Gerzson
-3 °C
3 °C
Keszler Andrea
ma 11:39
Keszler Andrea
Rövidpályás gyorskorcsolya

A franciák Ázsiában is verhetetlenek voltak

2001.06.10. 20:04
A világ- és Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott a Konföderációs Kupát is begyűjtötte. A tartalékos csapattal felálló gallok a döntőben a házigazda Japánt múlták felül 1-0-ra. A franciák esélyeshez méltó játékkal nyertek, és akár több góllal is felülmúlhatták volna az ázsiaiakat. A finálé egyetlen gólját Patrick Vieira szerezte.
A házigazdáknak már az nagy sikert jelentett, hogy bejutottak a jövő évi világbajnokság főpróbájának tekinthető tornán, hiszen a brazilok csupán a negyedik helyen végeztek, miután az ausztrálok ellen vereséget szenvedtek.

A franciák ha az eddigi meccseket valamelyest lazábban is vették, a döntőre a legjobb felállásban léptek pályára. Csupán két nem világbajnok kapott helyet a kezdőben. A vendégek kezdtek aktívabban, ám Wiltord a legkecsegtetőbb helyzeteket is kihagyta, pedig az első negyedóra végén Karembue-től kiváló labdát kapott.

Nyomasztó volt a franciák fölénye

Az első félóra letelte előtt azonban az Arsenal játékosa, Vieira megszerezte a vezetést. Nyomasztó volt a gallok fölénye, a japánok mindössze egyetlen helyzetig jutottak el. A második félidőben ha fel is jöttek a hazaiak, a játék irányítását nem engedték ki a kezükből.

Miura és Morishima is veszélyeztetett, de a legnagyobb lehetőségeket így is a franciák hagyták ki, mégpedig előbb Leboeuf, majd a két cserecsatár - Robert és Carriere - révén. Igaz ők, többször az égbelőtték a legnagyobb helyzeteket. Az utolsó percben Wiltord is megmutatta, miként kell kihagynia egy helyzetet, a kapufára lőtte a labdát. A világbajnoki cím védője megérdemelten nyerte ezt a tornát is, és ez mindenképpen jó előjel számukra, a soron következő világbajnokság előtt.

Jegyzőkönyv
Japán-Franciaország 0-1 (0-1)
Jokohama, International Stadium, 30.000 néző. Vezette: Bujsaim (Egyesült Arab Emirátusok).
Gól: Vieira (28.)
Sárgalap: Macuda (34.), illetve Lizarazu (51.)
Japán: Kavagucsi - Macuda, Morioka, Koji Nakata - Inamoto (Miura, 46.), Ito, Toda, Hato, Ono (Kubo, 60.) - Morisima, Akinori, Nisizava (Nakajama, 73.). - Edző: Troussier
Franciaország: Rame - Lizarazu, Desailly, Leboeuf, Karembeu - Vieira, Djorkaeff (Carriére, 65.), Pires, Marlet (Robert, 57.) - Anelka, Wiltord