Márk
13 °C
28 °C

Jugoszláv légióval igyekszik helytállni a Vasas

2001.06.26. 22:10
Hiába végzett a bajnokság harmadik helyén a Vasas labdarúgócsapata, edzőváltásra került sor, a vezéregyéniségek pedig elhagyták a klubot. A gólkirály Kabát, Zováth és Sowunmi Dunaújvárosban folytatja, Pető külföldre megy. Bozsik Pétert a horvát Szlavko Kovacsics váltja majd a kispadon, és néhány jugoszláv futballistával már tárgyalásokat folytatnak. Nagy kérdés viszont, hogy ezek után eléri-e a nemzetközi kupás helyezést - mert a cél kimondottan ez - az angyalföldi társulat.
A bajnokság vége előtt három héttel kiderült, hogy Mészáros Zoltán menedzser-igazgató búcsút vesz a Vasastól. A válás végül csendben lezajlott, de a viszonyok korántsem nyugodtak meg, hiszen a lejáró szerződésű játékosok nagy része kötődött Mészároshoz. Ők végül ingyen távoztak, mert a Bosman-szabály értelmében nem lehetett pénzt kérni értük.

Végül a vezetőedző sem maradhatott a helyén. Bozsik Péter januárban váltotta Mezey Györgyöt a kispadon, és sokak szerint nagyszerű munkát végzett. Ettől függetlenül mennie kellett. A választ ő maga adta meg az Index érdeklődésére. "Az évzáró vacsorán már tudtam azt, amit korábban még csak sejtettem: nem fogok a Vasasnál maradni. Nem volt látványos veszekedés a váláskor, de az elnök úr elémvágta az újságot, amelyben azt írták meg, hogy a ZTE vezetői felvették velem a kapcsolatot. Őt ez egyértelműen sértette."

Bozsik: Nem zavart volna, ha gyengébben szerepelünk

A vezetőedző nem tagadta, hogy korábban azt szerette volna a Vasas vezérkara, hogy hosszabbítson - a bejelentés időpontja is ki volt tűzve -, de ezek a tárgyalások elakadtak, végül nem is került sor a szerződés szentesítésére. Mint később kiderült, azt nehezményezték a kék-fehérek elöljárói - Tóth Bálint meg is erősítette mindezt az Indexnek -, hogy nem ragaszkodott foggal-körömmel a Vasashoz, és hogy felvette a kapcsolatot érdeklődés szintjén az egerszegiekkel. Ám mint Bozsik kifejtette: Mészáros távozása után a légkör megváltozott.

"Maradtam volna továbbra is Angyalföldön, mert nem vagyok vándormadár típus, ha a légkör változatlanul családias és kiegyensúlyozott maradt volna. Még az sem zavart volna különösebben, ha a kiesés ellen kell felvennie a harcot az együttesnek, de a viszonyok - érzésem szerint - visszafordíthatatlanul megváltoztak, a bizalmas miliő eltűnt." - értékelt.

"A szakmai igazgató kinevezéséről nem is tájékoztattak"

Ennek alapesete volt - tette hozzá -, hogy arról nem is tájékoztatták őt, hogy Tóth Bálint szakmai igazgatónak nevezik ki. "Erről úgy értesültem, hogy a junior játékosok szerződéséről akartam egyeztetni az elnök úrral, és Bálint már ott volt az irodában. Személy szerint vele semmi bajom nem volt, ám azt el kell mondanom, hogy ez a rendszer Magyarországon eddig még nem működött, pedig Győrben többször is tettek erre kísérletet." - összegzett.

Így hát más után néztek, és leszerződtették - az újonnan a klubhoz került MLSZ elnökségi tag Frank Tamás segítségével - a horvát Szlavko Kovacicot, aki mindeddig többnyire pályaedzőként hallatott magáról. Otto Barics segítője volt például az UEFA Kupa-döntős Salzburgnál nyolc évig, a Fortuna Kölnnél pedig a világbajnoki ezüstérmes Toni Schumacher munkáját segítette. Innen a magyar játékosokról is lehetnek tapasztalatai, hiszen Dragóner Attila és Hajdu Attila "főnöke" volt.

Jugoszláv légióval igyekszik helytállni a Vasas

A Vasastól amúgy várhatóan - a már említetteken kívül - hét játékos is távozik. Őket a szakvezetés jugoszláv játékosokkal próbálja pótolni, akik kétségkívül olcsóbbak, mint a hazai, valós értékeiket olykor nem megfelelően kezelő magyarok. Csakhogy továbbra is kérdés, velük vajon mire lesznek képesek. Az azonban tény, hogy Kabáték távozásával jelentős összegtől esik el a Vasas, mert ők a nemzetközi piacon komoly összegért eladhatók lettek volna, így azonban nem kapott értük pénzt a Vasas.

Az új tréner, aki legutóbb az osztrák Bregenznél állt alkalmazásban, szerdán munkába is áll, hiszen az idő sürget, a bajnokság következő idénye ugyanis július közepén már el is kezdődik. Ajánlólevele kitűnő, bár az utolsó horvát edző, Sztanko Poklepovics a Fradi élén vajmi kevés sikerrel járt.