Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Japán-francia döntő a Konföderációs Kupában

2001.06.07. 19:26
A Konföderációs Kupa elődöntőjében a világ- és Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott 2-1-re győzött Brazília ellen. A másik ágon a hazai pályán játszó Japán Nakata szabadrúgásgóljával 1-0-ra verte Ausztráliát, így a vasárnapi fináléban Japán-Franciaország mérkőzésre kerül sor.
Az 1998-as párizsi világbajnoki finálé után ismét összemérte erejét a brazil és francia labdarúgó-válogatott. A Konföderációs Kupa elődöntőjében a világ- és Európa-bajnok gallok esélyeshez méltóan nyertek kettő egyre a az utóbbi időkben gyengélkedő dél-amerikaiakkal szemben.

Jól indult a találkozó az európai együttes számára, már a nyolcadik percben megszerezték a vezetést. Egy szögletet Vieira fejelt vissza, és jókor érkező Robert Pires a tizenhatosról kapásból a hálóba bombázott.

Fölényben játszottak a franciák, de gólt meglepetésre a brazilok szerezték. A harmincadik percben huszonkét méteres szabadrúgásból Ramon vette be Ulrich Ramé kapuját. A mérkőzés a második félidő tizedik percében dől el, amikor Youri Djorkaeff szabadrúgását a sérüléssel bajlódó Marcel Desailly csúsztatta kapuba. Győzelmével Roger Lemerre tanítványai nem csak a kupa vasárnapi fináléjába jutottak be, hanem megerősítették vezető helyüket a nemzeti válogatottak hivatalos világranglistáján is.

Konföderációs Kupa, elődöntő

Franciaország-Brazília 2-1 (1-1)
Szuvon, 34 527 néző, v.: Ghandour (egyiptomi)
gólszerzők: Pires (7.), Desailly (54.), illetve Ramon (30.)

A másik ágon két, a világranglistán kevésbé előkelő helyen álló válogatott találkozott. Az Ázsia-bajnok, házigazda Japán és az Óceánia-bajnok Ausztrália összecsapását egy gól döntötte el. A negyvenharmadik percben Nakata Hidetosi huszonöt méterről, szabadrúgásból talált be Muscat hálójába.

A hazaiak a döntőben már nem számíthatnak klasszisukra, mivel Nakata visszautazik európai klubjába, az AS Romába. A játékos azzal indokolta döntését, hogy ha vasárnap a bordó-sárgák nyernek Nápolyban, akkor megszerzik az olasz bajnoki címet, és ő mindenképpen pályán szeretne lenni a jeles eseményen.

Konföderációs Kupa, elődöntő

Japán-Ausztrália 1-0 (1-0)
Jokohama, 47 525 néző, v: Tellez (mexikói)
gólszerző: Nakata (43.)
kiállítva: Szuzuki (55.), illetve Moore (88.)

A további program

A 3. helyért, szombat, 12 ó:
Szuvon: Ausztrália-Brazília
Döntő, vasárnap, 12 ó:
Jokohama: Japán-Franciaország