Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elkészültek az új stadionok tervei

2001.06.13. 14:38
Az Újpest stadionját már hamarosan - várhatóan júliusban - átadják, ezek után a fehérvárit rekonstruálja az állam, a tervek szerint a Vidi-szurkolók jövő márciusra már az új arénában élvezhetik csapatuk játékát. A legtöbb pénzt - kétmilliárdot - a Ferencváros kapja, az Üllői úti pálya ötezer férőhellyel lesz nagyobb, mint most. A stadionokban a felújítástól függetlenül lehet majd játszani - tudtuk meg az ISM tulajdonában álló Stadion Invest Rt. szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.
Íme az új székesfehérvári Sóstói Stadion terve
Az előzetes tervek szinte valamennyi létesítmény esetében elkészültek, és a látványuk valóban impozáns, ezek a stadionok küllemükben emlékeztetnek a kisebb európai pályákra. Mivel összesen 38 pályát érint a rekonstrukció, ezért csoportokra osztották azokat, és értelemszerűen azoknál kezdődik előbb a felújítás, ahol a csapat az első két osztály valamelyikében szerepel.

A Fradi kapja a legtöbbet

De lássuk a tényeket! A Ferencváros stadionja kapta a legtöbbet, kétmilliárdból kell ötezer férőhellyel kibővíteni, így már 23 ezer drukker szórakozhat az Üllői úton. Emellett az edzőpályákat is teljesen felújítják. A határidő legkésőbb jövő év júniusa. A fehérvári arénának már jövő év márciusára el kell készülnie, húszezer főt befogadására alkalmasnak kell lennie, a munkálatokat másfél milliárdból kell elvégezni.

Debrecen esetében az összeg ugyanannyi, a stadion azonban tízezerrel kevesebb ülőhellyel rendelkezik, és szeptember a határidő vége. Győrben a Quaestor által a minap megvásárolt stadion felújítása májusra fejeződik be, az összeg ugyancsak másfélmilliárd, a férőhely 23 ezer. Az eddig említett létesítmények az "A" kategóriába tartoznak, ezért támogatja jobban a sportvezetés. A Debrecen esetleges kiesése jottányit sem módosít a besoroláson, hiszen a felújítás feltételei között nem szerepel az élvonal kizárólagossága. A másodosztályra is ugyanúgy vonatkozik a rekonstrukció.

A jelenlegi ZTE-stadion
A második, vagyis "B" kategóriába csapatoknál is már készültek tervek. A bajnoki címvédő Dunaferr - tízezres - létesítményét 1 milliárd százhatvan millióból kell rendbe hozni, a határidő jövő március. A ZTE ugyanennyit kapott, ám elég, ha jövő szeptemberre átadják a stadiont.

Bőcsön és Celldömölkön már munkához láthatnak

Az élvonalbeli csapatok közül a Kispest és az MTK stadionját némileg hátrányos érinti a felújítás. Előbbi a "D", vagyis az utolsó, utóbbi a "C" kategóriába nyert besorolást. Pénzt kapnak ők is, ám a felújítási tervek eddig még nem kerültek közszemlére. Az MTK 535 millióval, a Kispest 66 millióval gazdagodik. Nagy változások ebből adódóan a közeljövőben aligha várhatóak a két pályán.

A Vasast ugyancsak a "másodikok" közé sorolták, de még az angyalföldiekkel kapcsolatosan sem látott napvilágot konkrét terv. (Celldömölk és Bőcs némileg jobban igyekezett.) A pénzügyi forrásokról még annyit, hogy hetven százalékban az állam állja a fedezetet, negyedrészben a tulajdonosok, míg 5 százalékig a vállalkozókra is számítanak.