Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Átigazolási főszezon az első osztályban

2001.07.10. 14:10
Bár az első osztályú labdarúgóbajnokság klubjai a korai kezdés miatt (júl. 14-én elkezdődik a bajnokság) teljes gőzzel igazolják a játékosokat csapataikba, ennek ellenére a névsorok a bajnoki rajtra sem lesznek véglegesek. A csapatoknak július 31-ig lesz lehetőségük labdarúgókat igazolni. Kétrészes öszeállításunk első részében a Ferencváros, Dunaferr, Vasas, a Győri ETO és az Újpest átigazolásait tekintjük át.
Ferencváros: Az igazi "nagyágyúk" sorsa még bizonytalan

A bajnoki címet szerzett Ferencvárosnál egyelőre három játékos érkezése biztos. Szabó Tibor Kispestről, Zombori Zalán a Videotonból igazolt a fővárosba, míg Vámos János Zalaegerszegről tért vissza, miután lejárt a kölcsönadása.

Az igazi "nagyágyúk" sorsa még bizonytalan, még akkor is, ha Hornyák Zsolt szerződésére pont került kedden, így a futballista szerdán már be is mutatkozhat a zöld-fehéreknél. Az ugyancsak szlovák Peter Nemeth még nem írta alá a kontraktust, ugyanez a helyzet az Izraelből hazakívánkozó támadóval, Horváth Ferenccel.

Korábban szó volt Hamar István leigazolásáról, de a legújabb hírek szerint a vezetők mégsem kívánják szerződtetni. Az izraeli Netanya légiósa az FTC visszalépése után döntött, és elfogadta a Videoton ajánlatát. Elképzelhető viszont, hogy a Magyarországon edzőtáborozó albán FK Tirana játékosa, Indtrit Fortuzit viszont leigazolják azöld-fehérek.

A távozók listáját Szűcs Mihály vezeti, aki már régebben megállapodott a másodosztályba kiesett lombarddal. Sokáig úgy tűnt, hogy a sérülései miatt sokat hiányzó Schultz Levente egykori trénere, Varga Zoltán hívó szavára Győrbe költözik, de végül várhatóan Kispestre kerül a játékos.

Élénk érdeklődés kíséri a csatár Tóth Mihály sorsát, érte már bejelentkezett a Győr, a Sopron és Vasas is. A legnagyobb esélye annak van, hogy Sopronban szerződik a gólerős csatár.

Szintén a Sopronnal tárgyal Csiszár Ákos is. Bizonyosan távozik a klubtól Crnomarkovics, Rob, Csoknay és Lakos Pál. Konkrét ajánlata csak az utóbbinak van, őt a Győr és a Videoton mellett, a legújabb hírek szerint a Kecskemét is csábítja. Visszatérhet Pécsre Kardos Ernő és Sólyom Csaba.

Dunaferr: Kabát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott

Az ezüstérmes Dunaferr a Vasas három játékosával, Kabát Péterrel, Thomas Sowunmival és Zováth Jánossal kötött szerződést. Igaz, Kabát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott: még meg sem száradt a tinta dunaújvárosi szerződésén, máris csapatot váltott és a török első osztály újoncához az izmiri Göztepe csapatához szerződött.

Már a Dunaferrt érősíti a finn kotkan csapatából hazatért rutinos válogatott kapus, Petry Zsolt. Két légióssal, a jugoszláv Rade Nediccsel, valamint a lengyel Darius Schuberttel tárgyalnak még a vezetők.

Az MTK-hoz igazolt Zavadszky Gábor, míg Igor Nicsenko és Dejan Milovanovics Győrbe tette át székhelyét. Két válogatott kerettag játékos is búcsút intett: Salamon Miklós Izraelben, a Hapoel Beer Sevában játszik a következő szezonban, a kapus Rabóczki Balázs külföldi klubja azonban még nem ismert. Rósa Henrik viszont megfelelt a salzburgi próbajátékon, így minden bizonnyal Ausztriába szerződik.

Pomper Tibor a Videotonban, Szakos Csaba várhatóan Bőcsben, Oleg Mozgovoj pedig valamelyik ukrán csapatban folytatja.

Vasas: Alaposan meggyengülve vág neki az új idénynek

A bajnokság harmadik helyezettje, a Vasas alaposan meggyengülve vág neki az új idénynek A piros-kék vezetők főleg külföldi játékosokat szerződtettek a távozók helyére. Jugoszláviából érkezett Marko Mitrovics, Branko Cvetkovics, Horvátországból Dubravko Zrlic, Nigériából Anonam Orosko, Máltáról Daniel Bogdanovics.

A hazai játékos piacról egy játékost sikerült megszerezni: Kerényi Norbertet Újpestről, tárgyalnak viszont két tatabányai labdarúgóval, Vincze Istvánnal és Nagy I. Sándorral, valamint a ferencvárosi Tóth Mihállyal.

A dunaújvárosi különítmény (Kabát, Sowunmi, Zováth) mellett a távozók listáját szaporítja a holland Bredába szerződött Pető Tamás is. Nem tagja már az angyalföldi alakulatnak a kapus Hajdu Attila, a védő Mónos Tamás sem, mindkettőjüket az MTK igazolta le.

A középpályás Aranyos Imre várhatóan Kispestre kerül, a csatár Tiber Krisztián pedig a Debrecent választotta a ZTE ellenében. Távozik a még egyesület nélküli Komódi László, és a már REAC-osnak tekinthető Helgert Szabolcs.

Győri ETO: Új edző új játékosokat hozott

Győrben az új vezetőedző, Varga Zoltán érkezése a legnagyobb szenzáció, aki magával hozta két egykori játékosát Dejan Milanovicsot, és Igor Nicsenkot. Hozzájuk csatlakozhat két ferencvárosi játékos, Tóth Mihály és Lakos Pál, feltéve, ha sikerül megegyezni velük.

A kapus Posza Zsolt Újpestre, Nagy László Szombathelyre, Győri János az MTK-hoz távozott, a kölcsönkapott Kenesi Krisztiánt pedig nem sikerült véglegesen megvásárolni. Kiser László visszatérhet az újjászerveződő Diósgyőrbe, Balla Mihály csapata pedig még ismeretlen.

Újpest: Ínséges idők

Igencsak ínséges idők járnak Újpesten, hiszen alig sikerült néhány bevethető játékost igazolniuk.

Érkezett: kapusposztra a győri Posza Zsolt, a középpályára Erős Károly a Hungária körútról, a csatár Kalina Tibor pedig Kecskemétről tér vissza. Még egy játékossal, a szlovák Balla Bélával tárgyalnak.

A távozók listája már sokkal bővebb. Búcsúzott a Megyeri úttól Urbán Flórián, aki a Zalaegerszeggel kötött szerződést. Bíró Szabolcs Debrecenbe, Kerényi Norbert várhatóan a Vasashoz, Kovács Balázs, Némedi Norbert, Szlezák Zoltán, Terjék Lajos pedig a Videotonba igazolt.

Bíró Imréről és Kozma Istvánról egyelőre nem tudni, hol folytatják.