Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Demján szerint még 15 év kell a minőségi focihoz

2001.07.13. 17:36
A "Labdarúgó Fórum 2001" elnevezésű rendezvényen Bozóky Imre, az MLSZ elnöke értékelte a magyar futball elmúlt évét. Az elnök meglehetősen kedvező képet festett labdarúgásunk jelenéről, véleménye szerint több területen is sikerült előrelépni. Demján Sándor, az MLL elnöke már kevésbé volt optimista, szerinte csak tizenöt év múlva lesz minőségi futball Magyarországon. A fórumon megjelent Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is, aki a szövetség vezetőivel aláírta a Bozsik Józsefről elnevezett utánpótlás-nevelő programot.
Deutsch Tamás és Bozóky Imre
A fórumon elsőként dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke értékelte az előző futballévadot. Az első számú labdarúgó-vezető beszámolója meglepően optimistára sikerült, valóságos dicshimnuszt zengett az elmúlt szezonról. Mint mondta, "boldogan újságolhatja", hogy sikerült lerakni a labdarúgás megújításának alapjait. "Örömteli tényként" említette, hogy a tavalyinál izgalmasabb volt a bajokság hajrája, és ráadásul emelkedett a gólátlag és a nézőszám is. Mint mondta, remekeltek a magyar klubcsapatok is: a Dunaferrt "mindössze egy gól" választotta el a Bajnokok Ligájától.

Jutott dicsérő szó a válogatottnak is. Az elnök szerint olyan "élménnyel ajándékozta meg a közönséget", mint az olaszokkal és a grúzokkal szemben lejátszott hazai meccsek, valamint az idegenbeli litván meccs. Ha sikerült volna nyerni a litvánok ellen a Népstadionban, akkor sokkal kedvezőbb helyzetben várhatnánk a további vb-selejezőket - mondta. Az elnök beszámolójában nem említette a román-magyar mérkőzést.

Bozóky külön méltatta a játékvezetőket is. A bírói kar jentősen megfiatalodott, és egyre több magyar bírót hívnak külföldre vezetni. Az elnök szerint büszkeségre adhat okot a médiával való kapcsolat is. "Jelentősen több beszámoló méltatta munkánkat a hazai és a külföldi sajtóban egyaránt" - büszkélkedett Bozóky. Akad persze gond is, így nem megoldott az átigazolások számítógépes regisztrációja, és nincs az MLSZ-nek "jelentőségéhez méltó" székháza sem - mondta.

Demján szerint még tizenöt évig nem lesz labdarúgás

Demján Sándor
A másodiként felszólaló Demján Sándor, a hivatásos labdarúgók ligájának (MLL) elnöke már jóval visszafogottabb hangnemet ütött meg. Az üzletemberként is ismert ligaelnök mindenkit óva intett a túlzott optimizmustól.

"A szakmai színvonal nem emelkedett, és ez a közeljövőben nem is várható. Leghamarabb tizenöt év múlva lehet Magyarországon minőségi labdarúgás, mivel a statisztikák szerint az utánpótlás-csapatok sem teljesítettek jól az elmúlt évben. Mindössze az 1985-ös korosztály válogatottja ért el ötven százaléknál jobb teljesítményt. Ráadásként nehezíti a helyzetet, hogy a klubok gazdálkodó mendzsmentje is rendkívül gyenge színvonalon áll" - értékelt Demján.

Célként jelölte meg, hogy legyen két-három olyan egyesület, amely meg tudja tartani a magyar játékosokat, és képesek lesznek hozzájuk külföldről jó képességű futballistákat szerződtetni. Olyan gárdákra van szükség, mint az 1995-ös Frencváros vagy, mint az elmúlt szezonbeli osztrák Sturm Graz volt.

Újabb tervek az utánpótlás fejlesztésére

A rendezvény végén Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter ismertette a Bozsik Józsefről elnevezett nemzeti utánpótlás-nevelő programot, majd a megjelent futballvezetőkkel aláírta a program jegyzőkönyvét. A program egyesíti a már meglévő terveket is, így az Orth-programot, a nemzeti utánpótlás-nevelési stratégiát és a "Heraklész" tehetségkutató programot. A tehetséges fiatalokat három szinten foglalkoztatják majd, felmenő rendszerben. Az egész programot a Nemzeti Labdarúgó Akadémia irányítja. A kormányzat két évre összesen egymilliárd forintot költ a tervek megvalósításra. A fórum végén sor került a liga és a szövetség díjainak átadására.

Az MLL által kiírt díjak győztesei
A győztesek
Szűcs Lajos (legjobb játékos, Bozsik József-díj)
Csank János (legjobb edző, Sebes Gusztáv-díj)
Kabát Péter (gólkirály, Deák Ferenc-díj)
Simek Péter (az év felfedezettje, Puskás Ferenc-díj)
Ábrahám Attila (legjobb játékvezető, Hertzka Pál-díj)
Juhász Roland (legjobb ifi A-játékos)
Kanta József (legjobb ifi B-játékos)
Tőzsér Dániel (legjobb serdülő 1 játékos)
Lelkes Péter (Lurkó Kupa, gólkirály)
Hajdú Zsolt (Lurkó Kupa, legjobb mezőnyjátékos)
Gulácsi Péter (Lurkó Kupa, legjobb kapus)
Az MLSZ fair play díjait kapták
A Vasas (NB I), a Százhalombatta és a Nyírség-Spartacus (NB I/B, Nyugati-, illetve Keleti-csoport), valamint az NB II-ből a Nógrád Volán, a Lenti TE és a Jászberényi Vasas .
Az NB I közönségdíját a Sopron kapta.