Valér
2 °C
8 °C

A pápáról kiderült, hogy Roma drukker

2001.06.19. 09:03
Az AS Roma labdarúgócsapata 18 év után nyerte meg ismét az olasz pontvadászatot. Az utolsó mérkőzés után, majd egymillióan ünnepeltek az olasz főváros utcáin, terein. A népünnep a botrányoktól sem volt mentes, több randalírozót előállítottak. Az itáliai sajtó is elismerően írt Tottiék sikeréről, II. János Pálról pedig kiderült, ő is Fabio Capello csapatának szurkolt.
A Stadio Olimpicoban több mint 80 ezer ember várta, hogy kezdetét vegye a Roma-fieszta. Fabio Capello csapata partner volt ebben, hiszen magabiztos játékkal, Totti, Montella és Batistuta góljaival 3-1-re verték a Parmát.

A Pápa is a Romának drukkolt
Az olasz bajnoki cím - 18 év szünet utáni - elnyerése azonban érdekes körülmények között született. Hat perc volt hátra a mérkőzésből, amikor több ezer Roma-drukker beözönlött a pályára, s örömében levetkőztette kedvenceit, miközben Braschi játékvezető félbeszakította a találkozót. A fővárosiakról letépték a mezeket és többen egy szál gatyában álltak a pálya közepén. Negyedórás (kényszer)szünetet követően, új mezekben folytatták, majd fejezték be a találkozót. A szurkolókat pedig a rendőrök tartották vissza a hátralévő időben.

Rendbontások, előállítások.

A mérkőzés után több ezer szurkoló gyűlt össze a Piazza de Popolón és a más nagyobb tereken, az ünneplés hajnalig tartott. A későbbiekben több helyen is rendbontásra került sor az olasz fővárosban, ahol csaknem egymillióan ünnepelték a bajnoki címet. A huligánok kövekkel és üvegekkel támadtak a rendfenntartókra, akik könnygázt is bevetettek ellenük. A Via del Corso néhány üzletének kirakatát betörték és kisérletet tettek kirabolásukra is. Több autót megrongáltak. Híradások szerint legalább ötvenen - köztük több rendőr - megsérültek, 25 személyt letartóztattak.

A hétfői La Repubblica, a "A piros-sárga nép a paradicsomba megy" címmel jelent meg, utalva a csapat színösszeállítására. A La Stampa azt tartja figyelemre méltónak, hogy egymás után két közép-itáliai csapat, a Lazio és a Roma viszi el a pálmát, megbontva ezzel a korábbi észak-olasz (AC Milan, Juventus, Internazionale) hierarchiát. A rajongók még a Szent Ferenc szobrot is piros-sárga ruhába öltöztették, utalva arra, hogy Totti, a csapat irányítója is Ferenc (Francesco), s ezekben a pillanatokban nem kevésbé szent, mint középkori "elődje", de a többi lap is az egekig magasztalta Batistutáékat.

Apropó, az Égiek

Az örömünnep még a leghiggadtabb hivatalokat sem hagyta érintetlenül, így a Vatikán bíborosi köreiben is boldogan fogadták a Roma bajnoki sikerét. Még II. János Pálról is kiderült - mint írták a hétfői újságok -, hogy Roma-drukker. A környezetében lévő futball-rajongó apácák ezen a napon piros-sárga színű tortát sütöttek ananászból és eperből a szentatyának.

A bajnokság végeredménye
1. AS Roma 75 pont,
2. Juventus 73,
3. Lazio 69,
4. AC Parma 56,
5. Internazionale 51,
6. AC Milan 49,
7. Atalanta 44 (38-34),
8. Brescia 44 (44-42),
9. Fiorentina 43 (53-52),
10. Bologna 43 (49-52),
11. Perugia 42,
12. Udinese 38,
13. Lecce 37 (40-54),
14. Reggina 37 (32-49),
15. Verona 37 (39-58),
16. Vicenza 36 (37-51),
17. Napoli (35-51),
18. Bari 20

Az AS Roma, a Juventus, a Lazio és a Parma a Bajnokok Ligájában, az Internazionale és az AC Milan az UEFA Kupában indulhat. Kiesett a Vicenza, a Napoli és a Bari, osztályozót játszik a Reggina és a Verona.