presztízsről szólhat.

A vb-selejtezők szombati műsora:
1. csoport:
Oroszország - Jugoszlávia, Moszkva 17 ó
Feröer-szigetek - Svájc, Toftir 20.15 ó
Szlovénia - Luxemburg, Ljubljana 20.15 ó

2. csoport:
Írország - Portugália, Dublin 16 ó
Észtország - Hollandia, Tallinn 19 ó

3. csoport:
Észak-Írország - Bulgária, Belfast 16 ó
Izland - Málta, Reykjavik 18 ó
Dánia - Csehország, Koppenhága 19.15 ó

4. csoport:
Svédország - Szlovákia, Stockholm 18 ó
Törökország - Azerbajdzsán, Isztambul 19.30 ó
Macedónia - Moldova, Skopje 20 ó

5. csoport:
Wales - Lengyelország, Cardiff 16 ó
Örményország - Fehéroroszország, Jereván 17 ó
Ukrajna - Norvégia, Kijev 18 ó

6. csoport:
Belgium - Lettország, Brüsszel 20 ó
Horvátország - San Marino, Varazsdin 20.15 ó

7. csoport:
Liechtenstein - Izrael, Vaduz 19 ó
Spanyolország - Bosznia-Hercegovina, Oviedo 21.30 ó

8. csoport:
Románia - MAGYARORSZÁG, Bukarest 19.30 ó
Grúzia - Olaszország, Tbiliszi 18 ó

9. csoport:
Finnország - Németország, Helsinki 19 ó
Görögország - Albánia, Heraklion 20 ó