Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Schmeichel az Aston Villába, Nedved a Juventusba igazolt

2001.07.12. 19:02
A labdarúgó-átigazolási időszak legnagyobb meglepetését Peter Schmeichel okozta, aki a portugál Sporting Lisszabon csapatából az Angol Aston Villába igazolt. A másik szenzáció, hogy Pavel Nedvedet szerződtette a Juventus. A 28 éves cseh középpályástól több mint 35 millió dollárért vált meg előző csapata, a Lazio.
A nemzetközi labdarúgóélet eddig sem unalmas átigazolási szezonja két újabb meglepetéssel szolgált a szurkolóknak. A nagyobb szenzáció, hogy két év távollét után visszatér Angliába Peter Schmeichel, a Manchester United egykori kapusa. A 37 éves, 129-szeres dán válogatott hálóőr korábban nyolc évet töltött a piros-fehér-fekete gárdában. A dán nemzeti csapattal 1992-ben Európa-bajnokságot nyert kapus a Manchesterrel öt bajnoki cím mellett két éve elhódította Bajnokok Ligája serlegét is.

Peter Schmeichel
A kapus azonban nem korábbi sikereinek helyszínére, hanem Birminghambe költözött, miután egyéves szerződést kötött az Aston Villával. A veterán portás legutóbb a Sporting Lisszabon csapatávban védett, de miután a bajnokságban alaposan elmaradtak várakozástól- csak harmadikok lettek- a dán legenda búcsút intett a luzitánoknak.

Schmeichel visszatérése azért is meglepő mert két éve, amikor távozott Manchesterből kijelentette, hogy más angol csapatba már nem fog játszani. "Biztos, hogy furcsa lesz, de remélem az emberek megértik, hogy szeretnék még futballozni. A Premier Liga a világ legjobb bajnoksága, ezért elfogadtam Aston Villa ajánlatát. Tudom, hogy a Manchesterben már sohasem védek, de az Aston Villa is kiváló csapat"- értékelte szerződését Schmeichel.

A kapust az Aston Villa azután kereste meg, miután két ásza is rivális csapatokhoz igazolt. A kapus David James-t szerdán a West Ham United csapata vette meg, míg a hátvéd Garet Southgate-et a Middlesbrough csábította el. Az új kapus már a hét végén bemutatkozhat egyesületében , hiszen John Gregory gárdája UEFA Intertotó mérkőzésre utazik Horvátországba, a Slaven Belupo csapatához.

Nedved a Juventushoz szerződött

A másik- kisebb - szenzáció Pavel Nedved torinói szerződtetése. A cseh középpályást már korábban hírbe hozták a Juventus-szal, de a szerződést csak csütörtökön véglegesítették. Átigazolása azért sem akkora meglepetés, mivel a Lazionál alaposan kiárusítást rendeztek a nyáron.

Nedved sem volt éppen olcsó, hiszen a Juventusnak 35,27 millió dollárt kellett fizetnie a rómaiaknak. Nedved elégedetten nyilatkozott a kontraktusról, mint mondta, azért igazolt a Zebrákhoz, mert szerinte itt lehetősége lesz olasz bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyerni. Erre van is esély, hiszen Zidane ugyan a Real Madridhoz távozott, sikerült megszerezni a Parmából a kapus Gianluigi Buffont és a francia hátvédet, Lilian Thuramot.

Verón is búcsúzott Rómától

Nedved mellett távozott a gárda másik klasszisa, az argentin Juan Sebastian Verón is, a középpályás a Mancheser Unitedbe igazolt. Veron szerződését is csütörtökön véglegesítették, a huszonhat éves középpályás öt évre szerződött Angliába, 28.1 millió fontért, amely új átigazolási csúcs a szigetországban. A kontraktusok mögött nyilvánvalón a római klub elnök-tulajdonosának visszavonulása áll.