Béla
12 °C
27 °C

Újabb brazil vereség a vb-selejtezőn

2001.07.02. 12:24
Hiába az új szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolarival is vereséget szenvedett a brazil labdarúgó-válogatott. Ez ebben a selejtező sorozatban már a negyedik volt. A világbajnoki selejtezők dél-amerikai csoportjának 13. fordulójában Uruguaytól, szenvedtek 1-0-s vereséget Montevideóban, így a csoport negyedik helyére estek vissza, és már csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően állnak továbbjutásra jogosító helyen, a jövő évi koreai-japán közös rendezésű vb-re.
Pedig a vendégek kezdő csapatában, az új szövetségi kapitánynak Luiz Felipe Scolarinak köszönhetően ezúttal helyet kaptak a korábban mellőzött sztárok, így Cafu, Roberto Carlos, Rivaldo és Romario is. A brazilok azonban kevés gólszerzési lehetőséget tudtak kidolgozni és a helyzeten a cserék sem változtattak. Hiába kezdtek a Romario-Elber csatárkettőssel, majd jött be később Jardel is, nem tudták bevenni az uruk kapuját.

A három pont sorsa a 33. percben dőlt el. Recoba - akit a héten tiltott el egy évre az olasz szövetség az útlevél-botrány - lépett be a tizenhatoson belülre António Carlos és Cris között, ám érkezett Cafu is, aki felrúgta. A jogos büntetőt Federico Magallanes értékesítette.

A csoport állása:
1. Argentína 32 pont
2. Paraguay 26
3. Ecuador 25
4. Brazília 21 (22-12)
5. Uruguay 21 (14-8)
6. Kolumbia 19
7. Bolívia 13
8. Peru 12
9. Chile 10
10. Venezuela 4

Győzelmének köszönhetően Uruguay pontszámban beérte a brazilokat. A két csapat egyaránt 21 ponttal áll a negyedik, illetve az ötödik helyen. Így elképzelhető - bár még öt forduló hátra van -, hogy a brazilok pótselejtezőre kényszerülnek. A tízcsapatos csoport első négy helyezettje automatikusan indul a 2002-es japán-koreai közös rendezésű vb-n, az ötödik helyezett pedig Ausztráliával mérkőzik a részvételért. A brazilok számára óriási csalódás lenne, amennyiben a dél-amerikai együttes nem jutna ki a jövő évi világbajnokságra, hiszen Brazília az egyetlen ország, amely eddig valamennyi vb-n képviseltette magát.

A selecao a hátralévő öt mérkőzéséből hármat hazai pályán játszik, az idegenbeli találkozói azonban nem sok jóval kecsegtetnek, hiszen Argentínába, illetve a hazai meccseit a tengerszint felett több mint 3000 méterrel rendező Bolívia otthonába kell látogatniuk.

Igaz mostanában a brazilok számára mindegy hol játszanak, hiszen az a csúfság is előfordult velük ami még a vb-selejetezők történetében soha: hazai pályán szenvedtek vereséget.

Uruguay - Brazília 1-0 (1-0)
Montevideo, 62 ezer néző
Gólszerző: Magallanes (32., 11-esből)

Uruguay: Carini - Mendez, Montero, Sorondo, Guigou - Garcia, Romero, de los Santos, Recoba (Lembo, 76.) - Silva (Reguero, 62.), Magallanes.

Brazília: Marcos - Cris, Carlos (Jardel, 76. ), Roque Junior - Cafu, Emerson, Rivaldo, Juninho Paulista, Roberto Carlos - Elber (Euller, 60.), Romario.