Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A BKV feljutása helyett a Debrecen maradhat az NB I-ben

2001.06.25. 19:41
Megtörtént az, ami már hetek óta a levegőben volt: a labdarúgó NB/B Keleti csoportjának bajnoka, a BKV Előre nem indul a következő szezonban az NB I-ben. A cég vezérigazgatója pénzügyi nehézségekkel indokolta a visszalépést. A gárda trénere, Dajka László szerint - bár a vezetőség az utolsó pillanatig mindent megtett - a döntés nem csak rajtuk múlott. A fővárosiak helyét a legjobb kieső, a Debrecen foglalhatja el.
Dajka Lászlót, a közlekedésiek vezetőedzőjét nem érte váratlanul a határozat. A tréner az m2 "Futballhétfő" című műsorában elmondta, hogy vasárnap este tájékoztatta a játékosokat a cég vezérigazgatója, Aba Botond a döntésről. A vezérigazgató eljárását az edző "rendkívül normálisnak és korrektnek" nyilvánította. Dajka szerint a cég az utolsó pillanatig azon dolgozott, hogy biztosítani tudja az indulás feltételeit.

A BKV nem tudja felvállalni a magasabb osztállyal járó anyagi terheket

"A vezérigazgató úr elismerte eredményeinket, de közölte, hogy a BKV Rt. nem tudja felvállalni a magasabb osztállyal járó anyagi terheket. Mi mindent megtettünk, három év alatt elértük a maximumot, rengeteg munkával szereztünk egy bronz- és egy aranyérmet. Amikor mi letettük az asztalra az aranyérmet, ott véget ért a szakma" - hangsúlyozta a tréner.

A vezetőedző a továbbiakban az okokról érhető szomorúsággal beszélt: "A játékosok letörten és keserűen fogadták a döntést. Akinek első osztályú ajánlata lesz, annak nem gördítünk akadályt a távozása elé. Bár az utolsó pillanatig megvolt a lehetőség, hogy elinduljon a csapat a legmagasabb osztályban, de falakba ütköztünk. Meg kell mondani őszintén, az országnak nem érdeke, hogy a BKV elinduljon az NB I-ben. Mi végig dacból játszottunk és nyertük meg bajnokságot."

Érvek mindkét oldalon

A döntés alighanem megosztja futball-társadalmat. Érvelni mind a két megoldás mellett lehet. Bizonyára sokan örülnek, hogy megmarad a sok nagy sikert elért debreceni bázis. "Fővárosi csapatból már úgyis van elég", teljesen felesleges, hogy a legmagasabb osztály Budapest bajnoksággá degradálódjon. A budapesti kiscsapatok ráadásként alig vonzzák a nézőket, jó esetben öt-hatszáz néző látogat ki a meccsekre (lásd: BVSC, III. ker. TTVE). A kupagyőztes hajdúságiaknak a nemzetközi szerepléshez is elengedhetetlen fontosságú, hogy továbbra is első osztályú meccseken edződjenek.

A másik oldalon nem kevésbé "súlyos" érvek hangozhatnak el. A sportszerűség és verseny tisztasága mindenképpen azt kívánja, hogy aki a pályán gyengébbnek bizonyult, az essen ki, aki pedig megnyerte, jusson fel. A bajnokság komolysága is veszélybe kerülhet, ha nem a pályán dől el a feljutás kérdése. Sokak számára vitatható a szabály, mely szerint nem a másodosztály második helyezettje - jelen esetben a Kecskemét - hanem a kiesett első osztályú csapat marad benn.

Debrecen maradhat a legmagasabb osztályban

Debrecenben érthetően nagy örömmel fogadták a döntést. Igaz, a hajdúságiakat sem lepte meg túlságosan, hiszen Makray Balázs, a futballcsapatot működtető kft ügyvezetője még a visszalépés előtt hangsúlyozta, hogy az NB I-be nevezi a gárdát.

A bennmaradás mellett leginkább a doppingolás miatt eltiltott Kerekes Zsombor ügye izgatja a debrecenieket. Makray a "Futballhétfőben" elmondta, hogy a játékos jóhiszemű tévedés áldozata lett, hiszen a szer, amelyet kimutattak szerveztében, nem minősül anabolitikánk (az anabolitikus szteroidok a legkeményebb doppingszerek). Az egyéves eltiltást rendkívül súlyosnak tartja, amely nem áll arányban az elkövetett bűnnel. A klub mindent el fog követni, hogy mérsékeljék vagy felfüggesszék a csatár eltiltását.