Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két év után ismét kupagyőztes a Debrecen

2001.06.13. 19:51
Két év után ismét a Debrecen nyerte labdarúgó Magyar Kupa döntőjét, miután az Üllői úti fináléban 5-2-re verte a Videotont. Az első féliőben a DVSC Szatmári Csaba 39. percben lőtt góljával 1-0-ra vezetett. A második játékrészben valóságos gólparádét rendeztek a hajdúságiak, főleg a kétgólos Bajzát Péter játszott remekül. A debreceniek kupagyőzelme azt jelenti, hogy esetleges kiesésüktől függetlenül indulhatnak az UEFA kupában.
Kevesen gondolták volna, hogy botrányos körülmények között kezdődik a labdarúgó Magyar Kupa döntője. Már a meccs előtt megtalálta egymást a két csapat szurkolótábora, a stadionon kívül vívott szó- és ökölpárbajt a nézőtéren is folytatták. A hajdúsági és a fehérvári ultrák a nézőtéren is összecsaptak, a biztonsági embereknek kellett közbelépniük. A debreceni drukkerek bezúdultak a pályára, ahonnan rövid dulakodás után a rendőrség tessékelte vissza őket a nézőtérre.

A pár perces összecsapás után helyreállt rend, a táborok ismét a hagyományosabb és békésebb lufis-zászlólengetéses biztatásra tértek át. Az incidens a két tábor képviselőjének kézfogával ért véget. A Himnusz elhangzása után a főszerep pedig már a valóban a játéké volt.

Az első lehetőség a debreceniek előtt adódott a harmadik percben, de az üresen felejtett Kerekes Zsombor centikkel lekésett a szögletről. Két perc múlva már sikerült az ötösről kapura fejelnie a meglehetősen szellősen fogott debreceni támadónak, de Milinte hárított.

Az első negyedóra után feljött a Videoton, Tóth Balázs huszonkét méteres lövése alig kerülte el a felső sarkot. A 28. percben sokáig vitatható jelenetet láthatott a publikum. Julinho cselezgetett a debreceni tizenhatoson belül, elvitte a labdát Vadicska mellett, aki mezénél fogva visszahúzta támadót, a játékvezető azonban továbbot intett.

A 39. percben megszerezte a vezetést a Debrecen. Ulveczki indította az előretörő Szatmárit, aki jól lépett ki a lesre játszó vendégek között, és az ötös sarkáról kilőtte a rövid sarkot (1-0). A félidő hártalévő perceiben többet támadott a Videoton, de gólt nem sikerült lőniük.

Góllal nyitott a második félidőben a Debrecen. Bernáth cselezte be magát a tizenhatoson belülre, Kerekeshez passzolt, aki két csel után tíz méterről laposan a jobb alsó sarkba lőtt (2-0).

A gól után teljesen kitámadt a Videoton, a fehérvériak mindent egy lapra téve rohamoztak. Védelmük fellazult, amit a DVSC kegyetlenül kihasznált. A 65.percben Bajzát lépett ki a védök közül, és kiinduló Milinte mellett megszerezte a Loki harmadik találatát(3-0).

Negyedórával a lefújás előtt szépített a Videoton. A brazil légiós Julinho fejesével szemben bizonyult tehetetlennek Balogh kapus. Nem sokáig örülhettek a piros-kékek, met három perc múlva Ulveczki találatával ismét háromgólossá nőtt a különbség (4-1). Sőt, Bajzát tizennégy méteres lövése után már kiütéssessé vált a hajdúságiak előnye (5-1). Az utolsó percekben már ünnepeltek a debreceniek, és még az sem rontotta el örömüket, hogy Zombori a hosszabbításban még szépített az eredményen (5-2). A debreceniek kupagyőzelme azt jelenti, hogy esetleges kiesésüktől függetlenül indulhatnak az UEFA kupában.

Jegyzőkönyv

Magyar Kupa, döntő:
Debreceni VSC-Videoton FCF 5-2 (1-0)
Üllői út, 6000 néző, V: Ábrahám
Debreceni VSC: Balogh - Kovács N., Alekszic, Szatmári - Bernáth, Vadicska, Ulveczki, Szabó II (Turján 65.), Böőr (Hanák 31.) - Kerekes (Sándor Cs. 83.), Bajzát
Videoton FCF: Milinte - Kiskapusi, Balassa (Zombori 51.), Vilotic - Szalai T., Csató, Tóth B. (Kovács A. 80.), Julinho, Usvat - Földes (Leo 62.), Korsós
gólszerzők: Szatmári (39.), Kerekes (46.), Bajzát (64., 84.), Ulveczki (78.), illetve Julinho (77.), Zombori (92.)
sárga lap: Szabó II (56.), illetve Tóth B. (32.), Korsós (70.)