Ágnes
-1 °C
2 °C

Bicskei: a románok többet tudnak

2001.06.03. 11:56
Valós eredmény született szombaton, az ellenfél játéktudása nagyobb, mint a miénk - értékelt Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a 2-0-ás vereséggel zárult bukaresti világbajnoki selejtező után.
Bicskei azt állítja, a románok most játszottak a legjobban, amióta Bölöni László vezeti őket.

"Ismerem, és elismerem a futballistáikat, akik ezúttal csapatként produkáltak maradandót. Jobbak voltak, mint két esztendeje. Főként a mérkőzés elején, amikor úgy mozgatták meg a védelmünket, hogy a játékosaim nem találták a helyüket a pályán. Mire rendeztük a sorainkat, már kaptunk egy gólt", elemzett a kapitány, aki szerint most nem a megilletődöttség volt az oka a korai román vezetésnek, hanem az ellenfél sok mozgásos támadásvezetése. Egy az egyben hamar átjátszották a velük szemben állókat, ezzel teret nyertek, és gólhelyzetekhez jutottak.

Bicskei a korai hátrány után kockáztatni volt kénytelen, cseréi (Dombi, Korsós és Kabát) egyértelműen a támadójáték erősítését szolgálták. "Nem volt más választásunk", magyarázta. "A csapatomat sohasem jellemezte a bunkerfutball. Arról nem is beszélve, hogy ha beállunk védekezni, könnyen kaphattunk volna négy gólt is."

A románoknak ezzel a győzelemmel nagy esélyük van arra, hogy megszerezzék a csoport második helyét. "Szombati ellenfelünk a 12. helyen áll a FIFA-ranglistán, vagyis az elithez tartozik. Mi is fejlődtünk az elmúlt két évben, ötvenharmadikak vagyunk, ám a világ nem állt meg. Ez a vereség törés a csapat életében, mert biztos vagyok abban, hogy egy váratlan, meglepő siker nagyot lendített volna a válogatotton. Olyan, mint az olaszok elleni budapesti meccs, ahol úgy értünk el döntetlent, hogy volt lehetőségünk a győzelemre is", ismerte el Bicskei Bertalan.

A játékosok kezdés előtti magabiztosságát nem tartja nagyképűségnek Bicskei, hittek magukban, ez pozitívum. Más kérdés, hogy aztán a pályán az ellenfél többet nyújtott, mint amire számítani lehetett.

Magyarellenes tüntetés Kolozsvárott
A mérkőzés után mintegy 150-200 ember rendezett magyarellenes tüntetést vasárnapra virradó éjjel Kolozsvárott, a főkonzulátus épülete előtt. A tüntetők a találkozó lefújásét követően majd egy órával érkeztek két teherautóval a város főterére. Miután a főkonzulátus épületét - a diplomáciai képviselet kérésére - rendőrök védték, a román válogatott győzelmét "ünneplők" a Szent Mihály plébániatemplom melletti parkolóba szorultak, és ott kiabáltak órákon át trágár, magyarellenes jelszavakat. A rendfenntartók nem próbálták meg eltávolítani a főtéren hangoskodókat, akik a "Ki a magyarokkal az országból!" jelszót skandálták. A rendőri jelenlét viszont megakadályozta azt, hogy a főkonzulátus ablakait betörhessék, mint ahogyan az a két évvel ezelőtti mérkőzés után történt.

Szerdán újabb világbajnoki selejtező következik, a grúzok ellen, a Népstadionban. "Nem adjuk fel, becsületből is megyünk tovább", ígérte Bicskei, aki a következő meccsen a Sallói István technikai igazgatótól kapott adatok szerint nem számíthat Fehérre és Hamarra, két sárga lapjuk miatt.

A Grúzia elleni készülődés már vasárnap megkezdődik, a csapat délelőtt a hazaindulás előtt edzést tart Bukarestben. Akkor derül ki, hogy mindenki egészséges-e a szombat este szerepeltek közül. A csapatorvos, dr. Szilágyi György első információi alapján nem tud arról, hogy megsérült volna valaki.