György
14 °C
24 °C

Lisztes: Bicskei páciense

2001.06.01. 17:29
Nagyot sóhajtott a román sportsajtó arra a hírre, hogy Vasile Miriuta sérülése miatt nem léphet pályára a szombat esti vb-selejtezőn. Egy interneten is megjelenő sportlapban a "Bicskei páciense" című cikk Lisztes Krisztián pszichés problémait feszegeti, azt jósolva, hogy a pszichikailag instabil Lisztes számára sok lesz a Ghencea-stadionban uralkodó légkör. A harc az interneten is folyik: a román focisite-okon durvul a hangnem.
A román lapok csupán abban nem értenek egyet, hogy mennyit késett a magyar csapat gépe: az Evenimentul Zilei szerint húsz percet, a Romania Libera, Monitorul szerint harminc percet, míg a Ziua majdnem egy órában jelöl meg a késés idejét. Amiben egyetértenek: örülnek, hogy Miriuta nem fog játszani Románia ellen, és latolgatják, milyen eséllyel lép a román válogatott pályára.

És a címek: "Miriuta megszabadult ellenségeitől", "Vasile Miriuta nem fog játszani Románia ellen!", "Miriuta Budapesten maradt", "Vasile Miriuta: Úgy akarta az Isten, hogy ne játsszam Románia ellen".

A magyar himnuszt kifütyülik

A Monitorul lap arra helyezi a hangsúlyt, hogy Miriuta az első olyan Romániában született focista, akinek nincs joga a román válogatottban játszani. A FIFA szabályai szerint ugyanis egy játékos csupán egy nemzeti keretben szerepelhet. A lap megjegyzi, hogy az idők folyamán tizenhárom román focista játszott a román és a magyar válogatott színeiben is.

A Romania Libera azt reméli, hogy a mostani meccsen a légkör nem lesz annyira feszült, ennek ellenére Magyarországgal való "összecsapásról" ír egy sorral feljebb, Miriuta távolmaradását pedig "nagy szenzációként" tálalja. A lap ismerteti, hogy a soviniszta vagy rasszista feliratú transzparenseket kitiltották a stadionból, és a "különösen veszélyes" mérkőzés nyugalmát 2000 speciális rendőr fogja vigyázni.

A Ziua Miriuta távolmaradása miatti öröme után Király Gábor bukaresti Otopeni repülőtéren mondott szavait idézi. Király szerint felkészültek arra, hogy a magyar himnuszt kifütyülik, a közönség viselkedése pedig már nevelés kérdése.

'Isten akarta, hogy ne játsszam Románia ellen'

A bulvárfelhangú Evenimentul Zilei budapesti tudósítójának köszönhetően a lap interjút is közöl az itthon maradt Miriutával. A román származású magyar válogatott átkozottnak érzi magát, hogy nem utazhatott el Bukarestbe, és szerinte talán Isten akarta, hogy ne játsszon Románia ellen. Miriuta a lapnak megerősítette: nem a családját ért fenyegetések miatt maradt távol, nem egy előre kigondolt stratégia szerint cselekszik.

Érdekes színfoltja az Evenimentul Zilei összeállításának, hogy Frunda György RMDSZ-szenátorral is elbeszélget a meccs kapcsán. A szenátor szerint a magyar válogatott fog győzni, az eredményt előre megjósolni nem próbálkozott. Frunda szerint az a tény, hogy a román válogatottat két magyar vezeti (Bölöni és Jenei) azt jelenti, hogy a két férfi jó szakember.

Lisztes: Bicskei páciense

Az interneten is megjelenő román sportlap, a ProSoprt kiemelten foglalkozik a szombati összecsapással. A "Bicskei páciense" című cikk Lisztes Krisztián pszichés problémait feszegeti, azt jósolva, hogy a pszichikailag instabil Lisztes számára sok lesz a Ghencea-stadionban uralkodó légkör. Megemlíti, hogy Lisztes Miriuta legjobb barátja a válogatottban.

A ProSport részletesen tárgyalja a középpályás várható klubváltását is. Az újság szerint Lisztes el akar menni Stuttgartból, de már visszautasította a Napoli ajánlatát, és most a Bolognával és a Bremennel tárgyal. A szerző a sok bizonytalanságnak tudja be a játékos túlfeszített idegállapotát. A magyar keret többi játékosa közül egyedül Babos Gábort, a válogatott második számú kapusát említi meg, akit Hollandiában ezüstcipővel jutalmaztak.

A lap kitér a találkozó politikai hátterére is. Megszólaltatták Vasile Dehleanut, a 30-as évek legendás temesvári csapatának, a Ripensianak egyetlen életben maradt tagját. A játékos azt nyilatkozta, hogy azokban az időkben a meccseknek nem volt ekkora politikai töltetük, mint manapság: "A magyarok nagyon jól játszottak, és mi megpróbáltuk ellesni a tudományukat". Két csapattársa, Bratki és Bodola mind a magyar, mind pedig a román válogatottban játszott, míg a másik oldalon Tanzert egyenesen istenítettek a magyarok.

A román csapattal kapcsolatban megemlíti, hogy a Bölöni László szövetségi kapitány várhatóan az általa annyira kedvelt 1-3-4-1-2-es felállással fogja pályára küldeni együttesét.

Még egy érdekesség: csütörtök este megérkezett a hazaiak edzőtáborába Nicu bácsi, a román válogatott állandó fodrásza.

Hungary: Go back to Asia

A szombati mérkőzés előtt nagy intenzitással folyik a "harc" a két szurkolótábor között a román csapatok honlapjain fenntartott fórumokon. A bukaresti Steaua honlapján például a magyar felhasználó által feltett "Go, Hungary go" témájú topikra Ad azt válaszolja: "Go back to Asia", a freemailes címmel rendelkező zajos azonban röviden visszavág: "Hungary 1100 years old, Romania 700".

Sokkal durvább a hangnem (és értelmetlenebb a vita) egy román focisite-on, a Fotbal.net-en. Míg Bölöni menesztéséről-marasztalásáról normális hangnemű szóváltás folyik, addig a kissmarci által indított "Hajrá Magyarország!" című topikban elszabadultak a kedélyek: a focimeccs körüli vita durva káromkodásokon keresztül Erdély hovatartozásának kérdéséig fajult.

Egy másik topikban már a magyar nyelvű hozzászólások törlését kérik a webmastertől. Aki a magyar és román válogatottat érintő fajgyűlölő káromkodásokra kíváncsi, annak itt a helye.