Ervin
14 °C
21 °C

Dunaferr-győzelemmel kezdődött a centenáriumi bajnokság

2001.07.14. 18:49
A jubileumi, századik magyar futball bajnokság első találkozóját, két várhatóan a dobogóért harcoló együttes játszotta, és még akkor is igaz lehet ez a megállapítás, ha az Újpest meggyengült az átigazolási szezonban. A Dunaferr nem titkoltan, ismét a bajnoki címért szállt harcba, és végül ha nehezen is, de nyerni tudott, Tököli Attila ugyanis egyszer megvillant, Bagoly is, és mindez három pontot eredményezett.
Két nagy visszatérésnek lehetett szemtanúja az a mintegy négyezer főnyi nézősereg, aki a rekkenő hőségben ezt a meccset választotta. Petry Zsolt, a Dunaferr kapusa ugyanis immáron tíz éve nem lépett pályára magyar bajnokin. Legutóbb, 91-ben a Siófok ellen húzhatta magára a Honvéd mezét, azóta kissé kanyargósra sikeredett a pályafutása, két év óta korántsem jegyzett csapatoknál kallódik.

A másik visszatérő, Thomas Sowunmi, aki pályáját a Dunaferrnél kezdte, de Varga Zoltán nem tartott igényt rá, ezért hét évnyi Újvárosban eltöltött időszak után a fővárosba tette át székhelyét, hogy most megint a Dunaferr erősítse. Alighanem gólokat várnak tőle.

Nem indult jól azonban az összecsapás a hazaiak számára, hiszen a harmadik percben Herczeg kitűnő - tértölelő - átadást kapott, és a már említett Petry köszönetet mondhatott a kapufának, hogy ne nevéhez és önmagához méltatlanul kezdje újvárosi szereplését. Herczeg hatméteres lövésénél a bal kapufa segítette ki őt. Az Újpest kontrára játszott, a Dunaferr önmagát kereste. Jól jellemzi a játék képét az a tény, hogy Sowunmi a tizenkettedik percben ért először labdához, akkor saját tizenhatosán belül mentett egy szögletnél. Tököli még ennyire sem volt képes ebben az időszakban.

Aztán az első negyedóra leteltével - Rósa irányításával - fokozatosan fölénybe került a Dunaferr, és a huszonhetedik percben előnyhöz jutott. Az addig jóformán semmit nem mutató Tököli remek labdát kapott Rósától, elmozgott a védőktől, és a gyámoltalanul kimozduló Posza mellett hat méterről a kapuba passzolt. A védők alighanem lesre számítottak, de ezúttal csődöt mondott a taktika. Az Újpest továbbra sem játszott megilletődötten, de mivel Herczeg nem boldogult a kapu előtt, elmaradt az egyenlítés.

Az általában kritikus Kisteleki Istvánnak viszont tetszett ez a produkció, többször mondta, hogy bravó, mint egy pazar színházi előadás után a publikum. Még akkor sem szidta az övéit, amikor Dvéri lövése mintegy nyolc méterrel kerülte el a kaput, de még akkor sem, amikor Lőw legalább hét méterrel szöktette hosszan egyik társát. A második félidőben aztán - átmenetileg - elhalkult Kisteleki.

Kalina kihagyott ziccerét követően a Dunaferr újabb gólt szerzett, mégpedig szabadrúgását Sowunmi nagyszerűen fejelte le az érkező Bagoly elé, aki öt méterről ugyancsak fejjel a jobb alsó sarokba továbbított. (Érdekesség, hogy Dvéri felhívta a meccs játékvezetőjének figyelmét, hogy nézze vissza videón az esetet, mert nem volt szabálytalanság, pechükre gólt kaptak belőle.) Ezek után a válogatott csatár egy hatalmas bombát eresztett meg kapura, de Posza hárította. A Dunaferr előnye tudatában visszavett a tempóból, és erre kis híján ráfizetett.

Tokody révén szépítettek a vendégek, és a harcos Újpest egyre-másra szövögette támadásait. Újabb találatot viszont nem tudott elérni a lila-fehér társulat, így végül pont nélkül hagyta el Dunaújvárost. Kistelekinek annyi öröme azért még lehetett a meccsben - játékosai harcosságán kívül -, hogy egy kivágott labdát a vonal mellett megszelidíthetett.

Jegyzőkönyv
Dunaferr-Újpest 2-1 (1-0)
Dunaújváros, 4000 néző, V: Ábrahám
Dunaferr: Petry - Molnár, Éger, Bagoly, Kiss(Kóczián, 77.) - Nikolov, Zováth, Rósa(Lengyel, 83.), Penksa(Jakl, 46.) - Tököli, Sowunmi
Újpest: Posza - Szélesi, Korolovszky, Tamási, Lőw - Kunzo, Dvéri, Erős, Tokody - Herczeg, Kalina(Galaschek, 65.)
Gólszerző: Tököli a 27., Bagoly az 59., Galaschek a 69. percben
Sárga lap: Molnár a 74. percben